Samsun Barosu 2018 Yılı Olağan Genel Kurulu'nun 06 ekim 2019 saat 10.00'da Samsun Adliyesi Konferans Salonu'nda yapılacağı günler öncesinden ilan edildi. Mevcut Başkanı Av. Kerami Gürbüz ve Av. Yaşar Öztürk'ün aday olduğu genel kurulun yapılabilmesi ve yeterli çoğunluğun sağlanabilmesi için bin 69 üyeden 535'inin imzası olması gerekiyordu. Ancak 528 imza toplanabildi. 7 imza eksik olunca genel kurul toplantısı 13 Ekim Cumartesi saat 10.00'a ertelendi. Saat 09:00 itibariyle baro üyelerinin imzalarının alınmaya başlandığı kurulda, saat 12:00'ye kadar yeterli çoğunluk sağlanamayınca bazı avukatlar tutanak tutularak, genel kurulun ertelenmesi gerektiğini söyledi. Bazı kişilerin de yeterli çoğunluk sağlanmadan imza atmadıkları gerekçesiyle iki grup arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin yatışmasının ardından salonun önündeki masaya çıkarak meslektaşlarına seslenen Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, "Bu yaşananlardan dolayı özür diliyorum" ifadelerini kullandı.

BARO'YA FAYDASI YOK

Bugüne kadar saat 09:00 olarak belirlenen genel kurul saatini, bu sene sayının fazla olmasından dolayı saat 10:00 olarak belirlediklerini söyleyen Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, "Bugüne kadar Samsun Barosu'nda yapılan genel kurullarda adaylar genel kurulun işleyişiyle alakalı gecikmeleri de göz önünde bulundurarak, gelen arkadaşların da mağdur olmaması açısından birinci oturum tarihinde genel kurulu hep gerçekleştirdiler. Biz de bugün bunu arzu ettik. Çünkü önceki dönem Baro Başkanlarımızdan Metin Turgut Bodrum'dan kalkıp geldi. Vezirköprü'den, Terme'den, Bafra'dan gelen meslektaşlarımız var. Ama ısrarlı bir şekilde genel kurulun bugün olmamasıyla ilgili çaba oldu. Bazı meslektaşlarımın hazirun listesini imzalamamak için ısrarları oldu. Bazı genç meslektaşlarımız bu yönde yönlendirildiler. Bu yaşananlardan dolayı özür diliyorum. Dün bir meslektaşımız borçlarını ödeyemediği için intihar etti, bir meslektaşımız bürosunun önünden kaçırıldı ve polis operasyonuyla kurtarıldı. dün akşam bir meslektaşımız takip ettiği davayı sulandırdığı gibi çok ağır suç ile, bu hangi yasada var bilmiyorum ama, tutuklandı. Bugünlerden geçerken bizim böyle davranmamızın ne mesleğe ne birbirimize ne de baroya bir faydası yok. Önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelip bu süreci değerlendireceğimizi biliyorum. Bu kadar özenli bir şekilde bir şeyler yapma gayretinde olan insanların, bu denli yıpratılmayı haketmediklerini düşünüyorum. 260 sayfalık faaliyet raporuyla alakalı değerlendirme yapsaydık" ifadelerini kullandı.

