Sağlıkta şiddetin artık teröre dönüştüğünü söyleyen Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak, "Soruna dair somut ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmazsa bu halin önümüzdeki yılda da sürüp gideceği aşikar" dedi

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak, sağlık çalışanları açısından 2018 yılını değerlendirdi. Çakmak, sağlık çalışanlarının zorlu bir yılı geride bıraktığını belirterek, "2018'de sağlıkta şiddet terör halini aldı. Ne yazık ki çözüm olmazsa bu halin önümüzdeki yılda da sürüp gideceği çözüm olmazsa aşikardır. Bu nedenle sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorununa dair somut ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

DÖNER SERMAYE REVİZE EDİLMELİ

2018'de ekonomik sıkıntıları çokça hissettiklerini söyleyen Çakmak, "Yetkili sendika olarak gezenlerin basiretsizliği ve öngörüsüzlüğü ile attıkları imzalar sonucunda memurun maaş zammı, enflasyonu bırakın enflasyon farkından bile düşük kaldığı bir yılı yaşadık. Yıpranma payı ile ilgili bir düzenleme yapıldı fakat düzenleme beklenenin ve söz verilenin çok gerisinde kaldı. 3600 ek gösterge konusunda bazı sağlık meslek mensuplarının kapsam dışında bırakılması, geriye dönük çalışmaların kapsanmaması kabul edilemez. Sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri 2018'de de azalmaya devam etti. Döner sermaye sisteminin çalışanlar için revize edilerek yenilenmesi şart. Performansa dayalı döner sermaye gelirleri tüm çalışanlar için makul bir seviyeye çıkartılmalı adaletsizlikler ve belirsizlikler sonlandırılmalı" sözlerini kaydetti.

ATAMALAR YAPILSIN

Çakmak, sözleşmeli çalışma çilesinin de bitmediğini vurgulayarak, "Türk Sağlık-Sen olarak beklentilerin karşılanmasını istediğimiz bir diğer husus vekil ebe, 4/b'li, 4+2'li, 4924 ve kamu dışı aile sağlığı çalışanı gibi farklı istihdam modellerinin tümden terkedilerek bu arkadaşlarımızın hepsinin kadrolu statüye geçirilmesi. Atanmayı bekleyen yüzbinlerce sağlık çalışanının feryadına da kulak verilmeli. Umarız ki 2019 yılı, ek zam başta olmak üzere taleplerin karşılandığı, beklentilerin yerine getirildiği bir yıl olur. Biz Türk Sağlık-Sen olarak bu temennilerimiz doğrultusunda her zaman olduğu gibi yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR