Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı'nın 36. Olağan Kongresi Fuariçi'ndeki Set Düğün Salonu'nda düzenlendi. Kongrede mevcut Başkan Tufan Akcagöz, eski milletvekili ve il başkanlarından Suat Binici ve Elektrik Mühendisi Metin Telatar, başkanlık için yarışan isimler oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından CHP İl Başkanlığı tarafından hazırlanan video, sinevizyon eşliğinde izlendi. Divan kurulunun oluşturulmasından sonra, adayların konuşması için kura çekildi.

YENİ SÖYLEMLER VE YENİ YÜZ

İlk olarak konuşan Metin Telatar, yeni söylemler ve yeni yüz vurgusu yaptı. kongrelerin umut ve sinerji yarattığını dile getiren Telatar, 'Bu işler kendi kendine olmuyor. İşi sadece yönetimlere bırakırsak bu işin altından kalkamayız, hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız. Erken seçin söz konusuyken, tüm bunlara hazırlıklı olmalıyız. Bize umut bağlayanların bu kongreden birlik, beraberlik, değişim beklemesi en doğal hakları, bu mesajı veremezsek ve bize umut bağlayanları hayal kırıklığına uğratırsak, 2019 seçimlerinde başarı şansımız olamaz. CHP; yenileşmeli, değişmeli, yeni yüz ve yeni söylemlerle halkın karşısına çıkmalı. Ancak kelle kopartarak değil demokratik yöntemlerle bunu yapmalıyız. Buna mecburuz, aksi halde sokaktaki insanın beklentisine cevap veremeyiz. Partimizde genç nüfus azaldı, bunun nedenlerine bakmalıyız ve bu sorunu çözmeliyiz' şeklinde konuştu.

GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇIN

Daha sonra Tufan Akcagöz, konuşma yaptı. Salonla alakalı bazı şikayetlerin olduğunu belirten Akcagöz, 'Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kamuya ait bütün binaları bize yasaklı. Her ne yaparlarsa yapsınlar, gün gelecek ve devran dönecek, o zaman her şeyin hesabını verecekler. Onların tek korkuları var: Cumhuriyete, Atatürk'e inanmış gençlik ve o gençlik dimdik ayakta… Bugün Samsun'daki belediyeler farklı siyasi hareketlerin elinde olabilir, bu hiç önemli değil. Biz istersek kendi içimizden çok büyük liderler çıkarırız. Biz inanırsak, elbirliğiyle her şeyi başarırız. Geleceği inşa etmek sizlerin elinde, CHP'nin ayakları yere basan politikaları 2019'da hayata geçecekse bunun onayını sizler vereceksiniz. Sizlerin kullandığı oylar, ağır ve büyük. CHP güçlü olmak zorunda, CHP bu ülkenim tapusunun altında imzası olan kurumsal bir kimliktir. Yapacağınız tercih sizin vicdanınız. 2019 yılında tertemiz cumhuriyetimiz o kirli ellerden çekip alacağız. Sizler, gençlerin önünüz açma sorumluluğu taşıyorsunuz ve ben gençlere sesleniyorum: Kırın zincirleri ve gelin, CHP'nin gençliğe her zamandan daha çok ihtiyacı var' ifadelerini kullandı.

AKIL DANIŞAN YOK

Son olarak konuşan Suat Binici ise 1980 askeri darbesinde büyük işkenceler çektiğini belirtti. Siyasi hayatından bahseden Binici, 40 yıllık siyasi hayatında CHP'ye büyük emekler verdiğini dile getirdi. İlçe başkanlığından, genel başkan yardımcılığına kadar yükseldiğini kaydeden Binici, 'Son zamanlarda örgütten talep gelmeye başladı. 'Başkanım, seçimler yaklaşıyor sana ihtiyaç var. Senin aldığın belediyeler şimdi yok, belediyeleri geri almak için senin il başkanı olman gerekiyor' denilince bu konuya sırt çeviremedim. Partimin bana ihtiyacı varsa, ben delegasyonun önüne çıkarım. Benim bir tecrübem ve birikimim var. 'Sen bir duayensin bir köşede otur, sana akıl danışsınlar' diyebilirsiniz ama akıl danışan yok. Ben Samsun İl Örgütü'nün karşısındayım ve diyorum ki; milletvekili, belediye başkanı olmayacağım korkmayın, örgütümün başında olacağım ve kaybettiğimiz belediyelerin rövanşını almaya geliyorum. Hep birlikte CHP'yi en iyi yere getirmek için çalışacağız' sözlerini kaydetti.

YÖNETİMDEKİ İSİMLER

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Toplam 605 delegenin oy kullandığı seçimde, Akcagöz 274, Binici 259, Telatar, 72 oy aldı. Başkan seçilen Akcagöz'ün listesindeki yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Cengiz Bülent Acar, Selçuk Arkan, Hikmet Avcı, Nimet Baş, Seydi Bektaş, Alican Akdağ, Nuri Cömert, Murat Çan, Nalan Çilingir, Mustafa Can Erim, Mehmet İnan, Necmi İnce, Ali Kandemir, Turgay Karahan, Esra Kaya, Burhan Kömpe, Şükrü Kumbasar, Mehmet Kundak, Tuncer Onur, Ahmet Orhan, Hatice Özer, Tarık Özkan, Özlen Öztürk, Fatma Temel.