Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım şirketlerinin patronları ve üst yöneticileriyle bir araya geldiği toplantının ardından, elektrik faturalarındaki bedellerde içerik yönünden sadeleştirme yapılabileceği gündeme geldi. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı (EMO) Samsun Şube Başkanı Murat Kardaş, yapılması planlanan sadeleştirmeyle vatandaşın tepki gösterdiği bedellerin gizleneceğini savundu.

TEPKİYİ AZALTMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kardaş, daha önce de benzer bir sadeleştirme yapıldığını hatırlatarak, "1 Ocak 2016'dan sonra faturalardaki 2 bedel enerji bedeli adı altında tek kalemde, 4 bedel ise dağıtım bedeli adı altında başka bir kalemde birleştirilmişti. Vatandaşın tepkisini çekecek bedelleri görünür olmayacak şekilde birleştiriyorlar. Bedelleri tek kalemde birleştirerek, hangi payın ne kadar alındığını gizliyorlar. Kayıp-kaçak bedelini de dağıtım bedeli içine gizleyerek vatandaşın tepkisini absorbe etmeye çalışmışlardı" ifadelerini kullandı.

ŞEFFAF DEĞİL

2019 yılında getirilen elektrik tarifesi ile vatandaşa indirim yansıtılırken, dağıtım bedeline ise yüzde 15 zam yapıldığına dikkat çeken Kardaş, "Bakan Dönmez'in açıkladığı sadeleştirme ile son dönemlerde tepki gösterilen dağıtım bedelini de enerji bedeli içine katarak görünmez hale getirecekler. Biz yapılacak bu düzenlemede şeffaflık görmüyoruz, kamu yönetiminin hesap verilebilirlik özelliğine uymuyor. Vatandaş yemek yiyor, gelen hesabı fazla bulunca ayrıntı istiyor ama müeessese sahibi faturayı getirip 'İlla da ödeyeceksin' diyor" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR / ÖZEL HABER