2019 haziran-temmuz gibi hizmete girecek olan Çamlıca Kulesi'ndeki frekans sayısının sınırlı olması gerekçesiyle İstanbul'da yayın yapan 130 radyodan 50'sinin ihale ile kapanacağı yönünde yayınlanan bildirinin iptal edildiğini açıklayan Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy, Haber Radyo Genel Yayın Yönetmeni Cumhur Kocaoğlu'na özel yayın konuğu oldu ve soruları yanıtladı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANIMIZ İŞİ ÇÖZDÜ

Haber Radyo Genel Yayın Yönetmeni Cumhur Kocaoğlu'nun 'Radyoların yıllardır beklediği, bir türlü olmayan radyo frekans tahsisiniz için çok önemli adımlarını var, bunlar nelerdir' sorusunu cevaplayan Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy, '25 yıldır yayın yapan hem radyo ve televizyonlarımız bir yasal mevzuat konusunda sıkıntı yaşamaktaydılar. 95 yılında kanunla radyo ve televizyonlar yasal statüye kavuştu. Kullandığımız kanal ve frekanslar sınırlı bir alanda idi. Bunları kullanırken lisanslı olması lazım, adımıza tescil edilmesi lazım. İhale yapılarak yapılıyordu. 25 yıldır bir ilerleme olmamıştı. Biz bu frekansların belirli bir ücret dahilinde tahsis edilmesi üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya'nın katılımıyla 27 Aralık Perşembe günü verimli bir toplantı gerçekleştirdik. 23 Aralık'ta RTÜK tarafından sıralama ihalesi yayınlandı. Bu yönetmelik ihale yapılmasını öngörüyordu. Bunun artık yapılmasının zor olduğunu paylaştık. İstanbul kaynaklı bu sorunun çözümü içinde gelişmeler kaydettik. Bütün yayın kuruluşlarının kullandıkları mevcut frekanslarının tahsis edilmesi konusu Çamlıca Kulesi'nden yola çıkılarak uygulanmaya başlanacak. Çamlıca Kulesi yayıncıların önemli sorunlarını çözmekle beraber Türkiye ve İstanbul için önemli bir proje olacak. Çamlıca Anten Kulesi'nden 100 radyomuz yayın yapacak ve Çamlıca Kulesi'ndeki kapasite problemi böylelikle çözülecek' dedi.

ÇOK SESLİLİK AZALACAKTI

Açıklamasını sürdüren Gürsoy, 'Frekans ihalesi yapılsaydı Samsunlu dinleyicilerimiz, dinledikleri radyolarından bu programları alamayacaktı. Radyo sayıları azalacaktı. Yeni bir durumla karşılaşacaktı. Yönetmelik uygulansaydı sayı 51 olacaktı. Makul bir kısmı TRT'ye ayrılacaktı. Özel radyolar için az olacaktı. Bu zenginlik, çok seslilik azalacaktı' diye konuştu.

SAMSUN'DA TEK KULEDEN YAYIN OLACAK

Yönetmelik çerçevesindeki uygulamalardan veya başka nedenlerden dolayı İstanbul'da, Türkiye'de radyo kapanması söz konusu olmadığını belirten RATEM Başkanı Gürsoy, 'Herhangi bir tedirginlik ya da endişeye mahal yok. 2019 ile ilgili radyo yayıncılara vereceğimiz en güzel haber bu. İstanbul Çamlıca'da yapımı süren Radyo Televizyon Kulesi. Burada daha önce 80 radyoya yönelik alt yapı çalışması yapılmaktaydı. Şimdi 100 radyo için yapılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bir fon aktarmış. Mart-Nisan ayı gibi testlere başlanacak. Bu açıdan İstanbullular mart, nisan ayında test yayınlarına başlayıp 2019'un yaz aylarında, haziran, temmuz ayı gibi Çamlıca Kulesi faaliyete geçtiğinde İstanbullular pırıl pırıl yayınların olduğu, hiçbir radyonun kapanmadığı bir yayıncılık rejimine kavuşmuş olacak. Anadolu radyoları için bir sıkıntı yok. Yıllar içerisinde tek bir kuleye toplanacak. KULE A.Ş. kuruldu. Artık çok rahatlıkla ve kaliteli bir yayın yapacaklar. Samsun'da tek bir kule ve tüm radyo yayını oradan yayınlanacak ve birçok görüntü kirliliği ortadan kalmış olacak' dedi.

İNTERNET MEDYASI RTÜK DENETİMİNDE

Haber Radyo Genel Yayın Yönetmeni Cumhur Kocaoğlu'nun, 'Mevcut radyo ve televizyonların internet yasasıyla ilgili bir yasa resmileşmek üzere çalışmalarınız nelerdir' sorusunu cevaplayan Gürsoy, 'Yasa çıktı, yönetmeliğin yayınlanması bekleniyor. İnternet medyası da RTÜK'e bağlandı. Mevcut radyo ve televizyonların internet uygulamaları bildirimle kuruluş adına tescil edilecek. Bunun dışında kalan internet televizyonu ve radyolar lisans almak için RTÜK'e müracaat edecek. 10 yıllık lisans bedelleri alınacak. Bunlar, radyoda 10 bin lira, TV'de 100 bin lira lisans bedeli ödenecek. Denetim mevzuat neyse bu kuruluşlarla da geçerli olacak. Tüm internet medyası denetime tabi olacak. Youtube gibi dijital dünyada denetim olacak' ifadelerinde bulundu.

Erdinç YILDIZ