Meydanda okunan basın açıklaması ve sloganlarla İsrail ve ABD'ye lanet okundu.

Eyleme; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bafra'dan Kudüs tepkisi

Amerika Birleşik Devletleri'nin(ABD) Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Samsun'un Bafra ilçesinde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Cuma namazı sonrası Cumhuriyet Meydanı'nda okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından yapılan basın açıklaması ile ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi. AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven yaptığı basın açıklamasında, 'Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir" dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı da, "Kudüs bizim kutsal bölgelerimizden biridir. Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması kabul edilemez bir açıklamadır. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yapılan dua ile basın açıklaması sonra erdi. Eyleme Kaymakam Ali Fuat Türkel, Belediye Başkanı Zihni Şahin, CHP İlçe Başkanı Nihat Oktay, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Atakum Kudüs için ayakta

Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden ABD'ye bir tepki de Atakum'dan geldi.

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, cuma namazı sonrası gerçekleştirilen açıklamada, ABD'ye ve İsrail'i sert sözlerle eleştirerek, 'Yıllardır Filistin'de Müslümanlara zulmeden işgalci İsrail ve bu lobinin destekçisi olan ABD'nin Kudüs ile ilgili açıklamaları bizim için yok hükmündedir' dedi.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin ardından dünyanın ve Türkiye'nin birçok farklı noktasından gösterilen tepkiler devam ediyor. Samsun'un Atakum ilçesinde, AK Parti Atakum İlçe Başkanlığı tarafından Cuma Namazı çıkışında bir basın açıklaması düzenlenerek hem ABD'ye hem de İsrail'e tepki gösterildi. Atakum Zirve Camisinde, cuma namazı çıkışında gerçekleştirilen tepki açıklamasına Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, AK Parti Atakum İlçe Başkanı Haluk Köksoy ile birlikte STK yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

'Karar yok hükmündedir'

İsrail işgalindeki Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesinin mümkün olamayacağını söyleyen Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, 'Kudüs, Müslümanların önemli noktalarından olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi, İslam aleminin kırmızı çizgisi olarak görülen bir yerdir. Yıllardır Filistin'de Müslümanlara zulmeden işgalci İsrail ve bu lobinin destekçisi olan ABD'nin Kudüs ile ilgili açıklamaları bizim için yok hükmündedir. Evet, bu kararı kınıyoruz. Ancak kınamanın da ötesine geçmeli ve İslam alemini yok saymak isteyen bu Yahudi lobisine karşı yaptırımlar da uygulamalıyız. ABD ve İsrail ürünlerini tüketmeyerek ekonomik olarak bir adım atmalıyız. Bizi yok sayanı, bizler de yok sayarız. Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alacağı her kararın, atacağı her adımın arkasındayız' diye konuştu.

Köksoy: 'Birlik olmalıyız'

AK Parti Atakum İlçe Başkanı Haluk Köksoy ise konuşmasında, ABD'nin bu adımının açık bir şekilde barışı ve istikrarı tehdit ettiğini söyleyerek, 'Kabul edilemez olan bu karardan bir an önce dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır. Kalbimize saplanmak istenen bu hançere karşı, hepimiz birlik olmalıyız. Biz bu anlamda her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğe örnektir. Filistin ve İsrail arasındaki husumeti daha da arttıracaktır. Bu karardan bir an önce dönülmesi dünya barışı için önemli bir hamle olacaktır' şeklinde konuştu.

Togar: 'Selahaddin Eyyubi ruhu karşılarına dikilecek'

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyoruz' şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası cemaatle ilçedeki Merkez Cami'de bir araya gelen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi gafletiyle karşı karşıyayız. Bugün bu nedenle duruşumuzu ve tavrımızı belli etmek adına bir açıklama yapmak istedik. ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu bölgede barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik atılan bir adımdır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, tüm Müslümanlar ile Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Cumhurbaşkanımızın bu konuyla ilgili ortaya koyduğu tutumun sonuna kadar arkasındayız. ABD'nin bu kararı dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir boyutudur' dedi.

Havza'dan Kudüs tepkisi

AK Parti Havza İlçe Başkanlığı, ABD yönetiminin Kudüs kararını protesto etti. AK Parti İlçe Başkanı Sebahattin Özdemir, Cuma namazı çıkışı Kevser Cami önünde düzenlenen basın açıklaması öncesi konuşma yaptı. Özdemir, Müslümanların kanı üzerinden siyaset yapmaya kalkanlara karşı tepkilerini ortaya koymak için birarada olduklarını ifade etti.

