Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde haftada iki gün uygulamalı mahalli yemek eğitimi alan öğrenciler, kentin mahalli yemek kültürünün kaybolmaması ve tanıtılması için 56 dilde 56 yemek tarifi kitabı hazırladı. Kent mutfağının çok zengin ve lezzetli bir kültüre sahip olduğunu bunun da tanıtımının sağlanması için böyle bir çalışma yaptıklarını anlatan Okul Müdürü İdris Yolbaş, kültürler arası kaynaşmayı amaçladıklarını söyledi. Kentteki kültürel zenginlikleri ülkenin ve dünyanın başka yörelerinde yaşayan insanlarla paylaşmak ve ülkemizin kültür yapısına olumlu katkıda bulunmak için kitabın hazırladıklarını dile getiren Yolbaş, 'Okulumuz yiyecek-içecek bölümü 2012 yılında kuruldu. Yaklaşık 100 yakın öğrenci eğitim görmektedir. Bu öğrencilerimiz Türk ve Siirt mutfağını öğreniyorlar. Ve öğrendikleri mutfak yemekleriyle dünya mutfaklarına örnekler veriyorlar. Bu günde öğrencilerimizle 56 dilde 56 yemek kitabı için girişimlerde bulunduk. Bu kitabı basmak istememizdeki amaç Siirt'in zengin kültür yemeklerini hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtmaktır. Burada emeği geçen bütün öğrenci ve öğretmenleri kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum' dedi.

'Kültür kaynaşması yemeklere de yansımış'
Yiyecek ve İçecek Bölümü öğretmeni Canan Balcı, kitabın birbirinden farklı yemek kültürünün ne kadar benimsediğini, birinin varlığının diğerini nasıl da çoğalttığını ve birbirinin kopyası yerine çeşitliliğin ne büyük bir zenginlik olduğunu vurgulamayı amaçladıklarını söyledi. Kentte farklı kültürlerin yıllardan beri kardeşçe yaşayıp, kültür kaynaşması yaşadıklarını ve bu kaynaşmanın yemeklere de yansıdığını aktaran Balcı, şunları kaydetti:
'Okulumuzda yiyecek-içecek bölümü olarak dört tane sınıfımız var. Bu sınıflarımızın her hafta ve günlere ait bir günleri var. Bugünlerde uygulamalı yapıyoruz. Siirt'in yöresel yemeklerini yapıyoruz. Dünya mutfağına ait uygulamalarımız oluyor. Soğuk veya sıcak mezelerimiz oluyor. Bugün 11. sınıf öğrencilerimizle çalışıyoruz. Onlarla Siirt yöresine ait yemeklerimizi yaptık. Bugün üç çeşit yemek yaptık. Ispanak çorbamız, içli köftemiz ve perde pilavımız var. Şuan kızlarımız çalışıyor. Bitti zaten uygulamamızda. Bundan sonraki günlerde de tekrar yöresel yemeklerimize devam edeceğiz. Tatlılarla, tuzlularla, salatalarla uygulamalarımızı yapıp bitiriyoruz. Çocuklarımız işletmelerde stajlarını yapıp mezun oluyorlar. Hem piyasaya ara eleman yetiştirmek hem de kendi bölümlerini üniversite de devam ettirmek adına iyi bir bölüm olduğunu düşünüyorum.'

'Yemeklerimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz'
Okul öğrencilerinden Zehra Demir, uygulamalı derslerinin olduğunu ve bu derslerde Siirt'te özgü yemekler yaptıklarını ifade ederek, 'Çıkarmayı düşündüğümüz kitapta 56 çeşit Siirt'in yöresel yemeğinin tarifi var. Bu yemeklerimizi dünyaya tanıtmak istiyoruz. Eğlenceli geçiyor atölye derslerimiz. Bize çok şey katıyor. Gelecekte de bu işletmelerde de çalışabiliriz. Elimiz de bir mesleğimiz oluyor. Başka yerlerde de çalışabiliriz bu bölüm sayesinde. Eli yatkın olanları bu bölüme davet ediyorum' diye konuştu.

Siirtli öğrencilerden 56 dilde 56 yemek tarifi kitabı