Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan ve Yunanistan'dan çeşitli kurumlar, çayda üretimi desteklemek ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak için " Çay Yolu" projesini yürütüyor

Karadeniz Havzası'nda yer alan ülkelerden Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan ve Yunanistan tarafından, ortak tarım ürünleri olan çayda üretimi desteklemek, pazarlama payını artırmak, ürünleri tanıtmak ve yeni piyasa fırsatları yaratarak ekonomik büyümeye katkı sağlamak için "Çay Yolu" adlı bir proje yürütülüyor. "Karadeniz Havzası Bölgesi İçin Büyümenin Lokomotifi Olarak Çayın Teşvik Edilmesi" sloganıyla yürütülen "Çay Yolu/Tea Way" projesinin ortakları arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Bulgaristan Varna Ekonomik Kalkınma Ajansı, Gürcistan Uluslararası Sosyal Araştırma ve Politika Analizi Merkezi, Ermenistan Genç Kadınlar Derneği ve Yunanistan Drama Ticaret Odası bulunuyor.

PROJE 2 YIL SÜRECEK

Yunanistan Xanthi Ticaret ve Sanayi Odasının yürütücülüğünü üstlendiği, açılış toplantısı bir süre önce yapılan sınır ötesi iş birliği projesi 2 yıl sürecek. Toplam bütçesi 700 bin avro olan projeye, TTSO 120 bin avro katkı sağlayacak. Türkiye adına projeye ortak olan TTSO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Çay Yolu Projesi'nin genel hedefinin bölgedeki çay üretimini desteklemek olduğunu söyledi. Ülkelerin yetiştirdiği çayları tanıtmak, pazarlama paylarını artırmak ve piyasa fırsatları yaratarak ekonomik büyümeye katkı sağlamanın amaçları arasında yer aldığını ifade eden Hacısalihoğlu, bu doğrultuda KOBİ'leri, iş yapma kapasitelerini geliştirebilmeleri için yeniliklere yönlendirmeye, yeni tarım teknikleri ve uygulamalarıyla çay üretimini desteklemeye çalışacaklarını belirtti. Hacısalihoğlu, çayın toplanması, işlenmesi ve pazarlanması yönünde iyileştirici altyapıları geliştirmeyi, aynı zamanda tarımsal gıda endüstrisi ve tarımsal turizmin gelişmesine katkı sağlamayı istediklerini dile getirdi.