BU SES DÜNYADA KARŞILIK BULACAK

Kudüs'ün dünya Müslümanlarının ortak davası olduğunu belirten Özdemir, 'Dünya Müslümanları olarak bütün kavgalarımızı kırgınlıklarımız bir tarafa bırakarak sesimizi yükseltmek için buradayız. Şu anda bütün Müslümanların haykırışını görüyorum. İnşallah Havza'dan yükselen bu ses önce Samsun, sonra Türkiye, sonra bütün dünya da karşılık bulacak. İnşallah Müslümanların kanı üzerinden oyun oynamak isteyenler geri adım atacak' dedi.

KUDÜS DUALARLA KURTULACAK

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise Türkiye'de 80 milyonun birlik ve beraberlik içerisinde yüreklerinin Kudüs için attığını belirterek, '50 milyonluk bir Yahudi nüfusu nasıl olur da dünyayı bu kadar karıştırabilir. Burada iyi düşünmek lazım. İsrailoğulları kitaplarda lanetlenmiş sürgün bir toplum. Bir deli çıktı İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudileri sürdü. 1948 yılında İsrail devleti kuruldu. Bu günde bir deli çıktı Kudüs'ü başkent yapacak. Buradan bütün Türklere, Araplara Müslümanlara sesleniyoruz: Artık birlik ve beraberlik zamanı. Bütün Müslümanlar birlik içinde olsaydı bunlar yaşanmazdı. 1 milyar 500 bin Müslüman hep ayrı yerlerde. İnşallah bu toplumun duaları ile Kudüs kurtulacak' ifadelerini kullandı.

Terme'de Kudüs deklarasyonu

Terme Belediyesi Meclisi Aralık Ayı toplantısı gerçekleştirildi. Terme Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını kınayan bildiri okundu.

MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan ve Kudüs'ün, 3 semavi din içinde hakkaniyet temelli özgürlük ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreği olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Şenol Kul, "Bütün dünya Müslümanları gibi Terme Belediyesi ve meclis üyeleri olarak ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına yönelik kararını şiddetle kınıyoruz. Bu kararın şiddetle karşısında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kudüs, Müslümanların ilk kıblesidir" dedi.

MÜSLÜMANLARININ ORTAK MESELESİ

Daha sonra Başkan Kul tarafından Terme Belediye Meclisi tarafından onaylanan kınama bildirisi okundu. Kul, 'Bugün insanlığın kadim şehri ve İslam'ın ilk kıblesi Kudüs haksızca bir teşebbüsle karşı karşıyadır. İnsanlığı, kadim geleneği, uluslararası hukuku hiçe sayan pervasız bir anlayış Kudüs'ü, Filistin coğrafyasında haksız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapma gayreti içerisinde. Bilinmelidir ki; Kudüs nice Peygamberin hatırasını barındıran bir İslam şehridir. Kudüs, tarihten beri, farklılıklar içinde bir arada yaşama tecrübesinin en muhteşem örneği. Kudüs her bir Mümin'in canından, malından aziz bildiği mukaddes bir şehirdir. Kudüs sadece Filistin ve Mescid-i Aksa civarında yaşayan Müslümanların değil, tüm dünya Müslümanlarının ortak meselesi. Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanlara Hz. Peygamber'in müjdesi ve emanetidir. Mekke ve Medine Müslümanlar için ne ise Miraç mucizesinin gerçekleştiği Kudüs de odur. Kudüs'ün statüsü sadece siyasi bir konu olarak değerlendirilemez. Herhangi bir ülkedeki herhangi bir toprak parçası değildir. Onun İslam tarihi boyunca Müslümanlarca titizlikle korunan Daru's-Selam yani barış yurdu olma niteliği bu gün yıkılmak istenmekte, böyle bir teşebbüsle barış yurdunun çatışma yurdu haline getirilmesi hedeflenmektedir. Terme Belediye Başkanlığı ve Meclisi her türlü işgal ve zulme rağmen yıllardır Mescid-i Aksa'nın muhafızlığını yapan Filistinli mazlum Müslümanların yanında' şeklinde konuştu.

19 Mayıs Kudüs için ayakta

ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma yolunda attığı adımlarına karşı tüm Türkiye'de olduğu gibi, 19 Mayıs İlçesi'nde de Cuma namazı çıkışı merkez camii önünde Kudüs Cuma'sı adıyla basın açıklaması yapıldı. Protestoya katılan ve açıklama yapan 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın büyükelçiliği Kudüs'e taşıma ve İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıması girişimine sert tepki gösterdi.

