Yeni dönemin başlamasına sayılı günler kala OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ile bir araya geldik. Samsun'un en önemli değerlerinden biri olan OMÜ, hayata geçen projelerle, şehir ve iş dünyasıyla birlikteliği yakalamış durumda. Rektör Bilgiç, birlikteliğin süreceğini ifade ediyor. Araştırma ve geliştirmenin önemine vurgu yapan Bilgiç, 'Bu çalışmalar epey zamana ihtiyaç duyar. Sanayici de artık Ar-Ge'nin gerekliliğine inanıyor. Gelişme için Ar-Ge yatırımlarını büyütmemiz lazım. Çalışmalar 8-10 yıl devam ettiğinde Samsun'un çehresi değişecek' dedi

Yeni kurulan Samsun Üniversitesi'ni anlatırken 'İki üniversite tek yürek' ifadesini kullanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun Samsun Üniversitesi'ne bağlanmasıyla ilgili kararınsa isabetli olmadığı görüşünde. Bu alanlarla ilgili planları olduğunu söyleyen Bilgiç, 'Stratejik planımız içinde bu bölümler en önemli çalışma alanlarımız arasında yer alıyordu. Coğrafi olarak da bize çok daha yakın bir konumda olmasına rağmen böyle bir ayrılık gerçekleşti. Biz, bu kararın isabetli olmadığını düşünüyoruz ama yine de elimizden gelen desteği vereceğiz' diyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Yeni bir dönem başlıyor. Nasıl bir kayıt dönemi geride kaldı, kaç öğrenci kayıt yaptırdı? Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ni tercih edip Samsun'a gelecek olan öğrencilere yönelik mesajınız ne olacak?

Sait BİLGİÇ: Öncelikle 2018-2019 eğitim öğretim dönemini hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yeni öğrencilerimiz kayıtlarını tamamladılar. Kontenjanımızın yüzde 85'e yakın oranda dolduğunu gördük. Bunun daha da yukarı çıkacağını biliyoruz. Hızlı bir şekilde kayıt yaptırabildiler. Oldukça rahat bir kayıt dönemi geçirdik. 9 bin civarında yeni öğrenci üniversitemize kayıt yaptırmış oldu. Şuanda kayıt olanlarla birlikte 54 bin 898 öğrencimiz var. 55 bin rakamına yaklaşmış vaziyetteyiz. Yeni öğrencilerimizin en büyük soru işareti barınma. Bizler üniversitemizde öğrencilerin bu soru işaretlerini giderebilmeleri için bir sistem kurduk. Bu sayede öğrencilerimiz kayıt sırasında barınma ile ilgili de bilgi alabiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin fiziki imkanları oldukça iyi. Güçlü bir akademik kadro var ve bildiğiniz gibi ulaşım imkanlarımızda oldukça fazla.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu noktada raylı sistem ile ilgili son durum nedir?

Sait BİLGİÇ: Raylı sistem üniversitemizin bütün birimlerine ulaşacak bir güzergah takip ediyor ve bu, Türkiye'de bir ilk. Tramvay alımlarıyla ilgili süreç neticelendiğinde, 2019 yılı içerisinde, tahminen mayıs ayı gibi raylı sistem hizmet vermeye başlayacak. Ayrıca, 2019 için özel çalışmalarımız söz konusu. Çok önemli faaliyetlerimiz olacak. 100. yıla özel çalışmalar, Valiliğimizle koordineli şekilde yapılacak.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Artık, kardeş olarak ifade ettiğiniz bir üniversite daha var şehrimizde ve OMÜ' deki bazı bölümlerin de Samsun Üniversitesi'ne geçtiğini biliyoruz. Nasıl bir işbirliği söz konusu olacak?

Sait BİLGİÇ: Tedviren yürüttüğüm Samsun Üniversitesi Rektörlüğü görevini OMÜ' nün değerli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Aydın'a devrettim ve o gün bizler, 'iki üniversite tek yürek' dedik. Birlikte çalışıyoruz. Samsun üniversitesi şehrimize bir hareketlilik katacaktır. İnşallah gelişmesi de hızlı ve doğru şekilde olur. Var olan bazı bölümlerimiz planlı olmamakla birlikte son anda alınan bir kararla Samsun Üniversitesi'ne bağlandı. Bunlardan özellikle Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz ve Sivil Havacılık Yüksekokulu ile ilgili üzerinde iyi bir çalışma yapılmadan, böyle bir kopmanın gerçekleşmesi isabetli olmamış olabilir. Çünkü bizim stratejik planlarımız içinde önemli yeri vardı. 5 yıllık hazırladığımız stratejik planımız içinde en önemli çalışma alanlarımızdan birini oluşturuyordu. Coğrafi olarak da bize çok daha yakın bir konumda olmasına rağmen böyle bir ayrılık gerçekleşti. Biz, bu kararın ve coğrafi olarak ve hedeflerimiz bakımından isabetli olmadığını düşünüyoruz ama yine de elimizden gelen desteği vereceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu konuda bir geri adım bekliyor musunuz?

Sait BİLGİÇ: Bu konular, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hayat buluyor. Nihayetinde yeni değişiklikler de yine aynı usul ile gerçekleşmekte. Dolayısıyla her şey mümkün. Yeter ki üzerinde mutabakat sağlansın. Biz, rektörümüz ile Samsun'un yararına olacak her türlü çalışmaya açığız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 'OMÜ' nün uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda sürdürdüğü çalışmalar yeni projeleri beraberinde getirecek' demiştiniz. Nasıl projeler söz konusu olacak?

