Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeyle toplu taşıma araçları ve şehirlerarası yolcu otobüslerinde başlatılan sivil trafik uygulaması hayata geçirildi. Bu kapsamda Samsun'da İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz'un talimatları ve Trafik Denetleme Şube Müdürü Mustafa Akar'ın kontrolünde denetlemelere başlandı. Stat Dış Kavşak'tan 1. hat dolmuşuna binen sivil polis memuru, uygulamanın son bulduğu Liman Kavşağı'na kadar yolcu gibi seyahat etti. Sivil polisten habersiz ve yolculuk boyunca hata yapmayan sürücüye polis ekipleri tarafından plaket takdim edildi. Aldığı plaket karşısında şaşkınlık yaşayan sürücü Burak Özdemir, sivil trafik denetimlerin her zaman yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca plaket aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Araçta bir polis memuru olduğunu cezayı yerken öğrendi
Diğer bir uygulamada Ondokuz Mayıs Üniversitesinden(OMÜ) dolmuşa binen sivil polis memuru yol boyunca sürücünün hatalarını not aldı. Yolculuk sonunda birçok hata yapan R.K. isimli sürücüye; fazla yolcu almak, emniyet kemeri, cep telefonuyla konuşmaktan 265 TL ceza yazıldı. Uzun bir süre polise itiraz eden sürücü araçta bir polis memuru olduğunu cezayı yerken öğrendi. 265 TL trafik cezası yiyen sürücünün tepkisi 'vatan sağolsun' oldu.

Yolcular ise sivil trafik uygulamasının geç kalınmış ama güzel bir uygulama olduğunu söylediler. Samsun'da sürekli yapılan uygulama; toplu taşıma araçları, dolmuşlar, ticari taksiler, ilçeler arası yolcu taşıyan otobüs ve minibüslerde de uygulanıyor.