Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 16 yıldır iktidarda olan bir siyasi partinin ekonomik uygulamaları sonucunda Türkiye'nin değişik bölgelerinden çok firmanın iflas anlaşması başvurularını yaptıklarını ve bu başvuruların çoğalarak arttığını ifade etti. Zeybek, büyük firmaların dışında esnaf ve zanaatkarların da siftah yapmadan işyerlerini kapatmaları sonucu sıkıntılı bir süreç yaşadığını kaydetti.

KİRACI BEKLİYOR

CHP'li Zeybek, 'Samsun'da belli semt ve caddelerde önceden boş dükkan bulmak için 'hava parası' adı altında ücretle el değiştiren dükkanlar, şimdiler kiracı bekliyor. Birçok esnaf ve zanaatkar, siftah yapmadan işyerini kapatmak zorunda kalıyor. Bu nedenden dolayı iş sahibi işyerini kapatarak, bir başkasının yanında çalışmak zorunda kalıyor. Toplumda orta direk olarak tanımlanan esnafın direnecek ve orta direk olacak hali kalmamıştır. Tarımda her şeyi ithal eder duruma getirilişimizin bir benzerini ticarette yaşıyoruz. Küresel sermayeli çeşitli firmalar, ülkenin değişik bölgelerinde faaliyetlerini sürdürürken, küçük ölçekli esnaf ve zanaatkarlarımız iflas ederek dükkanlarını kapatma yoluna gitmek zorunda bırakılmıştır' şeklinde konuştu.

KREDİ KOLAYLIĞI SAĞLANMALI

Zeybek, son dönemde esnaf kefalet kooperatiflerinin kredi olanaklarının kısıtlandığını ve bundan dolayı üyelerine kredi kullandırmada sıkıntılar yaşandığı ifade etti. Milletvekili Zeybek, 'Esnaf kefalet kooperatiflerinin kredi olanaklarının artırılması, esnaf ve zanaatkara kredi olanaklarının sağlanmaması durumunda birçok işyerinin kepenk kapatmak zorunda kalacağını ifade ediyoruz. Ekonominin kötü hale gelmesinin en büyük nedeni hükümetin ekonomik politikalarının başarısızlığıdır. Mevcut durumun sorumluları ekonomiyi yönetenlerdir. Esnaf ve zanaatkarımızın faaliyetlerini sürdürebilmeleri için acil kredi olanaklarından faydalandırılması gerekiyor' sözlerini kaydetti.