Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, işverenlerin 12 ayı geçmeyen borçlarının uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırabilecekleri yönündeki açıklamasının ardından Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ( SESOB) Başkan Yardımcısı Savaş Kiraz, değerlendirmelerde bulundu.

SIKINTILARINI BİLİYORUZ

Esnafın yaşadığı sıkıntıların büyük olduğunu ifade eden Kiraz, "Bizim esnafla ilgili her zaman dile getirdiğimiz sıkıntılar, öyle masabaşında oturup yaptığımız açıklamalar değil. Biz esnafla iç içe olan kişiler olarak, yaşadıkları sıkıntıları yakından biliyoruz. Sorumlularını suçlamak için söylemiyorum, bugün baktığımızda Türkiye'nin bir ekonomik krizden geçtiği gerçeği var. Bugün dolar 7,5 liradan 5,5 liraya indi, ama ne olursa olsun eskisine göre artış söz konusu. Gıdadan, elektriğe, doğalgaza kadar birçok ürüne zam geldi. Ne olursa olsun, burada en masum esnaf teşkilatıdır. Çünkü esnaf teşkilatı dışarıdan ürününü alıp satarak ailesinin geçimini sağlayan kişilerdir" diye konuştu.

SAĞLIK HİZMETİ KESİLMEMELİ

Krizle birlikte esnafın dükkanını işletebilmek adına aldığı her ürüne zam geldiğinin altını çizen Kiraz, "Esnaf, geçimini sağlamak için dükkanına para sokmak zorunda. Ama o parayı bugün sokamıyor. Malını satamayıp borçlanıyor. Bu borçların bir kısmı da devlete. Bir esnaf düşünün. 20 sene boyunca dükkanını ayakta tutmuş, sigortasını ödemiş. Fakat 2-3 ay sigorta ödemedi diye devlet bu kişinin sağlık hizmetini kesiyor. Yaşanan ekonomik krizde suç esnafın değil. Zaten ekonomik sıkıntıyla boğuşan esnafın bari sağlık hizmetini kesmeyin. Bugün daha elektriğini ödeyemeyen esnafın taksitlenmiş de olsa borcunu ödemesi mümkün mü? Bunlar geçici çözümler. Sıkıntı büyük, esnaf her gün köşeye sıkışıyor. Esnafı sıkıntıdan kurtaracak adımlar atılmalı" şeklinde konuştu.

Barış BUDANOĞLU