Samsun Haber | Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi nisan ayı son birleşimi meclis toplantı salonunda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. İlgili komisyonlardan meclise havale edilen 51 maddenin tamamı meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilerek, karara bağlandı. Maddelerin görüşülmeye başlanmasından önce Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuz Ziya Yılmaz, belediye çalışmaları ve gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YOL DEĞİL, KALKINMA İSTEYİN

Samsun'un devam eden iki önemli projesi hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, "Üniversiteye kadar uzattığımız raylı sistemimiz ekim ayında yolcu taşır hale gelecek. Yüzde 75'i Kültür ve Turizm Bakanlığı, yüzde 25'i de bizim tarafımızdan karşılanan şehir müzemiz de sene sonunda bitecek. İlçelerimizde de diğer çalışmaların yanı sıra kırsal kalkınma hizmetleri yürütüyoruz. İtiraf etmek istiyorum. İhtiyaç olduğu için değil, moda bir talep olduğu için sürekli yol talebiyle karşı karşıyayız. Halbuki kırsalda yol sorunu, dayatmış bir sorun değil. En kötü yolumuz bile yamalı ve birazı sathi kaplamalı. Samsun'da stabilize yol neredeyse yüzde 5 seviyesinde. Yol ihtiyacının sanki her ihtiyacın önüne konuluyormuş gibi oluyor. Bin civarı köyde mutlaka iyinin de iyisi olabilir. Ama öncelikler açısından bakarsak kırsal ekonomi daha önemli bir ihtiyaç. Muhtarlarımız ve köy temsilcilerimiz geliyor, kalkınma yönünde bir talep getirmiyorlar. Buna üzülüyorum. Kırsal kalkınmaya ya ümitsiz vaka olarak bakıyorlar ya da pazar sorunu çözülmeden üretime geçmek istemiyorlar, diye düşünüyorum. Bunu onlara sorunca, öyle bir endişeleri de yok. Kırsaldaki üretimi teşvik etmek için her zamankinden daha fazla bir çalışmamız var. Önlerindeki her türlü engeli kaldırmaya hazırız" diye konuştu.

ZAMAN GEREKTİRİYOR

Gülsan Sanayi Sitesi'nin istimlak süreciyle de ilgili konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şimdiye kadar esnafa 16 milyon TL kamulaştırma bedeli ödediklerini söyledi. Başkan Yılmaz, "Ekonomimizin bu kadar iyi hesap edilmesi gereken bir aşamada dahi bu kadar kamulaştırma parası ödedik. Esnafa da, 'Biz sizin paranızı ödedik, çıkın buradan' demiyoruz. Onlar için hazırlayacağımız yerlerdeki binaların da bir taraftan bitmesini arzu ettiğimiz için 'çıkın' demiyoruz. Kamulaştırma süreci zaten zaman alacağı için biz o süreçten ayrı yürütmeye çalışıyoruz. Paramız oldukça Gülsan'daki kıymet takdiri yapılmış ve kamulaştırılmış yerlerin parasını ödüyoruz. Bu senenin sonuna kadar 40 milyon TL'lik bir kamulaştırma bedeli ödeyebiliriz. Gülsan Sanayi Sitesi esnafının taşınabileceği 3 yer tespit ettik. Bu 3 yerden bir tanesi Derecik'te 60 dönümlük yer. Buraya çok büyük dükkanlar koymayacağız. Küçük sanayi ve otomotive dayalı dükkanlar olsun istiyoruz. 60 dönüme 200-300 dükkan sığdırmayı hedefliyoruz. İkinci yer de Toybelen'de olacak. 80 dönümlük bir yer hazırlıyoruz. 40 dönümlük bir yer de Badırla'da hazırlıyoruz. Yani 180 dönümlük 3 ayrı parçada olması esnafın çok işine gelmiyor. Biz de hepsi beraber olsun istiyoruz ama aynı iş kolları aynı yerde olabilirler. Bütün bu seçenekleri esnaflarla istişare ediyoruz. Bu işler zaman gerektiriyor, biz de şu anda bu zamanı kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

SOĞUK KANLI OLACAĞIZ

İnsanları mağdur etmemenin temel felsefeleri olacağını kaydeden Başkan Yılmaz, şu şekilde sürdürdü: "Onlara da diyorum 'Ne olur konuşarak vakit kaybetmeyelim.' Bakın ben vakit kaybetmiyorum. Para buluyorum, takır takır kamulaştırma sorumluluğumu yerine getiriyorum. 'Bir an önce bir araya gelip kredi kullanın, tasarruf yapın ne yapıp ne edip arazi alın. Bu arazilerin altyapılarıyla ilgili süreçte belediye olarak emrinizdeyiz. Siz de biraz elinizi taşın altına koyun hep böyle karşıdan beklemeyin' diyoruz. Onlar da bunun bilincinde, bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama bu tür toplumsal, sosyolojik hadiseleri yönetmek kolay değil. İş yapılmasına katkı verenler kadar, engellemeye çalışan veya farkında olmadan 'iyi bir şey söylüyorum' diye sürece olumsuz etki eden unsurlar da oluyor. Ama soğuk kanlı biçimde bu işi yöneteceğiz. Onların hakkını gasp etmiş bir duruma düşmeyi Allah bize nasip etmesin."

Zerrin SOMUNCU