Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, suç mağduru kadınlar ile çocukların cumhuriyet savcısı ve hakimler olmadan uzmanlar eşliğinde ifadelerinin alındığı adli görüşme odaları, 3 Nisan 2017'de faaliyete başladı. Samsun'un da arasında bulunduğu 23 pilot ildeki 26 adliyede 30 oda hizmete açılmıştı. Bu rakam bugün itibariyle 59'a ulaştı. Görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere 3 bölümden oluşan odalarda, çocuklar için kitap ve oyuncaklar da yer alıyor.

UZMANLAR TAKİP EDİYOR

Görüşmeler sırasında hakim ve savcılar, mağdurların ifadelerini, gözlem odasına aktarılan görüntülerden takip etti. Hakim ve savcılar mağdurlara sorularını uzmanlar aracılığıyla iletti. Uzmanlar, hakim ve savcıların sorularını mağdurlara, psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktardı.

Samsun'da ilk kurulduğu yıl 109 başvurudan 58'i ile görüşme yapıldı. 51 kişi ise görüşme istemedi. 2018 yılında ise 72 başvurudan 62 si ile görüşme yapılırken, 10 kişi görüşme istemezken, 14 kişi ise görüşme bekliyor.

ORAN YÜZDE 90'A YÜKSELDİ

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, "Geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığımızın AB ile müşterek yürüttüğü proje kapsamında, Türkiye'deki 23 pilot ilden birisi olan Samsun Adliyemizde 'Mağdur Görüşme Odaları' adı altında yeni bir birim oluşturduk. Şu anda aktif bir şekilde bu odalarımız kullanılıyor. Bu odaların faaliyete geçirilmesindeki amaç, özel olarak ifadelerinin alınması gereği ortaya çıkan mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar gibi grupların ve cinsel suç ile aile içi şiddet gibi diğer hassasiyet gösteren suç mağdurlarının ifadelerinin daha özel bir ortamda, aile ve ev ortamında alınmalarını sağlamak. Geçtiğimiz yıl görüşme yapma oranı yüzde 50'lerde iken, bu yıl görüşme yapma oranı yüzde 90'lara kadar yükseldi. Burada amaçımız mağdurların, mağduriyetlerini ortadan kaldırmaktır. Adli görüşme odalarının sayısı Türkiye genelinde her geçen gün artmaktadır. Bunda Samsun olarak diğer illere örnek olduk" dedi.

Bayram OK