İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, "100 günlük eylem planında Samsun'un iftihar tablosu diyebileceğim, 'İşe ilk adım projesi'ne Türkiye'de 8 bin 649 kişi katılmış, Samsun'da 928 kişi. Kendisine verilen hedefi yüzde 606 ile gerçekleştiren ve Türkiye öncülüğü yapan bir kurum" dedi

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (SAMİF '18) açılışı için geldiği Samsun'da, Haberaks TV'de Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'nın "Farklı Bakış" programının canlı yayın konuğu oldu. İŞKUR faaliyetlerinden ve hedeflerinden bahseden Uzunkaya, iş gücü piyasasıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

SAMSUN'DA YEDİNCİ KEZ

Memleketi olan Samsun'a her fırsatta gelmeye çalıştığını söyleyen Uzunkaya, "Böyle yoğun bir gündem içerisinde Samsun'a gelmemizin nedeni hizmetlerimizi kamuoyuyla daha yakınen paylaşmak. Bir tarafta iş gücü piyasasında işverenler var, diğer tarafta da çalışanlar, iş arayanları buluşturduğumuz istihdam fuarlarımız var. Türkiye'nin 30 büyük şehrinde her yıl gerçekleştirdiğimiz fuarların yenisini Samsun'da açacağız. Bu fuarda işverenlerimiz aradıkları elemanları tanıma imkanı bulacaklar, iş arayanlar da yeni iş imkanlarına erişmiş olacaklar. Samsunlu 55 firma bu fuarda stand açtı. Bu sayı çok daha fazla da olabilirdi, ancak bu kadar firmaya tanıyabildik. Bu sayı 100'ün üzerinde de olabilirdi. Bu fuar Samsun'da yedinci kere açılıyor. İlçelerimizde de kariyer günleri düzenliyoruz ve üniversitelerde İŞKUR'un hizmetlerini anlatıyoruz" diye konuştu.

İŞKUR KAPATILMAK İSTENDİ

"2000'li yılların başında İŞKUR için, 'Bu kuruma ne gerek var, kapatılsın' denilmişti" diyen Uzunkaya, "Diyenler de rakamlara bakınca bir nevi yanlış söylemiyordu. Bir yılda sadece 24 bin kişinin istihdamına aracılık ediyordu. Başka kurumlarla bu süreci yürütelim arzusu oluşmuştu. Ama o zamanın liderleri, bugünün Cumhurbaşkanı, 'Kurumun burada suçu yok, yeni sorumluluklar ve işlevler vermek gerekiyor' diyor. O dönemde 24 bin kişinin istihdamını sağlayan bu kurum, kurtuluş mücadelesinin mihenk taşı olan Samsun'da bugün itibariyle 23 binin üzerinde istihdam gerçekleştirdik. Samsun'a 22 bin hedef koymuştuk, istenildiğinde ve yönetildiğinde bir kurumun neler yapabileceğine şahit olduk. Bu başarı vatandaşlarımızın, basınımızın, sanayi ve esnaf odalarımızın, işverenlerin kenetlenmesi ve iş birliği ile gerçekleşti. İŞKUR neticede devlet ve kamu adına, istihdam politikalarıyla ilgili hangi enstürümanları kullanırsak sahada etkin olunabilir, işsizlikle nasıl mücadele edilebilir gibi konularda çalışıyor" ifadelerini kullandı.

1.6 MİLYON İSTİHDAM GERÇEKLEŞTİ

İş gücü piyasasında iş bulamadığından yakınan bir kesim olduğu gibi, işverenlerin de aradığı elemanı bulamamaktan yakındığını söyleyen Uzunkaya, "İşverenlerle kapsamlı bir görüşme gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar açıkça ortaya koyuyor ki, her 4 işverenden 1'i aradığı elemanı bulamıyor. İşverenlerin yüzde 40.6'sı 'Aradığım elaman için üniversite önemli değil, tecrübesi önemli' diyor. Maalesef bu yüzden de işverenler eksik elemanla çalışıyor. İŞKUR da bu alanı doldurmaya çalışıyor. 17-25 Aralık hain kalkışması ve ardından 15 Temmuz, Türkiye'de yaşananlar ve ekonomi ile iş gücü piyasalarını vurmak suretiyle hedefe varılmak istendi. 2017 yılında sayın Cumhurbaşkanımız 'Milli İstihdam Seferberliği' ilan etti. Bakanlığımız ve İŞKUR bu seferberliğin öncülüğünü yaptı. Cumhurbaşkanımız '1.5 milyon istihdam' dedi. Bu inanılabilecek bir rakam değildi. Geçen yıl İŞKUR 1 milyon 57 bin 249 kişinin istihdamına aracılık yaptı. Bu sefer dolarla ve piyasalar üzerine oynanmaya çalışan son süreçteki gayretlerini hep beraber izliyoruz. Ama biz bu yıl hedefimizi daha da yükseğe çıkardık. 1 milyon 250 bin hedef koyduk, bu yıl geçen yılında üzerine çıkarak 1 milyon 65 bin istihdam gerçekleştirdik. Öte yandan eğitim programlarımız da var, 508 bin 851 kişiye eğitim verdik. İşbaşı programlarımıza katılanların yüzde 80'i kalıcı olarak istihdamda kalıyorlar. İşverenlere de teşviklerimiz var. Özellikle bu sene teşviklerimizi artırdık. Bu hem işverene katkı hem de iş arayanlara. Ülkenin üretimini de artırıyor aynı zamanda. İşsizlik tüm dünyanın meselesi. Dünyada istihdamsız büyüme hedefi var, ama Türkiye istihdamla büyümeyi hedefliyor.

