Samsun Afet Müdahale Planı'nın (TAMP-Samsun) uygulanabilirliğinin artırılması, yaşanabilecek sorunların tespiti, yaşanacak bir afette mevcut 26 hizmet grubunun koordinasyonunun sağlanması ve eş güdüm konusunda yaşanabilecek olası uyuşmazlıkların görülebilmesi amacıyla ilimiz AFAD yerleşkesinde tatbikat gerçekleştirildi.

VALİ KAYMAK DA KATILDI

Tatbikat Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Afet Yönetim Merkezi toplantı salonunda, Samsun Valisi Osman Kaymak başkanlığında 26 yerel düzey hizmet gruplarının amirleri ve hizmet grupları AYDES kullanıcılarıyla birlikte gerçekleştirildi. Tatbikatta, Ladik İlçesi Küpecik Mahallesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 6.00 büyüklüğünde meydana gelen depremin AYDES'de olay tanımlamasıyla başladı. 122 Çağrı Merkezine gelen ihbarların AYDES'e girilmesi ve olaylara TAMP hizmet gruplarının AYDES üzerinden takip ve müdahaleleriyle devam edildi.

GERÇEĞİ ARATMADI

Deprem sonrası yaşanabilecek yıkımlara ve depremin etkisiyle meydana gelebilecek yangın, heyelan, elektrik kesintisi gibi olaylarda, yapılacak müdahaleler ve plan gereği olan yönlendirmeler AYDES üzerinden yapıldı. Hazırlanan senaryoya göre depremden Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illeri etkilenmiş olup; destek talep edilen Sinop ve Ordu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Acil Müdahale ekipleri, Samsun'da yapılan arama ve kurtarma çalışmalarına katıldı.
Saha çalışmalarında ise, Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü Acil Müdahale ekipleri ile İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Senaryo gereği, yüksekte asılı kalan bir vatandaş kurtarıldı, enkaz altında köpekli ve teknik arama kurtarma çalışması yapıldı, kimyasal gaz sızıntısı olan bir bölgede KBRN olayına müdahale yapıldı, eş zamanlı olarak okulların öğrenci ve personel tahliyesi de gerçekleştirildi.

Vali Osman Kaymak, "İnşallah böyle büyük bir depremi bir daha yaşamayız, ama malumunuz ülkemiz deprem bölgesinde. Bunun için bu tür tatbikatları önemsiyorum. Önlemler almak ve yaşanabilecek eksiklikleri görmemiz bakımından tatbikatlar fayda sağlıyor. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Tatbikatta Vali Osman Kaymak'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ile İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Levent Uçarlı katıldı.

Bayram OK