İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Et ve Balık Kurumu'nun Brezilya'dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptanması, yurtdışından ithal edilen hayvanlara uygulanan denetimlerin yeterliliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdiğini ifade etti. Ankara ve Sivas'ın ardından İstanbul'da da şarbon skandalı yaşanmasının ardından Milletvekili Yaşar, Türkiye'deki 'Şarbon' tehlikesine dikkat çekti.

SORUMSUZ BİR TUTUM VAR

Yaşar, Mersin ve diğer limanlarda bekletilen hayvanlarda birbirlerine çok daha hızlı bir şekilde bulaşmış olabileceğini ifade ederek, '2000 hayvanın olduğu bir ortamda 3 hayvanda şarbon olması yeterli. O üç hayvandan bin tanesine bulaşır' ifadelerini kullandı. Hayvanların denetim ve kontrolleri yapılmadığı için bu kontrollerin firmaya bırakıldığını ifade eden Yaşar, 'Devletin bütün kontrol mekanizmalarını ortadan kaldıran bir tutumu var. Bir anda et ithalatı ile ilgili izinler veriliyor. Bu izinler kimler tarafından kullanılıyor belli değil ve aniden izinler tekrar kaldırılıyor. Düzensiz ve sorumsuz bir tutum söz konusu' şeklinde konuştu.

KONTROL ALTINA ALINMIŞTI

Bedri Yaşar, 'İthal ette, yeterli denetim ve kontrollerin yapılmaması, denetimlerin bağımsız kuruluşlarla değil firma tarafından yapılması ve hastalıkların örtbas edilmesi temel sıkıntıların başında geliyor. Bu nedenle çok sayıda hastalıklı hayvan Türkiye'ye giriş yapıyor. Dahası, Türkiye'deki hayvanlarda da hastalık yaygınlaşmasına neden oluyor. Oysa Türkiye'de şarbon kontrol altına alınmıştı ama şimdi tekrar nüksetme durumu ile karşı karşıya. Hayvanların sınır kapılarında da kontrolleri alınıp karantinada tutulduktan sonra hastalık varsa içeri girişlerinin müsaade edilmemesi gerekiyor. Ancak Gölbaşı'nda gördük ki çok sayıda hayvanda olması gereken kontrol ve denetimlerin hiçbiri yapılmamış. Devletin bütün kontrol mekanizmalarını ortadan kaldıran bir tutumu var' ifadelerini kullandı.

HALK BİLGİLENDİRİLMELİ

Halkın, şarbon basili konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Yaşar, 'Hayvanın deri altında bir sıvı birikimi ile ilgili bir sorun görülürse ya da hayvanda halsizleşme gibi belirtilerde öncelikle veterinerin kontrol etmesi ve o hayvanın kesilmemesi gerekiyor. Böyle bir önlemin alınmadığını biliyoruz. Bakanlığın görevi, çok düzenli et kontrolleri yapmak. Yeteri kadar yapılmıyor ki bu hastalıklar yayılıyor. Örneğin; Brezilya'dan gelen etler, uyarılmasına rağmen getirildi, sağlıksız koşullarda nakledildi. Mersin ve diğer limanlarda bekletilen hayvanlarda birbirlerine çok daha hızlı bir şekilde bulaştı' sözlerini kaydetti.