UYARILARDA BULUNDUK

Yılport Samsunspor'un Teknik Menajeri Yücel Uyar, Haberaks TV'nin sevilen proğramı olan 'futbol55' programına konuk oldu. Haber Gazetesi Spor Müdürü Selçuk Kaya ve Samsunspor Medya Departmanı Sorumlusu Murat Sandıkçı'nın sorularını cevaplayan Uyar, takımla ilgili son gelişmeleri aktardı. Takım içerisinde olumsuzlukları yaptıkları toplantı ile futbolcularla konuştuklarını ve gerekli uyaları yaptıklarını belirten Yücel Uyar, "Sancaktepe Belediyespor karşısında istemediğimiz bir sonuç aldık. Böyle bir mağlubiyeti hiç beklemiyorduk. Bu sonuç bazı uyarıları artık yapmamız gerektiğini gösterdi bize. Bizde teknik ekibimizle beraber toplantı yaparak oyuncularımıza gerekli uyarıları yaptık" dedi.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN

Uyar, "Hiç bir maç kağıt üzerinde kazanılmaz. Bu hafta iyi mücadele etmedik. Kim maçı daha fazla istiyorsa o aldı. O gün futbolcunun kalitesi ve kariyeri değil sahadaki verdiği mücadele 3 puanı getirdi. Biz Sancaktepe Belediyespor karşısında gerekli mücadeleyi veremedik, bu konuda herkesle hem fikiriz. O yüzden bazı önlemleri almamız gerekiyor ve gerekli konuşmayı oyuncu grubumuzla yaptık. İsmet hocamız maç sonrası sorumluluğu üzerine aldı ve centilmenlik yaptı. Ama ben bunu kabul etmiyorum o yenilgide herkes sorumludur. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmelidir, futbol takım oyunu ise takım gibi hareket etmeliyiz" diye konuştu.

KREDİ KALMADI

Geride 14 final maçının kaldığını belirten Yücel Uyar, "14 finalimiz var. Basın, taraftar ve biz herkes bu süreçte gereken önemi göstermeli, desteğini vermeli. Samsunspor takımı bugün Başkan İsmail Uyanık ve Yıldırım Holding oluşumu olmasa idi Orduspor, Mersin İdmanyurdu, Gaziantep ve Manisaspor'un düştüğü durumlarda olacaktı. Yatırım yapılan yerde teknik ekip ve futbolcular bunun karşılığını en iyi şekilde vermeli. Taraftarlar ise sabırlı olup desteklerini kesmemeli hatta kötü günde birbirine çok daha bağlı olmalı. Tabiki alınan sonuçlardan dolayı çok üzgünüz. 3 maçta 2 mağlubiyet bu takıma hiç yakışmadı. Artık kredi kalmadı, bundan sonra kazanmak için oynamalıyız" dedi.

TARAFTAR BAŞKA SEYİRCİ BAŞKADIR

Teknik Menajer Yücel Uyarı, "Bunu zaten oyuncularımızla yaptığımız toplantıda kendilerine ilettik. Bu andan itibaren onlardan da bunun karşılığını bekleyeceğiz. Bizimde hesap vermemiz gereken merciler var. O yüzden herkes elinden gelenin en iyisini yapmalı. Eleştiri herkesin hakkı ama seyirci ile taraftar aynı şey değildir. Taraftar her şartta takımının arkasında olur. Bunun örneklerini Eskişehir takımında görüyoruz. Taraftarları tribünde 20-25 bine yakın oluyor. Bizim tribünlere bakıldığında ise 10 bin oldu olmadı konuşmalarını yapıyoruz. Bu taraftarlık değil seyirciliktir. İyi günde kötü günde maglubiyette, galibiyette takımın yanında olmalıyız" dedi.

20 BİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ

Tribünlerde 20 bini görmek istediklerini belirten Yücel Uyar, "Biz taraftar olarak önce elimizden geleni yapalım. O stadı 20 binle dolduralım ve takıma destek rakiplere korku verelim o zaman bazı şeylerin değiştiğini göreceksiniz" ifadelerine yer verdi. Uyar ayrıca, "Ne kadar büyük oyuncu olursanız olun skoru 90 dakikalık sahadaki performans belirler. Sahada isim oynamıyor orda yapacağınız mücadele ve en önemlisi yüreğiniz önemli. Biz bazı maçlarda gereken mücadeleyi göstermedik. 14 haftalık zaman var ve bunu mevcut kadroyla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Elimizden geldiğinde oyuncularımıza yarrdımcı olmaya çalışıyoruz, onlarla kendi deneyimlerimizi paylaşıyoruz" diye konuştu.

