2013 yılında Türkiye ve Japonya hükümetleri arasında Sinop'ta yapılacak nükleer santral projesi için anlaşma imzalanmıştı. Önceki gün ise, Japonya'nın liderliğinde kamu ve özel kurumların oluşturduğu konsorsiyumun, artan maliyetler nedeniyle santral yapımından vazgeçtiği iddia edildi.

KARŞI ÇIKTIK

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Samsun Şubesi Başkanı Özcan Çoluk, nükleer santral projesine ilk günden bu yana karşı çıktıklarını belirterek, "Edindiğimiz bilgilere göre Sinop'ta nükleer santrali yapan Japon şirket artan maliyetler nedeniyle çekilme durumunu tartışıyor. Bizi ilgilendiren şirketin mali tartışmaları değil. Bizi ilgilendiren eğer şirket bu mali durumu da göze alarak faaliyetlerine devam ederse artan maliyetin faturası ülkemize ve vatandaşlarımıza nasıl yansıyacaktır? sorusudur" ifadelerini kullandı.

DOĞA TAHRİBATI

Çoluk, nükleer atıkları yönetmenin çok zor olduğunu vurgulayarak, "Yok edilmesi bu kadar zor olan bir atığı neden oluşturuyoruz? Atıklar nerede depolanacak? Nasıl bertaraf edilecek? Bu tesisler aynı zamanda riskli yapılar, sızıntı ya da kaza sonucunda çok geniş alanları etkilediği bilimsel çalışmalarda görülüyor. Maliyet, inşaat ve sonrasında yaşanan doğa tahribatı, ekosistem, deniz ve deniz canlılarına olumsuz etkisi, bölgenin turizm potansiyeline olumsuz etkisi gibi problemleri de barındıran bu santralin doğru bir seçenek olmadığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / özel haber