Samsun Barosu Yapay Zeka ve Hukuk Çalışma Grubu tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi ( OMÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Ağar'ın konuşmacı olarak katıldığı, 'İnsan Beyninin Temel Özellikleri' konulu konferans düzenlendi. Samsun Adliyesi Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, avukatlar ve vatandaşlar katıldı.

ŞİDDET EĞİLİMİ

Konferansta konuşan Ağar, "Araştırmalar, gelişme çağında kendisiyle ilgilenilmeyen ve dokunulmayan çocukların beyinlerinin yüzde 20-30 oranında daha az geliştiğini göstermektedir. 5 yaşına kadar 5 binden daha fazla şiddet eylemi gören çocuklarda, şiddet eylemi gösterme eğilimi görülmektedir. Meksika ceza evlerinde seri katillerin beyinlerinde yapılan araştırmalarda amigdala bölgesinin normal insanlara oranla yüzde 70 oranında daha küçük olduğu görülmüştür. Bu kişilerin yapılan hatalardan zevk aldıkları ortaya konulmuştur" şeklinde konuştu.

NEFRET BEYNİ YORUYOR

İnsanların birbirlerinin davranışlarından etkilenmesinin sebebinin ayna nöronlar olduğunu söyleyen Ağar, "İnsan beyninde sevgi, nefret, merhamet, üzüntü gibi duyguların bulunduğu alanların birbirine yakın alanlar olduğu ancak nefret duygusunun daha geniş bir alanı etkilemesi nedeniyle uzun sürmesinin beyini yorduğu bilinmektedir. İnsanın sahip olduğu aşk ve sevginin tek tip olmadığı, erotik, tutkulu, dostça ve ana-baba-can sevgi çeşitlerinin bulunduğu ve özellikleri itibarıyla bu sevgi- aşk çeşitlerinin birbirinden farklı olduğu bilinmektedir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yılda kişi başına gelir miktarı 8 bin dolara kadar olan toplumlarda, mutlulukla para arasında doğrusal bir ilişki olduğu ancak yılda 8 bin dolardan daha fazla kazanan kişilerin daha mutlu olmadıkları görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Bayram OK