HaberlerTüketici artık aldığı eti bilecek

Tüketici artık aldığı eti bilecek

Tarım ve Orman Bakanlığının 'et sınıflandırılması' hamlesini değerlendiren Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, 'Bu uygulamayla tüketici ne aldığını, neye para verdiğini, ürünün kalitesini bilecek. Her ürün değeriyle satılacak' dedi

Tüketici artık aldığı eti bilecek

Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı çalışmayla karkas et; kas dokusu, yağ miktarı ve yaş gibi kriterlere göre sınıflandırılacak ve pazar fiyatı da böyle belirlenecek. Et sınıflandırması, kesimhanelerde yeterlilikleri sertifikalandırılmış uzman sınıflandırıcılar tarafından yapılacak. Sınıflandırma sonuçları, etin üzerine yapılacak gıda kodeksine uygun renkli damgalama ya da etiketleme yoluyla belirtilecek.

SINIFLANDIRMAYA GÖRE FİYAT

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı çalışmayla Avrupa Birliği'ne uyum amacıyla yapılacak düzenlemeyle sığır karkas etleri, 8 aylıktan başlamak üzere hayvanın yaşına göre A, B, C, D, E ve Z olmak üzere 6 kategoriye ayrılacak. Karkas etler, kas yapısına göre S (en üst), E (mükemmel), U (çok iyi), R (iyi), O (orta-vasat), P (kötü) gibi harflerle sınıflandırılacak. Yağ dokusuna ilişkin sınıflandırma ise 1 (düşük), 2 (zayıf), 3 (ortalama), 4 (yüksek), 5 (çok yüksek) gibi rakamlara göre yapılacak. Yapılacak sınıflandırma ölçütüne göre karkas etin pazar fiyatı belirlenecek. Düzenlemelerin, altyapı hazırlıklarının ardından 2021 yılından itibaren uygulanmaya geçilmesi hedefleniyor.

HERKES EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALACAK

Yeni düzenlemeyi değerlendiren Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, “Aslına geç kalınmış bir proje, şimdiye kadar olması gerekiyordu. Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Herkes emeğinin karşılığını hakkıyla almış olacak. Ürettiği ürüne göre değeri olacak. İneği, dana diye satanlar var. Bin bir emekle kaliteli bir ürün yetiştiriyorsun ama diğer vatandaş kaliteye özen göstermiyor. Ardından kalitesiz ürünü, kaliteliymiş gibi satıyor. Bu çalışmayla tüketici ne aldığını, neye para verdiğini, ürünün kalitesini bilecek. Herkes kaliteli ürün yetiştirmek için elinden geleni yapacak. Her ürün değeriyle satılacak. Tüketici aldığı eti bilecek. Tarım ve Orman Bakanlığının doğru yaptıklarını takdir etmek, alkışlamak zorundayız. Yapmadıklarını, yapması için ikaz etmek zorundayız. Bizim görevimiz budur” dedi.

Erdinç YILDIZ / özel haber



SIRADAKİ HABER