Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda tamamlandı. İnşaat sektörünün büyük merakla beklediği ve sektörün derdine derman olması beklenen görüşülmekte olan torba tasarının 32. maddesi üzerine söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, maddede yer alan eksikliklere tepki gösterdi ve tasarının bu haliyle sektörün derdine derman olmayacağını savundu

32. MADDE ÖNEMLİ

Yasanın içerisindeki en önemli maddenin 32. madde olduğunu ifade eden Yaşar, '32. madde ne diyor? Özellikle müteahhitlerle ilgili feshedilebilme yani yaptığı işleri bu kanun ve kararname çerçevesinde feshetme şansını veriyor ama içinde bulunduğu durum itibarıyla feshetmek bir noktada sorunu çözmüyor. Burada feshetmek için özellikle idarenin onayını bekliyor yani eğer idare, yönetim bu fesih yetkisine onay verirse müteahhit bunu feshedebilir. Devamında, aslında, bu fesihle beraber maliyetlerin de arttığını hep beraber göreceğiz. Bu sektörün içinden gelen arkadaşlar bilir ki feshedilen bir işin, diyelim yüzde 70'i yapıldı, yüzde 30'u duruyorsa, siz geri kalan yüzde 30'u en az 2 katına, 3 katına mal ediyorsunuz demektir. Müteahhitlik sektöründe özellikle bu feshedilen işlerin maliyeti sizin tahmininizden her zaman daha yüksektir. Dolayısıyla feshetmek yerine, özellikle fiyat farkı kararnamesiyle bunu desteklediğimiz takdirde devlete çok daha uygun rakamlara mal olacağını hep beraber görmek için kahin olmaya gerek yok' ifadelerini kullandı.

MÜMKÜN DEĞİL

Bu fesih maddesiyle müteahhitlerin, iş adamlarının önünü açmanın mümkün olmadığını belirten Yaşar, 'Aynı şekilde fiyat farkı kararnamesi olmadığı sürece bu yasanın da bir tarafı yok demektir. Bugün, özellikle ihalesi yapılan işlerde TEFE'yle, TÜFE'yle iş yapan müteahhitler var ama bunun yanı sıra sabit fiyatla iş yapan firmalarımız var. Sabit fiyatla iş yapan firmalarımız idarenin onayıyla bunu feshetmeye kalktığı takdirde çok ciddi zararlara giriyor, özellikle bu kesime de kesinlikle fiyat farkı kararnamesinin uygulanması lazım. Onun için, diyorum ki: Daha yolun başındayken kesinlikle ve kesinlikle, özellikle bu fesih kararnamesi idarenin onayına bırakılamaz. Buna ilave olarak fiyat farkı kararnamesinin de düzenlenmesi gerekir. Bunu hala yapma şansımız var' sözlerini kaydetti.