Türkiye'de 15 bine yakın öğrencinin, üniversitelerin diyaliz bölümünden mezun olup, atama beklediği tahmin ediliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, "Hastaneler diyaliz personeli çalıştırmak yerine, kurum içindeki personeli kullanarak bu eksiği gidermeye çalışıyor. Bu nedenle bölüm mezunları işsiz kalıyor" dedi.

İNSAN HAYATI HATA KALDIRMAZ

Dr. Erkan, bir sürelik eğitimin ardından hastane personelinin diyaliz alanına yönlendirildiğine dikkat çekerek, "Üç görevi bir kişi üstlendiğinde, personel üzerinde iş yoğunluğu artar ve hatalara sebep olabilir. Hayati öneme sahip bu meslek hatayı kaldırmaz. Her meslek kutsaldır ancak insan sağlığını ilgilendiren mesleğimiz çok daha büyük öneme sahip" diye konuştu.

YÜKSEKÖĞRETİM SORUNU

İstihdam alanı olmayan bölümlerin açılmasını sorun olarak niteleyen Dr. Erkan, "Eğitim planlamasında hata var. Bu bölümlerden mezun olanların istihdam edilmesi beklenir ancak öyle olmuyor, birçok sağlıkçı mezuniyet sonrası işsiz kalıyor. Sağlık çalışanları artık 3 aylık İŞ-KUR programları ile işe alınır oldu. Mesleğe hürmetsizlik olarak algılıyoruz" ifadelerini kullandı.

1.5 YILDIR ATAMA BEKLİYOR

Diyaliz bölümü mezunlarından 24 yaşındaki Hüseyin Satılmış ise, büyük emekler vermelerine rağmen iş bulamadıklarını belirterek, "Bölüm mezunlarından her yıl 90-100'ü istihdam olurken, hemşireler ise girdikleri bir sınavla 300-400 istihdam alıyor. Bu bölümden yılda 3 bine yakın mezun çıkıyor. 1.5 yıldır atama bekliyorum, benim gibi çok arkadaşım var. Bakanlık, herkesin kendi bölümünde çalışmasını sağlayabilseydi bu kadar işsiz mezun olmazdı" şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM HERKESİ MUTLU ETMELİ

Seslerini bir türlü duyuramadıklarını ifade eden Satılmış, "Üniversite dönemi boyunca büyük sıkıntılar yaşadık. Bu kadar büyük emekler vermemize rağmen, şu anda işsizim. Üstümüzdeki sosyal baskılar artıyor, işsiz olmak elimizi kolumuzu bağlıyor. Biz sertifika ile çalışan hemşirelerin de mağdur olmasını istemiyoruz, herkesin mutlu olacağı bir çözüm bekliyoruz" dedi.

Şükrü Berk ASKAR/ÖZEL HABER