İMZA ATMADILAR

Genel kurulun toplanabilmesi için bin 69 üyenin 535'inin imzasının gerektiğini ancak 528 imzada kalındığını söyleyen Gürbüz, "Yeterli sayıda arkadaş gelmediği aşamada, maalesef bazı arkadaşlar tutanak tutulmasını ve bir hafta ertelenmesini istediler. Bunu da şık olmayan, yakışıksız bir üslupla dile getirdiler. Çoğunluğun sağlanması için sadece 7 eksik varken genel kurulu bir sonraki haftaya ertelemek durumunda kaldık. Burada usul şudur: Saat 10.00'da başlanacaktır deyip saat 09.55'te başlamış olsak bu yasaya aykırı bir tutumdur. Genel kurula katılacak olan arkadaşların gelişleri devam ettiği süreç içerisinde makul bir süre beklenebilir. Geçmiş genel kurullarımızda saat 11.30-12.30 gibi başladığı vakidir. Ama bugün maalesef arkadaşlarımızdan bu anlayışı göremedik. Bir genel kurul için bir hafta öncesi veya sonrasının çok fark edeceği kanaatinde değiliz. Sadece bir hafta daha belirsizliğe neden olunmuştur. Bir hafta sonra genel kurulumuz olacaktır. 535 imza olması gerekiyordu. Ancak 528 imzada kaldı. Muhtemelen o arkadaşlarımız da gelecekti ama usul, üslup, tavır ve tarz hoş olmayınca; çok daha farklı değerlendirmelere ve baro içerisinde birlik ve beraberliğin olumsuz etkileneceğine sebebiyet vereceğini de göz önünde bulundurarak yasa gereği genel kurulu bir sonraki haftaya ertelemeyi uygun gördük. Ertelenme ümidiyle son dakikaya kadar beklediler. Bazıları özellikle imza atmayı tercih etmediler. Tutanak tutulması için konuşma yapan beyefendi 'ben imzalamıyorum' diye bekledi. Sayıları ne kadardır bilmiyorum ama bu şekilde davranan meslektaşlarımız oldu" diye konuştu.

HUKUK UYGULANDI

Genel kurulda mevcut başkanın karşısında yarışacak olan diğer aday Av. Yaşar Öztürk ise, "Yasanın emredici kuralı gereğince ekseriyet sağlanamadığı için genel kurul gelecek hafta yapılacak. Yasanın kuralına uygun bir şekilde ertelendi. Arkadaşlarımız beklenilmesini istedi, beklenildi ama yine de çoğunluk oluşamadı. Genel kurul bilerek engellenmedi. Bilerek engellenmiş olsaydı zaten buraya hiç gelmezlerdi. O kimi kastetti onu bilemiyorum. 'Tutanak tutulsun' diyen arkadaşımızı belki söyledi. O arkadaşımız da 'geldim bekledim, ekseriyet yok, o zaman tutanak tutulsun, ertelensin' dedi. Kerami Bey'in söylediğine göre o da imzalamamış. 'Ben ekseriyet sağlanınca imzalayacağım' dedi. Tek kişinin engellemesi mümkün değil. Buraya o 7 kişiyi getiremedik. Bu da şundan kaynaklanıyor, baromuzda ilk defa bu kadar kalabalık üye sayısıyla genel kurula gittik. Bu kadar kişiyi toparlamak zor oldu. Arkadaşlarımızda da geç gelme alışkanlığı var maalesef. Böyle bir gecikme oldu, önümüzdeki haftaki toplantı yasanın ve bizim tüzüğümüze göre çoğunluk aranmaksızın yapılacak. Bu tür üyesi fazla olan barolarda bu sorun yaşanıyor. Ama bu iyi bir organizasyonla aşılabilirdi, arkadaşlara gönderilen mesajlarda toplantının önemi anlatılabilirdi. Bunun ötesinde bizim de bireysel olarak yeterli ilgiyi göstermememizden kaynaklı. Bunlar aşılır ama meslektaşlarımızda kötü bir niyet aramıyorum. Biz hukukçular olarak kurallara uymamız gerekiyor. 'Bu toplantı saat 10:00'da kapatılacaktır, imza kapanacaktır' deniliyorsa öyle olacaktı. Yıllardır bu toplantılara geliyorduk, ekseriyet olmasa bile 'Bugün yapalım, arkadaşlar sonradan gelir, imzalar' deniliyordu ama onlar gelene kadar gündemin birçok maddesi konuşuluyor. Bu yasaya aykırı bir şeydi ama herkes memnundu, itirazı olmuyordu. Ama şimdi sayı arttı kimin itiraz edip edemeyeceğini bilemezsiniz" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU