Samsun'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelliler ve vatandaşların katılımıyla "Engelsiz Samsun Yürüyüşü" düzenlendi. Düzenlenen programa Samsun Valisi Osman Kaymak'ın yanı sıra, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

ZORLUKLARI ANLAMAYA ÇALIŞTILAR

Çiftlik Caddesi Verem Savaş Dispanseri önünde toplanan engelliler, aileleri ve vatandaşlar ellerindeki "En büyük engel, engellemektir", "Her insan bir engelli adayıdır", "Sevgi, anlayış her engeli aşar", "Siz hiç tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?" yazılı pankartlarla Çiftlik Caddesi sonuna kadar yürüdü. Samsun Valisi Osman Kaymak ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, tekerlekli sandalyeye binerek engellilerin yaşadığı zorlukları anlamaya çalıştı.

VALİ'DEN MAĞAZALARA UYARI

Çiftlik Caddesi'nde tekerlekli sandalye ile mağazalara girmeye çalışan Vali Osman Kaymak, engelli rampası olan mağazalara teşekkür etti ve işletme sahibine, 'Vatandaşlarımızın rahatça mağazaya girmesi için engelleri kaldırdığınız için teşekkür ediyorum' dedi. Rampası olmayan ve mağazaya giremeyen Vali Kaymak, mağaza yetkililerini uyararak engelli rampasının yapılmasını istedi.

ENGELLİLERİN HALİNDEN ANLAMAMIZ LAZIM

Vali Osman Kaymak, 'Çok zor bir durum, empati yapmaya çalışıyoruz ama şu anda bile tekerlekli sandalyeyi yürütemiyorum, engellilerin halinden anlamamız lazım. Bu anlamda kamu kurumları, özel sektör yani herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım. Engelli vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmamız halinde hayat onlar için çok daha güzel olacaktır. Aksi taktirde hep söylüyoruz hepimizin bir gün engelli olma riski var. Onlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için mutlaka anlayışla olmamız lazım. Gönlümüzdeki engelleri kaldırmamız lazım. Allah engelli kardeşlerimize yardım etsin gerçekten çok zor' ifadelerinde bulundu.