Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve Samsun'da da uygulanan 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması' projesi ile Samsun'da 3 bin 100 din görevlisine seminer verildiğini söyledi. Müftü Çakı, "Ulaşılan personelin topluma rehberlik ve örneklik pozisyonunda olan öncüler olduğu düşünülürse çarpan etkisi ile binlerce kişiye aile içi şiddetin önlenmesi ve ailenin korunması farkındalığı sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı. Müftü Çakı aynı zamanda proje kapsamında eğitim veren din görevlilerine de teşekkür belgesi verdi.

EN ÖNEMLİ MÜESSESE AİLE

Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığının yurtiçi ve yurtdışındaki hizmetlerinde cami içi kadar, cami dışı din hizmetlerinin de ivme kazandığını kaydeden Çakı, "Belki 20 sene önce fark edemediğimiz, buralara kadar gelir diye düşünmediğimiz hizmet kollarında hizmet üretiyoruz. Başkanlığımız hem toplumumuzun İslam dinini inanç, ibadet ve ahlak ilkeleri hakkında doğru bilgiye ulaşması, hem de sosyal problemler karşısında dinin birleştirici ve onarıcı bir manevi destek kaynağı olarak topluma sunulması ile görevlendirilmiştir. Başkanlığımız aynı zamanda aile ve kadınlara yönelik sorunlara duyarlı olup, bu sorunların çözümünde aktif rol oynamayı kalıcı bir politika olarak benimseyen bir kamu kuruluşudur. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki, toplumumuzun en önemli müessesi ailedir. Ailesi güçlü olan milletler geleceğe emin olarak bakabilir. Bir insanın ailesinde huzursuz olması, hem işinde başarısız olmasına hem de çevresine huzursuzluk vermesine neden olur. Başkanlığımız tüm ülkede toplumun huzuru için dinin manevi onarıcı desteğini de alarak sorunların çözümüne katkıda bulunmak adına bu projeyi gerçekleştirdi" diye konuştu.

BİNLERCE KİŞİYE ULAŞACAK

Projenin amacının ailenin korunması ve güçlendirilmesi konusunda çok yönlü bir bilgi akışı temin etmek olduğunu ifade eden Çakı, "Aile içi şiddeti önleme konusunda dinin olumlu rolünü ön plana çıkarmak ve bu konuda din görevlilerinin farkındalığını arttırmak ve aile içi şiddetle mücadele kapsamında topluma rehberlik etmek, kadın ve aile konusunda mevzuat bilgilendirmesini sağlamak da projenin diğer amaçlarından. Ailenin korunması ve güçlendirilmesi eğitici eğitimi almış 31 personelimizin proje kapsamında yapmış olduğu alan seminerleri ile 3 bin 100 din görevlisine ulaşıldı. 25'er kişilik özel gruplarla 120 oturum gerçekleştirildi. Ulaşılan personelin topluma rehberlik ve örneklik pozisyonunda olan öncüler olduğu düşünülürse çarpan etkisi ile binlerce kişiye aile içi şiddetin önlenmesi ve ailenin korunması farkındalığı sağlanmış olacaktır. Aile insanoğlunun hayat kaynağı olarak önemsenmeyi, korunmayı ve güçlendirilmeyi hak etmektedir. Aile kurmak kadar, aile olmak ve aile kalmak da önemli. Aile kalabilmek ve aile bütünlüğünün korunması ise ancak ailenin değerini bilmekle, aile için emek vermekle ve aileyle birlikte zaman geçirmekle mümkün. Yanlış bir davranışı değiştirme yolunda atılacak en sağlıklı adım, o davranışı şekillendiren zihin kalıplarının düzeltmektir. İşte bu eğitimlerle hem ailenin varlığının korunması hem de şiddeti besleyen zihin kalıplarının düzeltilmesine dikkat çekmek istedik" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU