"Yakın Gelecekte Samsun" kitabında yer alan ticaret, sanayi ve ulaşım projeleri ile Samsun'un gelişimini hedefleyen Başkan Osman Genç, şehrin gelişiminin yatırımcı çekmesine bağlı olduğunu, bunun için de yatırımcıları bu şehre çekecek gerekli altyapıların oluşturulması gerektiğini söyledi. Samsun'un kalkınmasının yatırıma ve ticaretin gelişimine bağlı olduğunu belirten Başkan Genç, "Eğer yatırımcıları şehrimize çekersek, sanayici ve esnafımızı güçlendirirsek yakın gelecekte Samsun marka şehir olur. Bu manada Samsun olarak en az iki ulusal markamızın olması çok önemli" dedi.

TİCARET GELİŞİM DEMEK

Günümüzde artık şehirlerin yarıştığını hatırlatan Başkan Genç, "Şehirlerin yarıştığı günümüzde özellikle ticaretçi ve sanayicilerimizin güçlü olması çok önemli. Çünkü sanayicilerimiz ne kadar güçlü olursa şehir de o derece güçlü olur. Çünkü ticaret kalkınmanın lokomotifidir. Bir şehirde sanayi ve ticaret gelişmedikçe o şehir gelişemez, zenginleşemez. Bundan hareketle şehrimizde ticaretin gelişimi için vizyon projeler hazırladık. Samsun; gerek konumu, gerek diğer potansiyelleri ile çok ideal bir bölge ve ideal bir şehir. Elimizdeki projeler, bu potansiyelleri harekete geçirecektir" diye konuştu.

BÜYÜK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Sanayinin gelişimin en önemli anahtarlarından birinin uygun sanayi alanları olduğunun altını çizen Başkan Genç, "Eğer yeterli ölçüde sanayi alanınız yoksa gelişim de sınırlı olacaktır. Bugün Samsun'un organize sanayi alanı maalesef diğer şehirlerle rekabet edemeyecek kadar küçüktür. İşte bu noktada Samsun için en az 20 milyon metrekare alanı kaplayan bir organize sanayi bölgesi planladık. Demiryolu ve deniz yolu ile de bağlantılı bir şekilde organize sanayi bölgesini modern bir hale getireceğiz. Projenin içerisinde, eğitim ve yönetim birimi, konaklama, restaurant, kafe, iş merkezleri, sağlık ve güvenlik birimleri, güneş enerjisi tarlası, Ar-Ge ve depolama gibi sosyal alan ve tesisler bulunacak. Böylece yeterli sanayi alanına ve gerekli sosyal donatılara sahip sanayici bu şehirden kaçmayacak, hatta şehre yeni sanayi yatırımları gelecektir" şeklinde konuştu.

YATIRIM YAPMAK CAZİP OLACAK

İşadamlarını Samsun'a yatırım yapmaya özendirecek küçük sanayi projeleri de hazırladıklarını ifade eden Başkan Genç, "Samsun, her türlü imkanın var olduğu küçük sanayileriyle yatırımcılar için cazip hale gelebilir. Bir yatırımcı için iletişim, altyapı ve güven olmazsa olmazdır. Kurulacak küçük sanayi bölgeleri, eğitimden sağlığa, iletişimden ulaşıma, altyapıdan üst yapısına kadar her türlü ihtiyacı karşılayacak nitelikte olacak. Yine bu küçük sanayi siteleri kurulacak güneş enerjisi tarlası ile kendi enerjisini üretecek. Tabi bir şehre yatırımcı çekmek için alt ve üst yapısını yapmanız yeterli olmuyor. Şehir olarak yatırımcıya güven de vermeliyiz. Dolayısıyla yatırımcı kendini güvende hissettiği, sorunlarını kolayca aşabildiği ve önündeki engellerin kaldırıldığı Samsun'da yatırım yapacak" ifadelerini kullandı.

s

Samsun'un en önemli sorunlarından birisinin işsizlik olduğuna da işaret eden Başkan Genç, şunları söyledi: 'Bu şehirde istihdam alanları oluşturamazsak işsizlik sorununu çözemeyiz. Dolayısıyla yatırımcılara bu şehri cazip hale getirecek sanayi alanları oluşturmamız çok önemli. Bu bakımdan hazırladığımız büyük ve küçük sanayi alanları işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynayacaktır. Çünkü gerekli altyapı ve sanayi alanlarına sahip bir şehre yatırımcılar gelecektir. Hatta yeterli sanayi alanına sahip bir şehirde, mevcut yatırımcılar da işlerini büyütecektir.'