TÜRKİYE İSTİHDAMDA BAŞARI YAKALADI

İş gücü piyasasıyla ilgili yapılan çalışmalarda işsizlik oranları ve rakamları üzerinden değerlendirme yapmanın yanıltıcı olabileceğini ifade eden Uzunkaya, şu şekilde sürdürdü "Ne kadar istihdam olduğu ve iş gücüne katılım oranı önemli. Türkiye iş gücüne katılım oranına yüzde 54'ün üzerine çıkardı, bu rakam 10 yıl önce yüzde 43'lerde seyrediyordu. İnsanlar iş bulma motivasyonu olmadığından dolayı iş gücüne katılmayı talep etmiyordu. İstihdam oranı yüzde 40 olsa, iş gücüne katılım oranı yüzde 50'lerin altında olmuş olsa işsizlik oranı 7 olsa ne olur 5 olsa ne olur? Elbette 11.1 işsizlik oranı, önemli bir işsizlik oranı. Ama mukayeseyi yaparken şunu ortaya koymak lazım, biz dünyadan bağımsız değiliz. Tüm dünyanın istihdam piyasasıyla ilgili sıkıntıları var, hepsinde devletlerin en önemli politika alanı haline gelmiş. O yüzden bütün devlet erkanı, bürokrasi, sivil toplumun, kamu kurumlarının; herkesin bu ülkede bir insanı istihdam edenin huzurunda, işlerini ötelemek, duyarsız davranmak şöyle dursun, ayağa kalkıp ceketini ilikleyip selama durması lazım. Türkiye istihdam artış oranıyla, hiçbir ülkeyle mukayese edilmeyecek kadar son 10 yıllık bir periyotta başarı yakaladı. Atılacak çok adımımız, aşılması gereken çok engellerimiz var. Ama doğru istikametteyiz. Birlikte yürüdüğümüz dünya ile yarışta çok önemli yol kat ediyoruz. Biz şunu biliyoruz, üniversiteler önemli eğitim kurumları, önemli bilgiler aktarıyorlar ama neticede bir tarafta da gerçek var ki, iş gücü piyasasının aradığı o niteliklerle ve vasıflarla ilgili tecrübe sıkıntısı yaşanıyor."

SAMSUN, TÜRKİYE'DE ÖNCÜ

Samsun'un iş gücü piyasasıyla ilgili bilgi veren Uzunkaya şunları kaydetti: "Samsun işe yerleştirme noktasında Türkiye ile mukayese ettiğimizde hedefini daha yıl dolmadan istihdam etti. Biz bu istihdam hedeflerimizi illere verirken, sadece genel bir istihdam değil ne kadar genç, kadın, engelli olmalı onu da belirliyoruz. Samsun'da 2002-2018 yılı arasında aktif programlarımızda 90 bin istihdam gerçekleştirdik. 100 günlük eylem planında ise Samsun'un iftihar tablosu diyebileceğim, 'İşe ilk adım projesi'nde Türkiye'de 8 bin 649 kişi katılmış, Samsun'da 928 kişi. Kendisine verilen hedefi yüzde 606 ile gerçekleştiren ve Türkiye öncülüğü yapan bir kurum. İşe ilk adım projesi, bir şehirle ilgili yeni iş ve yeni işlere erişebilme açısından Samsun kendisini ispat eden bir il konumunda. Ayırca Samsun işe yerleştirme hedefini de yüzde 95 oranında tamamlamış."

Zerrin SOMUNCU