HaberlerSamsun haberKaçak kesim engellenmeli

Kaçak kesim engellenmeli - Samsun haber

Şarbon hastalığına dikkat çeken Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, 'Bu tür olayların yaşanmaması için kaçak kesimin önüne geçilmesi gerekiyor' dedi

Kaçak kesim engellenmeli

Haberaks TV'de Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılan Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Kurban Bayramı’nın ardından Türkiye'nin bazı bölgelerinde görülen şarbon hastalığıyla ilgili açıklama yaptı.

SAĞLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Samsun'da şarbon tehlikesinin olmadığını belirten Başkan Doğan, kaçak kesime dikkat çekti. Doğan, “Kaçak kesimin önüne geçilmesi gerekiyor. Şarbon hastalığı gözle görülen, hemen anlaşılan bir hastalık değil. Şarbon mikrobu taşıyan hayvanlar, ahırlarda ölebiliyor. Mikrop yeni geçtiyse, mezbahane ya da başka bir yerde kesim yapılmışsa hastalığı anlamak çok zor. Aslında çok riskli ve ölümcül olan bir durum. Geçmişte de dediğimiz gibi mezbahanelerin iptidai olması denetimsiz olmasından iyidir, en azından bir veteriner hekim tarafından hastalıklı hayvanların tespiti daha çabuk olur. Vatandaşlar bunu tespit edemez ancak veteriner hekimler edebilir. Şarbon hastalığı ölümcüldür. Bu nedenle vatandaşlar, güvendiği kasaptan etlerini alsın, her yerden et alınmamalı. Öte yandan kaçak et kesimi son derece önemli bir konu. Kaçak kesimin önüne geçilmesi gerekiyor, sadece şarbondan değil ülkemizde sığır tüberkülozundan ölen insanlar da var. Bunu da sadece veteriner hekimler tespit edilebilir. Bir mezbahaneyi kapatıyorsanız onun yerine o bölgeye mutlaka bir mezbahane yapmanız şart. Bu insan sağlığı için çok önemli bir hizmet” şeklinde konuştu.

Pirsu DÜZGÜN 

 



SIRADAKİ HABER