Samsun Üniversitesi'nin de içinde olduğu 16 yeni üniversitenin kurulması ile ilgili tasarı TBMM'de görüşülerek kanunlaştı. Samsun'a ikinci devlet üniversitesinin kurulması üzerine açıklamalarda bulunan AK Parti Samsun Milletvekili ve Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Basri Kurt, yeni üniversitesinin şehre ve bölgeye, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmada ivme kazandıracağını söyledi.

GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ

,Samsun Üniversitesi'nin, yeni kurulacak olan 3 yeni fakülte ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı iken yeni üniversiteye bağlanacak 2 fakülte, bir yüksekokul ve bir meslek yüksekokulundan oluşacağı bilgisini veren Kurt, 'Kabul edilen YÖK Değişiklik Kanun tasarısı ile birlikte Samsun Üniversitesi rektörlüğüne bağlı olarak mühendislik fakültesi, iktisadi, idari ve sosyal bilimler fakültesi, mimarlık ve tasarım fakültesi sıfırdan kurulurken halihazırda Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren havacılık ve uzay bilimleri fakültesi, sivil havacılık yüksekokulu ve kavak meslek yüksekokulu yeni üniversiteye bağlanacak. Bunun yanında halen Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde bulunan ancak eğitime başlamamış olan gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesi de yeni üniversite bünyesine alındı' şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK

Havacılık ve gemicilik alanlarının aynı üniversite bünyesinde bulunmasının yeni kurulacak üniversitenin kimliğinin ve kurumsal kültürünün oluşumunda önemli bir fonksiyon icra edeceğinin altını çizen Kurt, yeni üniversitenin Türkiye'de lojistik temalı ilk ve tek üniversite olması için çalışacaklarını söyledi. Kurt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Karadeniz havzasının dünyanı en önemli enerji nakil hatlarından birisine sahip. Samsun'un bu havzanın başta lojistik aktörleri olma potansiyelini en iyi bir şekilde değerlendirmesi için çalışıyoruz ve üniversitenin de buna önemli katkılar verebileceğini düşünüyorum. Ülkemizin savunma sanayinde havacılık merkezli yatırımlar AK Parti dönemiyle birlikte hızla gelişti. Bu alanda çalışacak iş gücü ihtiyacı karşılamak üzere vasıflı insan kaynağı ihtiyacı bu bölümlerden karşılanacak. Samsun'da halihazırda Havelsan ve TAİ'ye iş yapan firmalar var. Bunların da desteklenmesi için önemli bir adım olacak. Ayrıca THY son dönemde havacılık sektöründe büyük bir başarı hikayesine imza attı. Girişimlerimizle THY'nin pilot ihtiyacının karşılaması için üniversitemiz ile THY arasında protokol imzalandı. Sadece pilot eğitimi değil, yer hizmetleri, kargo, teknik hizmetler, deniz işletmeciliği gibi alanlarda kalifiye iş gücü bu üniversiteden yetişecek.'