42 yaşındaki Fidan Albayrak, 14 yıldır Gülsan Sanayi Sitesi'nde erkek mesleği olarak adlandırılan endüstriyel mutfak işi yapıyor. Sanayi denince akla erkek gücü gelse de Fidan Albayrak, Gülsan Sanayi Sitesi'nde, kadının gücünü göstererek, 'kadının sanayide ne işi var' algısını kıran başarılı bir iş kadını. 45 yaşındaki Esen Karadeniz ve 27 yaşındaki Esra Çankaya ise Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir fabrikada üretime destek veren kadınlardan sadece ikisi… Karadeniz ve Çankaya, fabrikada bulunan bütün makinaların dilinden anlayan hatta erkeklerin yapacağı çoğu işi yapan iki başarılı kadın…

'KADININ BURADA NE İŞİ VAR' DİYORLARDI

Başarı hikayesini anlatan Albayrak, eşine yardımcı olmak için bu sektörle tanıştığını söyledi. Zamanla işin içine tamamen girdiğini ve kopamaz hale geldiğini ifade eden Albayrak, 14 yıldır Gülsan Sanayi Sitesi'nde endüstriyel mutfak işi yaptıklarını, hastanelere ve lokantalara mutfak imalatı yaptıklarını belirtti. Pişirme cihazları, hazırlık ekipmanları gibi ürünler imal ettiklerini aktaran Albayrak, 'Aslında tamamen erkeklerin anlayacağı ve erkeklerin yapacağı bir meslek. 2003 yılında bu işe başladım, o yıllarda sanayi sitesinde kadın çok fazla yoktu. Bu yüzden gözler çok fazla üzerimdeydi, bunun farkındaydım 'bir kadının burada ne işi var' diyorlardı. Bu beni zaman zaman rahatsız ediyordu ama bu düşüncenin yıkılacağını inandım. Öyle de oldu artık sanayide erkekler kadar kadınlar da var. 14 yıl önce işe ilk başladığımda yaşadığım bakışlar artık yok. İlk zamanlar diyalog kurduğumda 'yetkili kimse yok mu, bu işten anlamayan biri yok mu?' şeklinde sorularla karşılaşıyordum. Bir işte erkek ya da kadın olmak önemli değil. İnsan işini severek ve düzgün yapmalı, o nedenle işin kadını erkeği olmaz. 2 çocuğum var. Oğlumdan çok kızımın eğitimine önem veriyorum. Çünkü bir kadının kendi ayakları üstünde durması çok önemli. Bu nedenle kadınlara diyorum ki; hangi sektör olursa olsun asla yaptıkları işlerden yılmasınlar, kadınlarımız evinde oturup geleceğini karartmasın' ifadelerini kullandı.

KADIN DEMEK, DÜNYA DEMEK

Fabrikada ameliyathanelerde kullanılan malzemelerin üretimini yaptıklarını söyleyen Esen Karadeniz, işini severek ve keyifle yaptığını dile getirdi. Faydalı bir iş yaptığını söyleyen Karadeniz, takım ruhuyla çalıştıklarını belirterek, 'Yaklaşık 10 yıldır bu işi yapıyorum, bir tesadüfle bu işe başladım ve şimdi işimi severek yapıyorum. Bir kadın olarak her işte olduğu gibi işimizin zorlukları oluyor ama işimi severek yaptığım için bir sıkıntı yaşamıyorum. Eve gidince yemek yapıyoruz, yoruluyoruz ama sonuçta ekmek kazanıyoruz. Tabi ki yorulacağız, onun da ayrı bir keyfi var. Kadın olarak üretime destek oluyoruz. Her şeyden önce ben bir anneyim ve kadınların değeri bilinmeli. Kadın her yerde kadın, tarlada, bahçede, fabrikada… Kadınlara fırsat verilmeli, çok üretken olan ama evde oturan kadınlar var. Kadın demek dünya demek, kadın bence nefestir' diye konuştu.

ÜRETİME DESTEK OLUYORUZ

27 yaşındaki Esra Çankaya ise 2 buçuk yıldır Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikada çalıştığını ifade ederek, hastanelere medikal malzeme ürettiklerini ve üretime destek olmaya çalıştıklarını belirterek, bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Zeynep Irmak ÖCAL