Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsun Tonyalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin davetlisi olarak dernek üyeleriyle buluştu. Dernek binasında Dernek Başkanı Muhammet Bektaş'ın da katıldığı kahvaltıda konuşan Başkan Genç, bilgi çağında, bilgi üreten şehirlerin geleceğe daha güçlü taşınacağına dikkat çekerek, Samsun'un mutlaka bilgi üreten bir şehir olması gerektiğini belirtti. Başkan Genç, şehirlerin yarıştığı dünyada Samsunlular olarak şehrin ticaretinin, kültürünün birlikte geliştirilebileceğine dikkat çekerek, şehrin önünü yerel yönetimlerin açacağını söyledi.

TARİHİ BİRİKİMİ VAR

Samsun'un farklı kültürlerin yaşadığı bir şehir olduğuna işaret eden Başkan Genç, "Samsunumuzda birçok değişik yerlerden gelip, yerleşen, burada yaşamayı seçmiş insanlarımız var. Samsun'da yaşamaya karar vermiş, Samsun'un eğitimine, kültürüne, ekonomisine katkı sağlayan herkes Samsunludur. Samsun'u anlamlı kılan da budur. Şehirleri şehir yapan farklı etnik yapı ve kültürlerin birarada yaşamasıdır. Tek etnik yapı olan şehir uluslararası olamaz. Bu özelliğinden dolayı Samsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun sebebi olan bir şehirdir. Yaşadığımız şehir sıradan bir şehir değil. Samsun geçmişte de farklı etnik yapıları barındıran uluslararası bir şehirdi. Çok tarihi birikimi olan bir şehirde yaşıyoruz. Şimdi bu şehir bizim elimizde büyümekte ve gelişmektedir" dedi.

ŞEHRİN TARİHİ GÜNCELLENMELİ

Şehirlerin de insanlar gibi ruhu olduğuna vurgu yapan Başkan Genç, "Şehirler de gelişir, büyür. Hepimiz bu şehirde yaşıyor, kültürlerimizi yaşatıyor ve çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz. Şehrimizin o şanlı tarihini bugüne güncellediğimizde geleceğimizi garanti altına alabiliriz. Maalesef Samsun'un geçmişini, tarihini, kültürünü ve geçmişten getirdiği mirasını yeterince bilmiyoruz. Geçmiş hafızayı bugüne güncellemek zorundayız. Suni hafıza monte ettiğiniz zaman, suni hafızalar şehirleri geleceğe taşıyamaz. Bu şehir kültürde, ticarette yeniden büyük bir şehir olacaktır" diye konuştu.

DAHA ÇOK BİLGİ ÜRETELİM

Herkesin yaşadığı şehirde görevini yerine getirmek zorunda olduğunu ifade eden Başkan Genç, "Bilgi çağında bilgiyi üretemeyen toplumların geleceğe taşınamayacağı bir devirde yaşıyoruz. Bugün 4. sanayi devrimini gerçekleştiremeyen ülkeler ile şehirler aktör ve marka olamaz. Hayali yüksek olan bir gençlik yetiştirmeliyiz. Birbirimizle uğraşmadan bilgi üreten bir şehir olmalıyız. Bu nedenle çocuklarımız bizim için çok önemli. Bilgiyi akıllı makineye dönüştüren bir gençlik hedeflemeliyiz. Ar-Ge'ye daha çok para harcamalıyız. Daha çok bina ve daha çok yol yerine, daha çok bilgi üretelim. Samsun olarak bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Genç, Dernek Başkanı Bektaş'a, seramikten Osmanlı kaftanı hediye etti.