İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden bütçe görüşmeleri esnasında Ticaret Bakanlığına yönelik açıklama yaptı.

NOKTASAL TEŞVİKLER VERİN

Türkiye'nin uluslararası arenada gelir elde etmesi gerektiğini belirten Yaşar, 'Bütün dünya ülkeleri kendi kredileriyle yurtdışına gidiyorlar, kendi ülkelerinin sağladığı kredilerle oralarda ticaret yapıyorlar. Bizde de ihracatı destekleyen bir Eximbank var. Eximbank'tan bugün ihracatçının kredi alabilmesi için talep ettiği kredinin yüzde 20 fazlasıyla ipotek vermesi lazım, bu ipoteği bulup buluşturması lazım, 50 tane işlemden geçip Eximbank'tan kredi kullanacak da ihracat yapacak. Bizim, bu formaliteleri bir an önce ihracatçılarımızın önünden kaldırmamız lazım. Bugün, sanayi, Marmara Bölgesi'nde yoğunlaştı. Bu her yönüyle risktir. Ticaretin ve ekonominin bir noktada toplanmasının her zaman -bundan önceki 2000 depreminde, 99 depreminde gördüğümüz gibi- ne kadar tesiri olduğunu hep beraber gördük. Dolayısıyla, bu teşvikleri tekrar gözden geçirin demeyeceğim, siz 16 senedir zaten yapıp teşvikler getirdiniz, hiçbir işe yaramadı ama yine de ülkenin geleceği için biz diyoruz ki; sadece bölgesel veya il sınırlarıyla ilgili teşvikler değil, mümkün olduğunca noktasal teşvikler verin' şeklinde konuştu.

FİYAT KONTROL EDİLEMEZ

Son dönemlerde artan fiyatlara da değinen Yaşar, fiyat kontrollerinin zabıta aracılığıyla yapılmasına da tepki gösterdi. Bu fiyat kontrol yönteminin serbest piyasa ekonomisinde olabilecek bir şey olmadığını belirten Milletvekili Yaşar, 'Yine, bugün, içinde bulunduğumuz durum itibarıyla, esnafın durumunu anlatmaya gerek yok. Çarşıya, pazara indiğiniz zaman, piyasada paranın dönmediğini, bankaların kredileri tahsil etme yönünde eğilimlerinin olduğunu görüyoruz. Siz zabıta marifetiyle fiyatları kontrol etmeye çalışıyorsunuz. Arkadaşlar, maliyetine tesirinizin olmadığı bir şeyde, üretiminin maliyetinin ne olduğunu bilmediğiniz bir konuda fiyat tespit edemezsiniz. Siz o mağazadaki, raftaki bir malın üretim girdilerini bilmiyorsunuz ama o raftaki mala fiyat koymaya çalışıyorsunuz, fiyat tespit etmeye çalışıyorsunuz. Bu, serbest piyasa ekonomisinde olabilecek bir şey değil' ifadelerini kullandı.

FİRMALAR YOK OLUP GİDİYOR

Türkiye'de her yıl yayınlanan ilk 100 firmanın zaman içerisinde yok olup gittiğini belirten Yaşar, 'Bakın, son on yılda ilk 500'de olan firmaların önemli bir kısmının bugün olmadığını görürsünüz. Dolayısıyla Türkiye'deki ekonomik bozukluklar ve düzensizlikler firmaları ciddi oranda sıkıntılara sokuyor. Bugün moda olan tabirde bir de konkordato çıktı. Bakın, binlerce firma konkordatoyla baş başa. Kendilerinin konkordato ilan etmesi yetmiyor, onlara mal satan, onlardan mal alan, onların üzerinden işlem yapan firmalar da güç durumda. Ümit ediyorum ki Ticaret Bakanımız bizim bu bütün görüşlerimizi dikkate alır, 2019 yılında aktif, cesur, iyi adımlar atmış bir Ticaret Bakanı ve programıyla karşılaşmış oluruz' sözlerini kaydetti.