Samsun Valisi Osman Kaymak, Haberaks TV'de yayınlanan ve Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Onur Nurdemir'in sunduğu Artı İfade programına katıldı. Haber Medya Grubu'na gelen Vali Kaymak'ı, Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun, Haber Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Okan Aralan, Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Onur Nurdemir ve Haber Medya Satış ve Pazarlama Müdürü Mehtap Yeşilbaş karşıladı. Program öncesi Kaymak ve Haber Medya yöneticileri, bir süre sohbet etti.

FETÖ İLE MÜCADELE

FETÖ ile mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Kaymak, "Bugüne kadar 4 bin 748 kişi hakkında işlem yapıldı, bin 238 vatandaş tutuklu. Bin 852 kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı, 378 FETÖ firarisi var. Samsun'da FETÖ soruşturmaları kapsamında kamuda 2 bin 8 kişi memuriyetten çıkarıldı, 134 kişi görevinden uzaklaştırıldı. Bin 955 vatandaş hakkında ByLock kullandığı iddiasıyla işlem yürütülüyor. İlimizde 9 firmaya kayyum atandı. Bir üniversite, 20 okul, 13 dersane, 18 dernek ve sendika, 3 vakıf, 8 yurt, 3 etüt merkezi kapatıldı. Samsun'da da güçlü bir yapı oluşturup halkımızı sömürmüşler" şeklinde konuştu.

KURTULUŞ SAVAŞI

15 Temmuz'da Türkiye'nin yeniden kurtuluş savaşı verdiğini belirten Kaymak, "Daha önceleri terör örgütlerini bombalamak için uçak istiyorduk. Ancak FETÖ'cüler nedeniyle başarı sağlayamıyorduk. Tiyatro diyenler oldu, bu sıradan bir iktidar mücadelesi değil. Demokrasiye inanmak lazım. 15 Temmuz'u anmazsak çocuklarımız, 'Erdoğan koltukta kalmak için bunu yapmış' diyebilir. Burada yaşananları unutmamak lazım. 14 Temmuz akşamı şehit aileleri ile yemek programımız olacak. 15 Temmuz gecesi meydanda toplanacağız ve sabaha kadar nöbet tutacağız. Kur'an tilaveti verilecek. 15 Temmuz'da meydana gelmek şehide saygıdır, ülke için canını siper eden insanlara saygıdır. Hainlere maşa tutanlara mesaj vermek için halkımızı Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR BAŞKENTİ SAMSUN

2019'un Samsun için çok önemli olduğunu belirten Vali Kaymak, "Valilik olarak 'Kültür-sanat başkenti Samsun' adlı proje başlatarak bakanlığa sunduk. İlimizin siyasi yetkililerinden de bu konuda destek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza verdiğimiz brifingde de konuyu aktardım. İlin bütün aktörleri bir araya gelirse, işlerimiz kolaylıkla ilerler. Okullar, kurumlar ve belediyeler tarafından yapılacak etkinliklerle Samsun'un bütün yıl konuşulmasını hedefliyoruz. Üniversitelerimiz 2019'da 100. yıl adına kongreler düzenleyebilir. Spor kulüplerimizden de çalışmalar bekliyoruz. Hükümetimiz ve ilimizle, cumhuriyetimizin kuruluşuna önderlik eden Samsun'u en iyi şekilde Türkiye ve dünya gündemine taşımak istiyoruz" diye konuştu.

SANAYİ SIKINTISI VAR

Kuveyt ve Rusya'dan Samsun'a yapılan direkt uçuşların çok önemli olduğunu söyleyen Kaymak, "Samsun'a gelen turist sayısı 500-600 bin ama bu sayı çok düşük. Turizm, ticareti ve yatırımı da geliştirir. İlimizdeki spor tesislerinde ulusal ve uluslararası müsabaka düzenleyerek, bu salonların en iyi şekilde kullanılması hem spora hem ilimize hizmet turizme de katkı yapar. Fabrikalar kurulmalı, özel sektör insanlara iş kapısı olmalı. Samsun'da belediyecilik adına çok güzel işler yapılmış, bunun devamı için yeni iş kaynakları bulunmalı. Samsun'da sanayi sıkıntısı var, il düzeyinde yakaladığımız başarıyı sanayileşmede göstermeliyiz. Medikal kümelenmede çok ciddi bir birikimimiz var. İnşallah medikal sanayinin önündeki bu engeller kalkınca önemli bir ivme yakalamış olacağız" dedi.

TEKLİ EĞİTİME GEÇİLİYOR

Okullardaki başarıyı etkileyen etmenler içerisinde fiziki şartların önemli bir yeri olduğunu söyleyen Vali Kaymak, eğitim konusundaki çalışmaları şöyle sıraladı: "İlimizde hala ikili eğitim yapan okullarımız var. İlimizde 59 inşaat devam ediyor. 320 milyonluk yatırım hala devam ediyor, bunların bitmesi halinde 2019 sonu itibariyle tekli eğitime geçmiş olacağız. Tekli eğitimle çocuklarımız okulda daha çok eğitim öğretim görecek ve sosyal faaliyetlere zaman ayıracak. Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedefle 2019 sonu itibariyle tüm illerimiz tekli eğitime geçecek. Samsun Üniversitesi, gemi inşaatı ve gemi bilimleri fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri fakültesi, sivil havacılık yüksek okulu ve kavak yüksek okulunun bağlı olduğu 4 fakülteyle işe başlıyor. FETÖ'den devralınan Canik Başarı Üniversitesi merkezi olmak üzere konuşlanıyor."

Şükrü Berk ASKAR