Sait BİLGİÇ: Uluslararasılaşma öncelikle hedeflerimizden birisi. Bu, ne sadece öğrencileri buraya çekmek ilene de Araştırma geliştirme üzerine işbirlikleriyle sınırlı. Bu çalışmaları, diğer üniversitelerle aramızdaki ilişkiyi geliştirerek birbirimizin imkanlarından, fırsatlarından ortak bir değer üretmek adına gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Japonya'dan Tahran'dan üniversitelerle temaslarımız oldu. Biz dünyanın ilk bin üniversitesi arasında yer alıyoruz. Uluslararası öğrenci sayımız bu yıl itibariyle 4 bine yaklaştı. Bu sayı daha da artacaktır. Ayrıca bir projenin de yazımını sonlandırmak üzereyiz. Bu proje gerçekleştiğinde 25 üniversite ile işbirliği ağı kuracağız. Bu AB projesinde baş aktör OMÜ olacak. Bu kadar hızlı gelişmeler yaşanırken üniversitelerin ülkemizin gelişmesinde çok önemli rol oynaması gerekiyor. Bizim, kampüslerin içerisinde derslere girip çıkarak ya da akademik unvan elde edebilmek için araştırma üretmekle yetinmemiz mümkün değil. Bu, hem kendimize hem ülkemize haksızlık olur. Uluslararasılaşmamız, hem bilimsel zeminde daha güçlü adımlar atabilmemizi desteklerken hem de dünyanın dört bir yanından öğrencileri buraya çekerek ülkemizin ve Samsun'un reklamını sağlıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Üniversitenin şehir ve iş dünyası ile nasıl bir bağı var?

Sait BİLGİÇ: Şehrin ar-ge noktasında ihtiyaç duyduğu hususların üniversitemiz tarafından karşılanacağı kurumsal yapılar söz konusu. Bunlara örnek olarak teknopark ve sıfır elemanla başlayıp şimdilerde 9 alanında uzman kişinin, çalışmalar yaptığı teknoloji transfer ofisimizi sayabiliriz. Buralarda çalışmalar yapan arkadaşlarımız hem akademisyen arkadaşlarımızla hem de sahada sanayici ve iş adamlarımızla temas sağlamaktalar. Bir köprü görevi gördüklerini söyleyebiliriz. Biz de Samsun'un gelişmesine katkı sağlayacak bu işbirliklerini çok önemsiyoruz. İlave olarak Üniversite Danışma Kurulu oluşturduk. Bu tür çalışmalar başladığınız anda netice alacağınız çalışmalar değil. Bu çalışmalar epey zamana ihtiyaç duyar. Sanayici de artık ar-ge'nin gerekliliğine inanıyor. Bizi şehre bağlayanın tıp fakültesi olduğu düşünülebiliyor. Bu, tabi ki önemli ama gelişmemiz bakımından ciddi sonuçlar doğuran bir alan değil. Gelişme için ar- ge yatırımlarını büyütmemiz lazım. Bu konuda da özel bütçenin buraya pay ayırmasını kolaylaştıracak adımlar atmamız lazım. Şuan yaptığımız çalışmalar da bunun için. Buna ihtiyaç olmasına rağmen getirisi kısa vadeli olmadığı için elindeki imkanları bu şekilde değerlendirmekten kaçınanlar var. O nedenle ar- ge'nin yararları anlatılıyor. Bu çalışmalar 8-10 yıl devam ettiğinde Samsun'un çehresi değişecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: OMÜ' de fiziki yapı ve bu alanların kullanımı ile ilgili nasıl bir tablo söz konusu?

Sait BİLGİÇ: Fiziki imkanlar bakımından oldukça iyiyiz. Bir kısmı geçen yıl faaliyete geçen, bir kısmı da geçmek üzere olan yatırımlarımız var. Bunlardan biri onkoloji hastanesi. Bu hastanemizde bulunan cihazlarla bölgeye de hizmet veriyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi faaliyete geçti. Ayrıca Havza'da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz var. Bu yapının yataklı kısmını üniversitemiz işletecek. 2-3 ay içerisinde faaliyete geçeceğini düşünüyorum. Merkez kütüphanemiz de önemli fiziki yapılarımızdan biri. Bu şekilde fiziki genişlememiz söz konusu. Bunların yanı sıra acil servisimizin küçük olduğunu ve ihtiyacın karşılanması noktasında sıkıntı yaşandığını biliyoruz. Şuanda bin-bin 500 metrekare olana acili 3 bin 500 metrekareye çıkartacağız. Yoğun bakım yatak sayısını arttıracağız. Veterinerlik Fakültemizin binası yoktu. Bununla ilgili destek aldık. Projesi çizildi, ihalesi gerçekleşti. Bildiğiniz gibi ülkemizde ekonomik zorluk dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle, bundan sonra fiziki imkanlarla ilgili çok büyük yatırım alma ihtimali, en azından şuan için zor. Bizim de zaten üniversite olarak çok fazla ihtiyacımız kalmadı. Hedeflerimiz içerisinde bir de üniversitemize yakışır bir kongre ve kültür merkezi talebimiz oldu. Şunu da belirtmek isterim çok güzel fiziki yapılara sahip olabilirsiniz ama ancak içindeki insan bu yapıya değer katar. Bu nedenle de öğretim elemanlarımızın daha başarılı olmaları kolaylaştırmak, yeni aldığımız elemanların da yetkinliklerinin üniversitemize artı değer katabilecek olmasına özen göstermeye çalışıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkiye'nin saygın üniversitelerinden biri ve en güçlü üniversitelerinden birisi olmaya da aday. İlk on içinde olmak istiyoruz. Dünyada 30 bin üniversite içinde ilk bindeyiz bu çok önemli. Bunu daha da yukarıya taşıyacak şekilde gelişip güçleneceğiz. Bizim yapılması gereken neyse ona odaklanmamız lazım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN