Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler işbirliğiyle gerçekleştirdiği proje sayesinde yeniden beyaz önlüklerini giyecek. Yaşanılan durumu değerlendiren Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, sağlık sisteminin kişilere uydurulmasının yanlış olduğunu belirterek, bu durumun ülke içinde ülke algısı oluşturduğunu söyledi.

YARIN DA ÖĞRETMENLERİ GELECEK
Sağlık sistemlerinin belli gruplara özel olarak sunulamayacağını ifade eden Başkan Erkan, sağlık ve eğitim gibi sistemlerinin herkese eşit şekilde sunulduğunu söyledi. Erkan, 'Böyle bir ayrım yapılmasının sorunu çözeceğine inanmıyorum. Diğer ülkenin hekimlerinin bilgilerine dair elimizde bir bilgi yok. Açık kapı bir durum, sorunun bu şekilde giderilmesi ülke içinde ülke algısı oluşturuyor. Büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyayız ve bunlar hep geçici çözümler' diye konuştu.

HERKESE İNSAN
OLARAK YAKLAŞIYORUZ
Göçmenlere hiçbir sınır konulmadan sağlık hizmeti verildiğini belirten Erkan, Türk vatandaşlarının ise para ödediğini söyledi. 'Onların yaşam koşulları ve yaşadıkları hepimizi üzüyor ama çözüm bu değil' diyen Başkan Erkan, göçmenlerin Türk vatandaşından daha avantajlı hizmet aldığını savundu. Erkan, 'Bu düzenleme bütüncül bir sağlık sisteminin içinde farklı sistemlerin yaratılması anlamına gelecek. Evrensel açısından baktığımız zaman bizi ve ülkemizi de kötü duruma düşürecek. Hekimlerin Hipokrat yemini var ve ırk, milliyet, din yani hiçbir ayrım gözetmeden herkese insan olarak yaklaşıyoruz' ifadelerini kullandı.

ENTERESAN BİR DURUM
Bu düzenlemeyle evrensellik boyutunun farklı bir hale geldiğini de dile getiren Başkan Erkan, 'Suriyelilere Suriyeli hekimler baksın' demek enteresan bir durum. Bunun yarın uygulanır olup olmadığını hep birlikte göreceğiz. Sağlık sistemini uygun, nitelikli ve ulaşılabilir kılarsanız kim gelirse gelsin o sistemden yararlanır. Yani sistemi kişilere uydurmak değil kişilerin uygun bulacağı, hizmet alacağı bir sistemi kurmak önemlidir. Anlık uygulamalarla sistemi yamalı bohça haline getirmemek gerekiyor, bu da onlardan biri diye düşünüyorum' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL