Çin'den İngiltere'ye kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun Samsun için de büyük öneme sahip olduğunu dile getiren AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, "Bu proje ile en çok kazanan şehirlerden biri biz olacağız" dedi.

SAMSUN İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolu hattı için Türkiye'de 76 km demiryolu, 4 istasyon ve 3 köprü inşa edildi. Hattın devreye girmesiyle Pekin'den Çin'e kesintisiz demiryolu ile ulaşmak mümkün olacağını vurgulayan Kurt, "Faaliyete giren demiryolu ile tarihi İpek Yolu, kesintisiz olarak Çin'den İngiltere'ye uzanacak. Nakliye maliyetini düşürerek ticari hayatın canlanmasını sağlayacak proje ile Samsun ekonomisi de büyük canlılık kazanacak. 2018 yılında yenileme çalışmalarının tamamlanarak tekrar faaliyete geçecek olan Samsun demiryolu, Kars'tan gelecek hat ile birleşerek Samsun Limanı ile buluşacak. İlk etapta yılda 6,5 milyon ton yük taşıma kapasiteli olacak hattın 2034 yılında 17 milyon ton yük kapasitesine çıkmasını bekliyoruz" dedi.

SAMSUN MERKEZ OLACAK

Yeni demiryolu hattıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli oluşacağına dikkat çeken Kurt, "Bu ekonomik büyüklükten Samsun, demiryolu ve liman bağlantılarıyla çok önemli bir ticaret merkezi olacak. Projenin asıl amacı olan yük taşımacılığı ile nakliye masraflarından büyük tasarruf elde edilecek, bu da ticari faaliyetleri artıracaktır. 45-60 günü bulan nakliye süreleri 15 güne düşecek. Taşınması daha zor olan gübre, inşaat malzemeleri gibi mallar demiryolu ile çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmaya başlayacak" ifadelerine yer verdi.

HACMİMİZ DAHA DA ARTACAK

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki toplam ticaret hacminin 3 milyar dolar olduğunu dile getiren Kurt, "Demiryolu hattı başlangıçta bu ülkelerle 3 milyar dolarlık ticaretten pay alacak. Sonrasında ise Asya'dan Avrupa'ya uzanan 75 milyar dolarlık ticarette kendisine yer edinecek. Bu hem Azerbaycan ve Gürcistan'la olan ticaret hacmini yükseltecek hem de Samsun ve Türkiye ihracatının artmasına büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.