HaberlerBafra Lokumcusu finalde

Bafra Lokumcusu finalde

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 'Kültür Oskarları Yarışması'na aday gösterilen 130 yıllık Bafra Lokumcusu, lokum ve şekerleme dalında finale kaldı.

Bafra Lokumcusu finalde

Yaşama Dokunanlar Platformu tarafından organize edilen ve ülke genelinde

70 ilden aday gösterilen firmaların yarıştığı "Kültür Oscarları"nda
1887 yılından beri Bafra'da "Bafra Lokumcusu" tarafından üretilen ve Samsun'da da satışı yapılan manda kaymaklı lokum, şekerleme ve lokum dalında finale kaldı. Firma yetkilisi olarak yarışmaya, Dilek Öztürk katıldı.

Bu arada, aday gösterilen Emenek Belediyesi -Toros Helva, Çorum İl Kültür Müdürlüğü- Hüseyin Karakuş Leblebileri, Çorum İl Kültür Müdürlüğü – Tortillove Lavaş Ekmeği, Besni Belediyesi – Kuru Üzüm Karabük İl Kültür Müdürlüğü – Bakır İşleme Lengeli Tabak, Kilis İl Kültür Müdürlüğü – Yemeni Postal, Bursa İl Kültür Müdürlüğü – Gemlikland zeytin, Bursa İl Kültür Müdürlüğü – Adliye Köyü Tarımsal Kalkınma Koop. Zeytinyağı, Bursa İl Kültür Müdürlüğü – Ev yapımı salça,

Trabzon il Kültür Müdürlüğü – Murat Emir Telkari takı seti, Samsun İl Kültür Müdürlüğü – Bafra Lokumcusu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi – Antep Peyniri -Unlu Fıstıklı Helva, Menengiç Kahvesi ve Sedef işleme, İstanbul Eluitez Klasik Sanatlar ilk elemeyi kazanan firmalar oldu. Jüri, ikinci oturumunu 28 Mart tarihinde gerçekleştirecek ve birincileri ilan edecek.

O LOKUM SANATÇISI

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür Oskar’ları yarışmasına aday gösterilen firmalar arasında Bafra Lokumcusu 1887 yılında üretilmeye başladı. Bafra Lokumcusu'nun uzun öyküsünün özünde, Şeker Faris’in babasından devraldığı bayrağı bu günlere ulaştıran azmi yatıyor. Şekerci Faris Yüksel, babasından devre aldığı mesleği Bafra Cumhuriyet Meydanı'ndaki dükkanda devam eden Faris Yüksel, ustalığı ile kısa zamanda mesleğe yenilikler kazandı..Camiada "Lokum sanatçısı" olarak ifade edilen usta, 1936 yılında Bafra yöresinde yetişen mandalardan elde edilen kaymağı lokumla buluştururak, bugünkü lezzeti ortaya koydu.



SIRADAKİ HABER