Medicana Samsun Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Murat Küsdül, varis tedavisinde modern yöntemler konusunda bilgi verdi. Küsdül, kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülen varisin en sık görülen damar hastalığı olduğunu belirtti.

RİSKİ ARTIRIR

Varisin, toplardamarların organik bir sebep olmadan genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması olarak tanımlandığını ifade eden Küsdül, 'Elle hissedilemeyen, ciltte yüzeysel yerleşim gösteren, 1 milimetre veya daha küçük çaplı mavi veya kırmızı çizgisel renk değişiklikleri olarak görülürler. Bölgesel olarak yıldız şekilli veya örümcek ağına benzer yaygın yaygın çizgisel oluşumlar olup tüm bacağı sarabilirler. Hastadan hastaya değişmekle birlikte bir ekstremitede bu oluşumlar, birlikte veya ayrı ayrı yerleşim gösterebilirler. Varis oluşumunu etkileyen birçok etken var. Aile öyküsü, riskli yaşam tarzı ve sigara kullanımı, venöz yetmezlik tespit edilen hastalarda daha yüksek oranlarda saptandığı için önde gelen risk faktörleri olarak gösterilmiştir. Uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturarak iş yapmak bir risk faktörü olduğu gibi, günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda yüksek grade venöz yetmezlik gelişme riskini 2.7 kat artırır' şeklinde konuştu.

İYİ HUYLU SEYİR EDER

Varis tedavisi hakkında bilgi veren Doktor Küsdül, 'Hastalık genellikle iyi huylu seyir gösterip hastaların çoğunda ameliyat gerekmez ve konservatif tedavi yöntemleriyle iyi sonuçlar alınır. Bu nedenle semptomlar, çok ciddi değilse girişimsel tedavilerden kaçınılmalı. Semptomlar hastanın yaşam kalitesini ciddi olarak etkiliyorsa tedavi düşünülmeli. Bazen büyük varisleri bulunan hastalarda, kanama veya ülserasyon gibi komplikasyonlar gelişirse daha agresif cerrahi tedavi yöntemleri denebilir' diye konuştu.