Haberaks TV'de Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılan, MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, açıklanan Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı değerlendirdi.

İNDİRİMLER GERİ ALINIR

Usta, açıklanan programın enflasyonla kalıcı bir şekilde mücadele anlamına gelmediğini ifade ederek, "Türkiye'nin meselelerine daha kalıcı, yapısal olarak çözümler gerekli. İki tip enflasyon var, biri maliyet diğeri talep enflasyonu. Girdi maliyetlerimizin veya malın maliyetinin artmasından kaynaklanan bir enflasyon var. Talep ne kadar az olursa olsun bir malın maliyeti artıyorsa insanlar zarar etmemek için onun fiyatını arttırmak durumunda kalıyor. Enflasyonu ortaya çıkaran nedenlerin üzerinde durmamız lazım. Yüzde 10'luk bir indirim yapılabilir, firmaların bir kısmı yola da girebilir ama yıl başından sonra bunu fazlasıyla geri almak durumunda kalır" şeklinde konuştu.

YERLİ SERMAYE DÖNMELİ

Türkiye'nin daha fazla üretim yapması gerektiğini vurgulayan Usta, "Kur fiyat geçişkenliği var. Geçişkenliği azaltacak tedbirlerin alınması lazım. Kura istikrar kazandırıcı tedbirin alınması gerekiyor. Topyekün mücadelede; aslında birinci yapılması gereken bu. Bu da ülkeye sermaye girişini sağlamakla olur. Türkiye'ye yeniden yabancı fonların girişini sağlamamız lazım. Türkiye'den kaçan yerli sermayenin Türkiye'ye getirilmesi şart. Bu durumda dolar kuru makul seviyelere gelecek. Bu da bizim ithalatımız üzerinde olumlu etki yaratacak" sözlerini kaydetti.

Pirsu DÜZGÜN