MUTSUZ ORTAM VARDI

Cenk İşler ve Emre Bayraktar hocalarımız takımın içerisinde önemli rol oynuyor diyen Uyar, "Böyle bir mağlubiyeti bundan sonra inşallah yaşamayız. Koşmanın ve mücadele etmenin kötüsü iyisi olmaz. Yüreklerini ortaya koymuş, fedakarca oynayan oyuncu topluluğu karşısında kimse duramaz. Amed maçı sonrası teknik direktörlük değisikliği oldu. Bu sadece Amed maçına bağlı değil. Bir mutsuzluk ortamı vardı ve Gümüşhanespor maçını kazanmamıza rağmen protesto olmuştu. Gümüşhanespor maçını farklı kazanmak istedik ama olmadı belkide hoca değişikliğimiz de olmayabilirrdi. Ama sezonu böyle bitiremiyeceğimiz kanaatine varıldı" dedi.

TAŞKIN'A TEŞEKKÜR

Yücel Uyar, "Ortada beğenilmeyen bir oyun vardı ama beğenilmeyen oyun sizi şampiyon yapmayacak. Üzerimizde baskı ve stresten dolayı bu havayı da şimdilik yakalayamadık. Hoca değişikliği işe yarayacaktır ama bunu ilk maçta göremedik. 40 puanla Taner hocamız bizi bıraktı. Kendisine verdiği emeklerden dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonraki hayatında her şey istediği gibi olur. Takım içerisinde gruplaşma ve tartışan oyuncular olduğu söyleniyor. Aslında gruplaşma değilde tartışan oyuncu profilini bizde istiyoruz. Takım içerisinde herkes birbirine neden mağlup olduklarını sorsun. Birileri birilerini tutup sallasın" dedi.

TARTIŞAN OYUNCULAR OLSUN

Yaptıkları toplantıda takım içerisinde liderlik yapacak oyuncular belirlediklerini söyleyen Uyar, "İlk 11 içerisinde liderlik yapacak oyuncuları belirledik. Onlara her türlü yetkiye sahip olduklarını söyledik. İyi veya kötü oynadıkları oyunu tartışsınlar istiyoruz. Gruplaşma olayınında olacağını zannetmiyorum. Herkes birbirini sevmek zorunda değil ama saygı göstermek zorunda. Savaş kart görüyor tartışıyor ama yanında kimse takımdan kimse yok. Orda ki bütünlüğü yakalayamıyoruz. Efsane kaptanlarımızdan Ercan Koloğlu bu durumlarda takım arkadaşlarını toparlar, sallardı, herkeste ona saygı duyardı. Biz lejyoner bir takım olduk gibi. Ama takım olmakta zorlanıyoruz" dedi.

ALTYAPI İÇİN TESİS ŞART

Altyapı projelerini anlatan Yücel Uyar, "Altyapı bizim uzmanlık alanımız. Yıllardır federasyonda bu iş üzerinde çalışmalar yaptık. Burada uzun yıllardır oyuncu yetişmemenin nedeni ilgisizlik ve yetersiz tesisler olmuş. Terse göçte bunun yan faktörü konumunda. Altınordu, Bursa, Gençlerbirliği takımlarına gitmiş hep yetenekli oyuncularımız. Artık burada Yılport Samsunspor varken bize gelinmeli. Bizim Samsunspor'da çalıstığımız dönemlerde en iyi altyapı organizasyonu yapan Samsunspor'du. İyi idman, beslenme ve dinlenme futbolculukta olmazsa olmazdır. Biz şu an iyi bir tesis olmadığı için oyuncu yetiştiremiyoruz. Bununla ilgili ciddi atımlar olacak elbet" dedi.

ÖRNEKLER VAR

Yücel Uyar, "Başkanımız İsmail Uyanık arsa tahsisi konusunda gerekli çalışmaları yapıyor. Yetenekli oyuncular neden yok veya nereye kayboluyor bununla alakalı araştırmalar yapılmalı. Önce şampiyonluğu yakalayalım ardından altyapı konusunda elimizden geleni yapacağız. Potansiyel antrenörleri iyi eğiteceğiz ve futbolcu üreteceğiz. Kentin öncelliği golf sahası olmamalıydı. Bu şehrin önceliği futboldur. Akyazı, Afyon, Erzurum'da ki tesisler en iyi örnek. O imkanlar bizde yok ve futbolcu yetişmesini bekleyemeyiz. Belediye destek vericek bizde üreteceğiz. Benim geçmişte yaptığı teknik direktörlük görevinde 20'lik kadroda 13 Samsunlu oyuncu vardı. Şimdi ise sadece 4 Samsunlu var" diye konuştu.

