CEVAP BEKLENİYOR

Yılport Samsunspor'da altyapıya yapılacak dev proje için yer aranırken, Tekkeköy'deki Petrol Ofisi'nin arkasında bulunan ve Büyükşehir Belediyesi Toprak Döküm Sahası olarak kullanılan dolgu alanı ön plana çıkmıştı. Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, geçtiğimiz günlerde bu konuda gerekli girişimleri yaparken, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili gelecek cevap bekleniyor. Taraftarlar da altyapıya uygulanacak 14-15 futbol sahalık bu dev projenin bir an önce bitmesini ve Yılport Samsunspor'un buradan hem kendisine hem de Türk futboluna yeni yıldızlar kazandırmasını bekliyor. Antalya kampında bulunan Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, konuyla ilgili beklemede olduklarını belirterek, hareketsizliğin ve ilgisizliğin kendisini üzdüğünü ifade etti.

HAVALİMANI DEDİLER

Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, "Projeyi düşündüğümüz yer Büyükşehir Belediyesi'nin. Biz en başta o yer için 'ciddi bir proje varsa talip olmayalım' dedik. Ancak bize tutarlı bir şey söyleyemediler. Geçmiş belediye başkanı döneminde küçük uçaklar için havalimanı projesi üzerinde durulmuş. Samsun zaten çok fazla küçük uçak gelen bir kent değil ve gelse de 19 Mayıs'ta zaten bir pist var. Sonrasında bizlere 'tam bilmiyoruz ama liman olabilir' dendi. Ancak oranın derinliği liman için uygun değil. Gemilerin draftına uymaz. Karadeniz'de sürekli akıntı ve kum kayması olduğu için buranın liman da olması zor. Son duyumumuz o bölgeye tır garajı yapmak gibi bir proje üzerinde durulduğu yönünde. Limandaki tırlar başıbozuk bekliyormuş, oraya tır otoparkı yapılacakmış" diye konuştu.

TIR OTOPARKI PROJESİ

Şehrin en nadide yerinin ucube bir alana dönüştürülme çalışmasının Samsun'a zarar vereceğini söyleyen Başkan Uyanık, şöyle devam etti: "Türkiye'deki genel uygulama, tır otopark alanlarının şehir dışında olması. Ancak bizim bacasız fabrika yapmak istediğimiz bu alan için tır otoparkı düşünülmesi bile düşündürücü. Herkes hevesle bizim bu projemizi bekliyor. Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Sadece yer tahsisini istiyoruz. Devamında kendi inşaatımızı kendimiz yapacağız. 14-15 saha yapacağız. Bu sahaları sadece Samsunspor için değil Samsun'daki spor için yapacağız. Ön çalışmayı yaptık. Avrupa'dan danışman getirdik. Kendi hocalarımızı eğitiyoruz. Altyapıyı çağdaşlaştıracağız ve bu kalkışmayı yapacağız. Samsun'u futbol kenti yapacağız."

BEYİN GÖÇÜ VAR

"Kendi oyuncularından kurulu bir kadro oluşturmak hayali içindeyiz ve yapmalıyız. Bu hayata geçmeli. Türkiye'de yetişen oyuncuların futbol dışındaki eksiklerini de bu projeyle geliştireceğiz. Hocalarımızı eğitimlere göndereceğiz. Biz bu kadar büyük bir şey hayal ediyoruz. Samsun'daki gençlerde bir beyin göçü var. İş sahası yok. Biz de kendi çapımızda bir iş sahası kurarak, en azından bir istihdam sağlamak istiyoruz. Bu çok ham bir hayal değil. Nereye deplasmana gitsek bizleri Samsun dernekleri karşılıyor. Bu şunu gösteriyor; Samsunlular şehirlerini iş ve aş için terk etmiş ama Samsun sevdaları bitmemiş. Hemşerilerimiz ekmekleri peşinde gurbete sürüklenmişler. Kendi çapımızda bir istihdam geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu tüm Samsun için yapmalıyız."

SADECE YERİ İSTİYORUZ

"Anlamadığım bir şekilde bir hareketsizlik ve olayı anlayamama var. Duyarsızlık hissediyoruz. 'Bize orayı verin, üzerine de 20 Milyon TL harcayıp tesis yapın' demiyoruz. Araziyi tahsis edin gerisi bizde diyoruz. Buraya biz Samsun'un futbolu için 15-20 Milyon TL para harcayız, gençlerimizin gelişimi için tesis kuracağız. Ancak kimse bize net bir şey de söylemiyor. Başvuruyoruz, 'araştıralım dönelim' diyorlar, dönen yok. Samsun halkından da yardım istiyorum. Burayı vereceklerse versinler, vermeyeceklerse başımızın çaresine bakalım. Ama vermeme sebeplerini de söylesinler. Samsun olimpiyat şehri olmuş, şimdi tesisler çürüyor. İçlerinde sporcu yok. Bir kaç tane büyük basketbol sahası var ama takımlar fazla değil. Bu şehri yönetenler bunları yaparak neyi amaçladı?"

SAMSUNLULAR GÖÇÜYOR

"Samsun şekil olarak güzelleşiyor, binalar güzelleşiyor. Ancak Samsunlular ekmek için başka şehirlere gittikten sonra buraların güzelleşmesi pek bir işe yaramıyor. Bu güzel binaları Samsunlular alamadıktan sonra ne anlamı var? Ben istihdam olmadan Samsun'un şehir olarak gelişmesini çok sağlıklı bulmuyorum. Bunları Samsuncu olarak doğru bulmuyorum. Şehir gelişecek ancak şehirde başka yerlerden gelenler yaşayacak. Şehirde kamu yararına olan yerler paylaşılmış. Bunu gören eski belediye başkanı bir refleks göstermiş ve önemli bölgeleri ranttan kurtarıp, yeşil alan yapmış. Onun yaptığı da kötü bir şey değil. Ancak bunu daha da yukarıya taşımak için, bizim bu projemiz gibi projelerin önü açılmalı."

BİZE NET OLUNSUN

"Parklarda sokaklarda işsiz gençlerimiz uyuşturucu satıyorsa, arka mahallelerde işsizlik kol geziyorsa durum kötü demektir. Bu gençlerimizin önünü ve ufkunu açmak için Samsun olarak da ne gerekiyorsa yapılmalı. Niğde de bile birçok Samsunlu var. Niğde bile Samsun'dan daha gelişmiş. Samsun'da satılan 5 evden belki de birini Samsunlu alabiliyor çünkü Samsunlular ekmek peşinde şehir dışındalar. Biz Samsunspor üzerinden şehrin tüm istihdam sorununu halledecekmiş gibi görülmeyelim. Ancak bizim alanımız futbol ve antrenörü, futbolcusu, eğitimcisi, personeli, çalışanlarıyla futbolda ciddi bir istihdam sağlayabiliriz. Kim dost, kim düşman biz bunu bilmek istiyoruz. Bize net olunsun ve vakit kaybetmeyelim. Kaç aydır patinaj çekiyoruz."

Selçuk KAYA