AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir, çalışmaya hızlı başladı. Önce büyük bir hızla ilçelerdeki parti teşkilatlarını ziyaret etti. Ardında da Samsun'daki basın kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini ziyarete başladı.

Adının açıklanmasıyla birlikte başlayan tepkilerin her geçen gün azaldığı ve yerini kabullenmeye bıraktığı görülüyor. Özellikle bu kabullenme bizim sektörde çok net gözleniyor. Bunda toplumun 'üstün iradenin değişmeyeceği' gerçeğini kavrayışı kadar Sayın Demir'in verdiği 'barış ve birlik' mesajlarının da büyük payı var.

Zaman hızlı akıyor ve şu bir gerçek ki bu zamanı en iyi AK Partideğerlendiriyor. Belki de 'sadece AK Parti' demek daha doğru olurdu. Henüz onlar da ilçe adaylarını açıklamadılar ama birçok ilçede aday isimleri kesinleşmiş görünüyor. Kalan ilçelerin çoğunda iki, bazılarında ise üç adayın adı öne çıkıyor. Bunların da büyük çoğunluğu halka/seçmene hiç de yabancı değil.

Sorun diğer partilerde. CHP, MHP, İyi Parti ve Saadet Partisi henüz göz dolduran bir büyükşehir belediye başkan adayı açıklayabilmiş değil. Kimi eski kimi yeni vekil adları, kendi partisinden aday gösterilmeyen kimi isimlerle harmanlanıp fısıltı gazetelerinde halka sunuluyor. Herkes bir diğerinin hamlesini bekliyor, a,b,c planları yapıyor ya da varmış gibi gösteriyor. Bu arada Nasrettin Hoca misali 'ya tutarsa' diye göle maya çalan da az değil!

Bir zamanlar Samsun Büyükşehir, Atakum, Gazi, Çarşamba, Tekkeköy, Vezirköprü ve Havza belediye başkanlıklarını kazanmış olan sosyal demokrat kadroların giderek sadece iki ilçede iddia taşır hale gelmeleri kendileri adına oldukça hazin. CHP siyasetçileri 31 Mart 2019 seçimlerinde tüm umutlarını Atakum'a bağlamış gözüküyorlar. Kazanma hesabı yapılan bir de en batıdaki küçük ilçe Yakakent var.

MHP daha fazla ilçede iddia taşıyor. İl Başkanı Taner Tekin 'MHP'nin daha önce yönettiği ilçelerde iddialı olduklarını' söylüyor. Bir hayli ilçe var yakın geçmişte MHP'li başkanlar tarafından yönetilen: Çarşamba, Ayvacık, Kavak, Ladik, Havza, Alaçam, Bafra, Canik ve Asarcık. Bu ilçelerden bazılarında MHP'nin gücünü rakipleri de kabul ediyor ama iş kazanır mı sorusuna gelince cevaplar farklılaşıyor.

Cevaplanması gerek asıl soru şu: Büyükşehirde seçmene 'göz dolduran' bir aday sunamayan partiler ilçelerdeki iddialarını ne kadar sürdürebilirler?