Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, Yatağa Bağlı Seçmenlere Tıbbi Rapor Verilmesi kararı hakkında açıklama yaptı. Başkan Erkan, 24 Haziran seçimlerine yönelik yatağa bağımlı hastalara ilgili aile hekimlerinin durum bildirir rapor düzenleyeceğini dile getirdi.

İŞTE BAZI KARARLAR

Karar hakkında bilgi veren Erkan, 'Seyyar sandıkta oy kullanılabilmesi için seçmenin yatağa bağımlı olduğunun tıbbi rapor ile belgelendirilmesi gereklidir. Tıbbi rapor düzenlemeye yetkili bütün sağlık kuruluşları durum bildiren bu sağlık raporlarını düzenlemeye yetkilidir. Ancak Sağlık Bakanlığı bu konuda aile hekimlerini görevli saymıştır. Kişinin yatağa bağımlılığının sebebi, bağımlılığın süresi, geçici veya kalıcı olduğunun raporda açıkça belirtilmesi gereklidir. Bu raporun düzenlenebileceği kişiler hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan kişilerdir. Bu kişiler haricinde kalan ancak çeşitli engelleri veya hastalıkları sebebiyle işitme, konuşma, görme veya hareket zorlukları olanlara bahsi geçen raporun düzenlenmemesi gereklidir. Sandık yerine gitmesi imkansız olan kişilerin seçme hakkını kullanabilmesi için istisnai bir uygulama yapıldığı, dolayısıyla bu istisnai durumun sadece mevzuatta belirtilen sınırlı kişiler için geçerli olduğu akılda tutulmalı gibi kararda maddeler var' şeklinde konuştu.

REDDEDİLMELİ

Başkan Erkan, 'Mevzuatta belirlenen kapsama uygun olmayan, hastalığı veya engeli sebebiyle seçimin yapılacağı 24 Haziran 2018 tarihini de kapsayan bir dönemde yatağa bağımlı olacağı öngörülen kişilerden başkası için rapor talep edilmemesini, bunun hukuki sonuçlarının olacağını, meslektaşlarımızın da aksi yöndeki taleplerin karşılanmasının gerçeğe uygun olmayan belge düzenlenmesi suçunu oluşturarak hekimin mesleğinden olmasına sebep olabileceğini de belirterek, kesin bir biçimde reddetmeleri gerektiğini önemle hatırlatırız' ifadelerini kullandı.