Genç MÜSİAD yönetimiyle kariyer sohbetlerinde buluşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsun'un yatırım çekmesi ve ekonomisinin güçlü olması için iki önemli tespitte bulundu.
Genç MÜSİAD Başkanı Cem Emre Çakan'ın da katıldığı buluşmada genç işadamlarıyla sohbet eden Başkan Genç, Samsun'un diğer şehirlerle yarışması ve öne geçmesi için hem master planının olması hem de yatırımcıya güven vermesi gerektiğini söyledi.

YATIRIM ALANLARI PLANLI OLMALI

Şehrin, yarının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlandığında o şehrin ticaretinde, ihracatında problem olmayacağına vurgu yapan Başkan Genç, "En büyük handikabımız şehirlerimizin plansız oluşu. Dolayısıyla yaşadığımız şehrin de en önemli önceliği master planıdır. Bir buzdolabının kullanma kılavuzu varsa şehrin de olmalı. Hangi alanda, nereye yatırım yapılacağı planlı olmalı. İkincisi ise bu şehir polisiye güvenliğin yanında yatırımcıya da güven vermelidir. Yatırım demek iş demek, iş demek aş demektir" dedi.

EN BÜYÜK SORUN BEYİN GÖÇÜ

İşadamlarının, yatırım yapmak istediğinde bütün engelleri aşacağı bir şehir istediğini belirten Başkan Genç, "Bir şehirde bunu sağlamadığınızda yatırımcı gelmez. Bunun sonucunda da o şehirde göç olur. Şehrimizin en büyük sorunu beyin göçüdür. Samsun diğer şehirlere göre çok avantajlı. Anadolu illerine ve Karadeniz ülkelerine erişim bakımından İstanbul'a oranla daha iyi konumdadır. Hem Karadeniz ülkelerine hem Anadolu şehirlerine yakındır. Burası geçmişte ikinci İstanbul'du. Bu şehrin genlerinde uluslararası şehir olma özelliği var. Bunları bilmezsek bu şehri ileri taşıyamayız ve sorunları çözemeyiz" diye konuştu.

BELEDİYE İLE TİCARET PAYDAŞTIR

Günümüzde belediye-şehir ilişkisinin çok farklılaştığına da işaret eden Başkan Genç, "Belediyeler sadece vatandaşlarının fiziksel ihtiyaçlarını karşılardı, bunun dışında başka bir şey yapmazlardı. Temizlik yapar, çöp toplar, çukur doldururdu. Ancak bugün yerel yönetim şehrin ticaretinin, ihracatının gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Belediye ile ticaret paydaştır. Ticarette, eğitimde, hangi alanda olursa olsun yerel yönetim paydaş olmadığı sürece kalite ve başarı yakalanamaz. Ticaret bir şehir için çok önemli. Şehrin canlılığını oluşturan ticarettir. Ticareti şehirden soyutladığınızda şehir ruhsuz kalır" şeklinde konuştu.

KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ

"Dünya ve Türkiye koşarken oturmamız, Samsun'a yakışmaz" diyen Başkan Genç, "Marka olmak için çalışmak gerekir. Bizler şehrimizin yaşam kalitesini, standardını yükseltirken, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılarken, diğer taraftan da dünyada diğer şehirlerle rekabet ettiğimizi unutmamalıyız. Unutmamalıyız ki, marka şehirler, vizyon projelerle oluşur. Marka şehir olabilmek için 21. yüzyılda önemli bir şehir haline gelebilmek için, geçici değil, sürdürülebilir ve kalıcı çözümler bulmalıyız. Bunun için de bu şehirde master plan ve yatırımcıya güveni mutlaka sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.

SAMSUNSPOR KİTABI HEDİYE ETTİ

Genç MÜSİAD Şube Başkanı Cem Emre Çakan da, kariyer sohbetlerinde kendileriyle buluşan ve tecrübelerini paylaşan Başkan Genç'e teşekkür etti. Başkan Genç, sohbetin sonunda Çakan'a Canik Belediyesi tarafından çıkarılan ve Samsunspor'un 1927'den 2017'ye kadar tarihini içeren Samsunspor kitabı ile seramikten Osmanlı kaftanı hediye etti.