Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu, on bir ayın sultanı Ramazan ayında beslenme konusunda vatandaşları uyardı. Mutlu, Ramazanla birlikte yemek saatlerinin değişmesi, uzun süren açlık ve susuzluk sebebiyle metabolizma hızının düştüğünü belirterek, Ramazan'da doğru beslenme önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ

Mutlu, 'Sahurun en iyi seçenekleri; haşlanmış yumurta, tuzsuz ve az yağlı peynirler, kavrulmamış yağlı tohumlar, meyveler, tam buğday unuyla yapılmış ekmek / poğaça tercih edilmelidir. Farklı alternatifler olarak; az yağlı omlet, menemen veya yulaf ezmesi, müsli tercih edilebilir. İftarda 2 bardak su ile oruç açılmalı, hafif bir başlangıç olan çorba başlanmalıdır. Ana yemekte ağır yemeklerden uzak durulmalı. Pişirme yöntemi olarak kızartmadan uzak durulmalıdır. Her ne kadar Ramazan denildiğinde akla sıcacık pide gelse de porsiyon kontrolü sağlayarak haftanın 2-3 günü tüketilmeli. Pilav olarak bulgur pilavı, makarna ise kepekli tercih edilmeli. Bol yeşillikli ve renkli bir salata her akşam masada bulunmalıdır. Günlük alınması gereken su miktarı azaltılmamalı. Su yemekten 10-15 dakika önce veya yemekten yarım saat sonra tüketilmeli' dedi.