CİCİ'Yİ ÇAĞIRDIK

Yücel Uyarı, "Şampiyon olup üst liglere çıktığımız takdirde Başkan İsmail Uyanık'tan bir talebimiz olacak. İkinci ligde bir pilot takımımız olmasını isteyeceğiz. Geniş bir kadroya sahibiz. bir kadromuz şampiyon diğer kadromuz iki veya üç olur. Oyuncularımızın çoğunluğunun 3 yıllık anlaşmaları var. Eskiden Çarşambaspor, Bafraspor gibi takımlarımız vardı, şimdi yok. Metincan Cici ile de ben konustum. İdman verelim gel şehire dedik. Kendisi A takım dedi, bizde A takımda çıkmayacaksın sana bir proğram hazırlayacağız dedik. Gelir gelmez o artık ona kaldı. Ama kendisi bizim oyuncumuz ve gelmek zorunda. Bünyamin Karataş ve Muhammet Beşir'in Zonguldakspor'a gitmesi hiç gündeme gelmedi" dedi.

ARMAYA KARŞI SORUMLULUK OLMALI

Sadece İrfan Başaran'ın Elazığspor'a gtimek istediği ve kendilerinden izin istediğini söyleyen Uyar, "İrfan Elazığspor'a gidecekti ama olmadı. Şu an takımda idmanlara katılıyor. Bazen geniş kadro zenginliği teknik adamlar için bulunmaz bir nimet oluyor bazende sıkıntı yaratıyor. Biz öncelikle kadro bütünlüğünü yakalamalıyız ve şampiyonluk hedefinde koşmalıyız. Özellikle merke orta sahada sürekli değişimler oluyor. Kadroda değişmeyen tek oyuncu ise Erhan Kartal. Onunda alternatifi yok ama zaten performansı da iyi. Erkam ve Ercan geldiğinde ise savunmada bir zenginlik oluşacak. Bu takımda forma giyen herkes kendine, arkadaşlarına, kulübe ve şanlı armaya karşı sorumluluğunu bilecek" dedi.

HER ŞEY YOLUNDA

Futbol dışında hiçbir sıkıntılarının olmadığını dile getiren Yücel Uyar, "Şu an Samsunspor'da futbol dışında her şey üst düzey. Birçok teknik adam ve oyuncu bu takıma gelmek için uğraş veriyor. Bazı isimleri söylesem şaşırır kalırsınız. Bu konuda Başkan İsmail Uyanık'a ve Yıldırım Holding ailesine teşekkür etmeliyiz. Samsunspor her zaman bir markadır. Şampiyonluk yolunda ben 12 yıllık tecrübemle elimi kayanın altına koydum. Asıl yapılacak iş geride. Artık fedakarlık zamanı bu takıma kızma lüksümüz yok. Her türlü sonuçta takımı motive etmeli, destek vermeliyiz. Bilet pahalı, ulaşım sorunlu demeye hakkımız yok. O stadı maç günleri tıklım tıklım yapmalıyız" dedi.

BİLGİ VE BİRİKİMLERİ AKTARIYORUM

12 yıl federasyonun çeşitli kademelerinde çalıştığını ifade eden Uyar, "Galip Asal'a tesekkür ediyorum. Fatih Terim döneminde kendisi TFF yönetim kurulu üyesiydi. Federasyonda bu zamana kadar Samsunlu teknik adam olmadı. Gel bizimle beraber yürü dedi kendisi bende Fatih Terim beni arayarak bu yolculuğa katıldım. U20 milli takım teknik direktörü ardınan bölge teknik sorumlusu, antrenör eğitimcisi, bölgeler koordinatörü ve en son eğitim müdürü olarak 7 yıl çalıstım. 200 kurslarda eğitmenlik yaptım. Başkan sezon başı söylemişti, 'geleceksen gel artık' diye bizde katkı sağlamak adına geldik" dedi.

TAKIMA KÜSME LÜKSÜMÜZ YOK

Yücel Uyar, "Ümraniye ve Gençlerbirliği takımları ile yaptığımız hazırlık maçında iyi skorla elde ettik. Üst ligde daha rahat oynayan bir takımımız var. Bu ligde seni oynatmamak, seni bozmak için elinden gelen yapılıyor. Hele golü erken yemişsen eğer yatarak dakikalardan çalmak istiyorlar. Bu ligin şartlarına göre oynayıp bu ligden biran önce kurtulmamız lazım. Rakip kadar mücaele edip koşmalıyız. Oyuncu kalitesi olarak bu ligin üstündeyiz. Keçirörengücü, Sarıyer, Kastamonu bunlar bir Samsunspor olamaz. Şehir takımları lige çıktığında daha heyecanlı daha renkli olur. Sonuçlara göre takıma küsme lüksümüz yok" dedi.

Salim YILDIZ