Medicana Samsun Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden Dt. Necati Ünyeli dişsiz ağızlarda implant tedavisi konusunda bilgi verdi.
Dişsiz ağızlarda implant uygulamasının çeşitli şartları vardır. Hastanın genel sağlık durumu bunların başında gelir. Herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan ağız hijyen eğitimini alan sigara kullanmayan hastalarda implant uygulaması çok başarılı sonuçlar vermektedir. Sistemik hastalığı bulunan(şeker, tansiyon , kalp gibi..) hastalarımıza da implant uygulaması doktoruyla görüşüldükten sonra yapılabilir.
İmplant uygulamalarındaki biz hekimler açısından en önemli parametre yeterli kemik kalınlığı ve yüksekliğidir. Uzun süre dişsiz kalan hastalarda, uzun süreli hareketli protez kullanan hastalarımızda kemik dokusunda rezorbsiyonlar (erimeler) görülmektedir. Bu tip hastalarımızda ilave cerrahi işlemlerle; hayvansal kaynaklı yada hastanın kendi kemik dokusundan kemik parçaları ile implant uygulayacağımız alanlara kemik dokusu ilavesi yaparak tedavi yapabilmekteyiz. Doğru uygulama ile ve doğru ağız bakımı ile bu tip hastalarımızda da sonuçlar çok başarılıdır.

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Bu konu tamamen hastanın kemik dokusunun yeterliliği ile alakalıdır. Hekiminiz ağız içi ve radyolojik(röntgen) muayeneden sonra kaç implantla sizi tedavi edeceğine karar verir. Bu tek çene için minimum 4 maksimum da 8 implantla ağız rehabilite edilebilir. İmplantlar yapıldıktan sonra üst yapı rehabilitasyonu yine yapılan implantlara göre değişkenlik gösterebilir. İmplant üstüne yapıştırma yada implant üstüne vidalama olmak üzere iki çeşit yöntem vardır. Vidalama yöntemi son zamanlarda daha sık kullanılan bir yöntem olmuştur. Hastanın implant çevresini iyi temizleyememesi protezde oluşan kırıklar gibi durumlarda vidalı protezler rahatça sökülüp sıkıntılar giderilip tekrar protez implantlara bağlanabilmektedir. Yapıştırma yönteminde herhangi bir sıkıntı oluştuğunda sökmesi implantlara ve proteze bazı zararlar verebilmektedir. En ideal protez uygulaması her çene için 6 implant üstüne birbirinden ayrı 3 köprü şeklinde vidalı sistemlerdir. Yıllık kontrollerde protezler sökülüp implant çevresi dokular kontrol edilip ileride geri dönüşümü olmayan sorunlar oluşmadan problem erkenden önlenebilir. Eğer hastanın kemik yapısı ince ve yüksekliği düşükse yine 6 implant üzerine tüm dişler birbirine bağlı da rehabilite edilebilir. Bu sayede kısa ve ince koyduğumuz implantlar birbirinden destek alarak hastamıza sorunsuz bir kullanım sağlayabilir.
Tam dişsiz ağızlarda en çok rastladığımız konu sinüs boşluklarının implant yapacağımız bölgeye çok yakın olmasıdır. Bu durumlarda sinüs lifting dediğimiz sinüs kaldırma operasyonu yapılmaktadır. Bu operasyonun dezavantajı bekleme süresidir. Yeterli kemik olduğu durumlarda hastamız iki ayda protezine kavuşurken bu operasyon sonrası hastamız 6 ay gibi bir süre beklemek durumunda kalabilmektedir. Tam dişsiz ağızlarda sabit protezle tedavi hasta konforu açısından mükemmele en yakınıdır. Hasta kendi dişleri gibi protezini hemen kullanmaya başlayabilir. Hareketli protezlerde olduğu gibi alışma süresi yoktur. İstediği her şeyi yiyebilir. Bakımı kolay estetiği tatmin edicidir.
Tam dişsiz ağızlarda yapılan implant tedavisi üzerine sabit protezlerde üstyapı olarak da bazı seçenekler vardır. Hasta doğala en yakın diş rengi ve görüntüsü istiyorsa zirkon altyapılı porselen diş tavsiye etmekteyiz. Bu seçeneğin ekonomik dezavantajı vardır. Ancak metal destekli porselenden çok daha estetik ve doğal durmaktadır.

EN AZ İMPLANTLA TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Daha önce de söylediğim gibi sabit protezlerde minumum 4 implant üstü vidalı protez uygulamaları yapmaktayız. Bu tip protezlerde 2. büyük azı dişi yapılmamaktadır. Ancak bu hasta için yemek yemekte ya da estetik açıdan herhangi bir dezavantaj oluşturmamaktadır. Bu konuyu hastamızın tercihine bırakıyoruz. 4 implant üstü sabit protezler yine kemik dokusunun yetersizliğinde tercih edilmektedir. Bu tip protezler yine vidalama yöntemiyle ağıza sabitlenir ve hastanın yılda bir hekimine mutlaka görünmesi gerekmektedir. Bu yöntemin ekonomik boyutu diğer sabit protezlerle neredeyse aynıdır. Vidalama sistemi ayrıca pahalı olduğu için mecbur kalınmadıkça 4 implant üstü sabit protez hastalarımıza sunduğumuz bir seçenek değildir.
Tam dişsiz ağızlarda en ekonomik implant tedavisi nedir?
Tam dişsiz ağızlarda en ekonomik tedavi sabit değil yine haraketli protezlerle yapılmaktadır. Yaptığımız protez takıp çıkarmalıdır. Hastamıza iki implant üstüne yaptığımız tedavi hastamızın protezinin daha iyi tutunmasını ,dil hareketi ,konuşma mimikleri ,hapşırma, yapışkan gıdalar tüketme gibi hareketli protez düşmanı durumlardan hastamızı kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Hastamıza öncelikle 2 implant yapılır 2 ay süre beklenir daha sonra normal hareketi protez yapılarak implantlara bağlanır. Bu tip tedavide proteze tutuculuk sağlanır hasta protezini her yemekten sonra çıkarıp temizler ve tekrar takar.
Diş hekimliğinde implant tedavisi büyük ilerleme sağlamıştır. Artık gelinen noktada implant uygulaması yapılamayacak hasta kalmamıştır. Hareketli protezlerin kullanım zorlukları hastalarımıza büyük problemler yaşatırken implant tedavisi ile hastalar kendi dişlerinin rahatlığına ve estetiğine kavuşturulmaktadır. Verdiğimiz bilgiler genel bilgilerdir her hasta farklı her vaka farklıdır. En doğru en ekonomik tedaviyi sizlere her zaman biz hekimler sunarız. Her tedavinin avantajları dezavantajları bulunmaktadır. Bu konuları hekiminizle konuşmalı size en uygun tedavi seçilmelidir.