KUDÜS DAVASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini ifade eden Başkan Topaloğlu, 'Bu bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adım. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacak. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmeli. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek, Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklar. ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği 'dünya 5'ten büyüktür' itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanlar kenetlenerek, bütünleşerek engel olabilir. Kudüs insanlığın ortak nabzının attığı kutsal bir mekandır. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız' dedi.

ABD hukuksuz karardan dönmeli

Cuma namazı sonrası Türkiye genelinde Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Trump ve Filistin topraklarını işgal eden İsrail'e tepki gösterilirken, Canik'te de ilçe halkı ve Belediye Başkanı Osman Genç ile AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, kararı bir kez daha kınadı. Gaziosmanpaşa Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından vatandaşlar ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

YANLIŞ VE HUKUKSUZ KARAR

Başkan Genç, AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, Başkan Yardımcısı Alican Usta, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Korucu, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Serkan Asma ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığı eylemde vatandaşlar, "Kudüs İslamdır, islam kalacak", "Kudüs'e özgürlük" gibi slogan ve dövizlerle ABD ve İsrail'e tepki gösterdi. Küdüs'ün üç semavi dinin kutsal yeri olduğuna dikkat çekilirken, ABD'nin yanlış ve hukuksuz kararından dönmesi istendi.

GELİŞMELERİ DOĞRU OKUMALIYIZ

Eylemde vatandaşlara hitaben konuşan Başkan Genç, Canik Belediye Meclisi olarak dünyaya mesaj vermek üzere bir bildiri yayınladıklarını hatırlatarak, bu bildiride Kudüs'ün siyonistlerin başkenti yapılmasına tepkilerini ortaya koyduklarını söyledi. Kudüs'ün, bütün semavi dinlerin kutsal merkezi olduğunu belirten Başkan Genç, 'Bu karara bütün insanlık tepki göstermek zorundadır ve tepki gösteriyor. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Bugün oynanan oyunu doğru okumak zorundayız. Siyonistlerin ne yapmak istediğini görmek zorundayız. Sadece slogan atmayacağız, meseleyi doğru okuyacağız. Hangi siyasi görüşten olursak olalım sadece Müslüman oluşumuz yeterlidir' dedi.

KUDÜS ÖZGÜR OLMALI

Kudüs asla siyonistlerin başkenti olamayacağını belirten Başkan Genç, 'Bu karar evrensel hukuka da, dini hukuka da aykırıdır. Kudüs kıyamete kadar insanlığın başkentidir. İki ay önce STK'larla Kudüs'ü ziyaret ettim. Orada bütün STK temsilcileriyle, şehir yöneticileriyle, Hristiyanlarla, siyonist olmayan Yahudilerle biraraya geldik. Oradakiler, 'Sizin dedeleriniz bütün dinleri özgürce huzur içinde yaşattı. Gelin, emanetinizi alın' diyor. Onun için sorumluluğumuz büyük. Sorumluluklarımızı hatırlamamız lazım. Dünyadaki zulmün bitmesini istiyorsak Kudüs özgür olmalıdır. Bu millet ve insanlık Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmasını asla kabul etmeyecektir' diye konuştu.

MÜSLÜMANLARIN KIRMIZI ÇİZGİSİ

ABD Başkanının açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirten AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler de, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir" ifadelerini kullandı.

Ladik tek yürek

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etmek için Cuma namazı çıkışı Avcı Sultan Mehmet Cami'nde halkla biraraya gelerek, basın açıklaması yaptı.

Özbalcı konuşmasında, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak açıklamasına karşı Müslümanların tek vücut olması gerektiğine vurgu yaptı.

Özbalcı, "Maalesef uyuyan İslam aleminin mahremine ve ilk kıblemiz Kudüs'e el uzatanlar, bu coğrafyalarda önce insanı cahil bırakıp, cehaleti getiriyor sonra da 'barışı getiriyoruz' diyerek, insanımızı yok ediyorlar. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini görecek. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya konan güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız" dedi.

Kavak Kudüs için ayakta

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını açıklaması Samsun'un Kavak İlçesi'nde de tepkilere neden oldu. Cuma namazı çıkışı Kavak Merkez Cami önünde biraraya gelen Kavak halkı ABD ve İsrail'i protesto etti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı programda konuşma yapan Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, "Kudüs İslam'ın Beşiği. Kudüs için hep birlikte ayaktayız. Gün Kudüs için birlik günü' ifadelerini kullandı.

FEDAKARLIĞA HAZIRIZ

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirten Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu Kudüs davası için yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi; 'İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklar. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği 'Dünya 5'ten büyüktür' itirazının haklılığını teyit etti. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız. Tüm hemşehrilerime duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.