Samsun'da 2018-2019 Adli Yıl Açılış Töreni, Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreni ile gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Samsun Barosu, Samsun İdari Yargı, Samsun Adliyesi ve Samsun Noter Odası çelenkleri Atatürk Anıtı'na sunuldu. Çelenk töreninin ardındansa Samsun Adliyesi Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda açılış konuşmaları yapıldı. Törene, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Gülay, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Meriç Dinçer, Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver, Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Baro Başkan Yardımcısı Kübra Tüfek, hakimler, savcılar, avukatlar ve adli personel katıldı.

DAHA FAZLA GAYRET

Yeni adli yılın Türkiye'ye ve insanlığa barış, huzur getirmesini dileyen Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, "Ülkemizde yargının taşıdığı yük ve sorumluluğun her geçen gün biraz daha arttığına şahitlik ediyoruz. Sosyal ve ekonomik değişimler, toplumsal düzenin ve huzurun korunması için eskisinden çok daha fazla gayret sarf etmemizi gerekli kılıyor. Suç oranlarındaki artış ve suç çeşitliliğindeki çoğalma yargının yükünü daha da artırıyor. Geçen adli yıl açılışında 38 bin olan savcılık soruşturma dosyamızın, bu yıl yüzde 14 artış göstererek 44 bine ulaştığına şahitlik ediyoruz. Bu süreçte, ilk derece adli yargı ceza mahkemelerine 47 bin hukuk mahkemelerine ise 35 bin dava dosyası görüşülmek üzere getirildi. Mahkemelere açılan toplam 82 bin dosyadan 53 binine hakimlerimizce karar verildi. İlk derece mahkemelerinde şu an itibariyle 42 cumhuriyet savcısı ile 65 hakim hizmet veriyor. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi'nde ise 17 cumhuriyet savcısı ile 74 hakimimiz görev yapıyor. Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı bünyesinde de 36 hakimimiz bulunuyor. Meslektaşlarımızın özverili çalışmalarıyla dosyalar özen ve itinayla inceleniyor, gerekli kararlar zamanında verilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

UZLAŞTIRMA, İŞ YÜKÜNÜ AZALTTI

Savcılık soruşturmaları kapsamında uzlaştırma bürosuna gelen 4 bin 17 dosyanın 2 bin 350'si uzlaşmayla sonuçlandırılarak mahkemelerin iş yükünün azaltıldığını kaydeden Yavuz, "Arabuluculuk merkezine yapılan 2 bin 600 başvurunun yüzde 90 gibi büyük bir kısmı olumlu olarak, 2 bin 340 dosya mahkemeye gitmeden sonuçlandırıldı. Hakim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarımızla bütünlük içerisinde hepimize gerekli olan adaleti sağlamak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Özverili ve cansiparane bütün meslektaşlarıma, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, 2018-2019 adli yılının ülkemize, milletimize ve tüm yargı camiasına hayırlar getirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

ADALET SİSTEMİMİZ GELİŞTİ

Adli hizmetin çok önemli olduğunu vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak, "Ben de hukuk fakültesi mezunuyum. Biz hukuk fakültesinde okurken 'Kürsüye geçeceğiz adalet dağıtacağız' düşüncesiyle okullarımızı bitiririz. Adalet arayışı insanlık tarihi boyunca devam etmiştir. Toplumların düzeni ve huzuru da adalete bağlı. Bir yerde adalet bozulduysa, orada düzen ve güven kalmaz. Bu görev yapılırken de Türk adalet sistemi büyük gelişmeler kat etti. Hukuk sistemimizde adalet tecelli ediyor. İşini, mevzuatı, literatürü takip eden hakim ve savcılar kararlarıyla konuşuluyor. Bu şehrin asayişinden ve huzurundan da birlikte sorumluyuz. Toplumda zaman zaman 'polis yakalıyor, hakim ve savcı bırakıyor' söylemleri oluyor. Biz öyle olmadığını biliyoruz ama toplumdaki algıyı çok iyi takip etmek durumdayız. Toplumdan kopuk, verilen kararın sosyal, çevresel, toplumsal etkilerini düşünmeden karar vermek vicdanları rahatsız edebiliyor. Toplumu yakınen tanıyan ve huzur veren kararlar vermek zorundayız" dedi.

SİYASİ BASKI ALTINDA KALMAYIN

Türkiye'nin zaman zaman değişik dönemler geçirdiğini belirten Vali Kaymak, şu şekilde sürdürdü: "Darbeler oldu, algılar değişti, iktidarlar değişti; değişmeyen şey adaletin tecelli etme olgusu. Bizler kesinlikle, siyasi ve toplumsal baskılar altında kalmadan vicdanla karar vermeliyiz. Değişik saik ve etkilerle karar verilmesi durumunda, belki kısa süreli değişik pozisyonlar alabilirsiniz ama topluma büyük zarar verirsiniz. Kamu vicdanını rahatsız eden, kanunda olmayan bir adalet tecellisine neden olacak bir karar vermek gerçekten adalet duygusunu onarılmayacak derecede zarar verebilir. 'En güzel karar, insanın vicdan mahkemesinden aldığı karardır' derler, gerekirse mesleki hayatımıza sebep olacaksa da adaletin tecellisi yönünde karar alınmalı."

Zerrin SOMUNCU