' Can veririz ama canlarımızı vermeyiz" sloganıyla eylem yapan hayvanseverler, ellerinde " Hayvana şiddete hayır', "Esarete, sürgüne, ölüme hayır", "Ölüm yasasına hayır" yazılı dövizler taşıdı

Samsun'da Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu üyeleri, hayvanlara karşı işlenen suçların Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması talebiyle Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında delegasyon üyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hayvanlara yönelik şiddet ve işkencelerin artması karşısında, bu suçların Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması yönünde çalışma yapılması için talimat verdiğini söyledi.

69 İLDE EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA

Hayvan Hakları Delegasyonu öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan hayvanseverler, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifine tepki gösterdi. Grup adına basın açıklaması yapan delegasyon üyesi, yurt çapında 69 şehirde eş zamanlı basın açıklaması yaptıklarını ve hayvanların duyulmayan çığlıklarını duyurmaya çalıştıklarını ifade etti. Üyeler, hazırlanan kanun tasarısında olmasını istedikleri maddeleri ise şu şekilde sıraladı: 'Kanun TCK kapsamına alındığında cezalar 2 yıl 1 aydan başlamalı. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılması esas alan 6. maddeye dokunulmamalı. Kanunu uygulamayan belediyelere bakanlığın idari yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet vahşet uygulayan belediye görevlileri de ceza kapsamına alınmalı. Yasa tasarısı STK'ların görüşleri alınarak bütün türlere ait hayvanların haklarını koruyacak şekilde hazırlanmalı. Hayvanat bahçeleri, sirkler, yunus Parkları, petshoplar, üretim çiftlikleri, avcılık, deney ve tüm hayvan hakları ihlalleri son bulmalı, öldürülen, işkence gören, tecavüz edilen, çalıştırılan, sömürülen, ihlale uğrayan her bir hayvanın başta yaşam hakkı olmak üzere tüm hakları koruma kapsamına alınmalıdır."

İYİ PARTİ OLARAK YANINIZDAYIZ

Eyleme destek veren İYİ Parti Samsun İl Yönetiminden Saydam Bayram, 'Korkunç sonuçlar doğuracak yasa tasarısını İYİ Parti olarak biz de asla kabul etmiyoruz. Can dostlarımızın sürgüne ve ölüme gönderilmelerini kabul etmiyor, bu dünyada bizim ne kadar yaşama hakkımız varsa onların da o kadar olduğunu inanıyoruz. 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında Samsun Milletvekilimiz Bedri Yaşar tarafından kanun teklifini Meclise sunduk. Kabahat kabul edilen bu suçların para cezasıyla caydırıcılığının olmadığını her geçen gün artan bu vahşet olaylarının aslında önce hayvanlara sonrada insanlara yapıldığının örneklerini görüyoruz. Biz muhalefet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Devletimizde bir an önce STK'ların fikrine de alarak, oldubittiye getirmeden çözüm ve çare bulmalarını istiyoruz' dedi.
Basın açıklamasının ardından grup, 5119 sayılı yasada 6. maddenin değiştirilmemesi için imza kampanyası düzenledi.