Samsun Büyükşehir Belediye mart ayı meclis komisyonu, Turan Çakır'ın başkanlığında toplandı. Komisyonda görüşülen 34 gündem maddesinden 33'ü oy birliği ile kabul edilirken 1 madde de reddedildi. İlgili maddeler onaylanmak üzere meclise havale edildi.

ÇALIŞMA AHENGİNİ BOZDULAR

Meclis komisyonu gündem maddeleri içerisinde "Hobi Terapi Köyü" projesi de yer aldı. Buna göre, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi denetimli serbestlik yükümlülerinin infaz ve eğitim-iyileştirme sürecinde fiziksel, ruhsal, sosyal gelişimlerine katkıda bulunarak suçtan uzak kalmalarını desteklemek ve tarım alanında mesleki eğitimlerinin de verilerek tekrar topluma kazandırılması için ilgili gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi. Proje hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, "Geçici tedbirlerle asayiş olaylarının önlenemeyeceği konusunda kanaat getirdik. Samsun'da denetimli serbestliğe tabi tutulan kişi sayısı 20 bin civarında. Bu insanları kamu kurumlarında çalıştırmak istiyorlar, şahsen biz de bir dönem çalıştırdık ama verim alamadık. Çünkü belli bir süre cezaevinde kalmış, psikolojisi bozulmuş, topluma adaptasyon sağlayamayan kişiler. Kimileri alışkanlık haline getirmiş, berduşvari tavırları var. Bizim çalışma ahengimizi bozdular. Bu yüzden istemiyoruz artık. Bu insanları kısa süreli olarak kamu kurumlarında çalıştırmakla iş çözülmez. Bunlara balık tutmayı öğretmeliyiz. Ekonomiye de kazandırılırsa artık bu işlerden vazgeçerler. Mülkiyeti belediyemize ait olan Kürtün Irmağı'nın kenarında 8 bin metrekarede 'terapi köyü' kuracağız. Burayı tarıma hazırlayarak ilçe tarım ve orman müdürlüğü iş birliği ile tarım mesleği öğreteceğiz. Bir yılın sonunda ustalık belgesi alanları istihdam edeceğiz veya köyüne dönmek istiyorsa 200'er metrekarelik bedelsiz sera tesis edeceğiz. İnsanlar cezalarını çekerken ekonomik girdi sağlayacak ve iş sahibi olacak" diye konuştu.

TAŞCI'NIN SON İSTEĞİNE RED

Gündem dışı olarak mart ayı meclisine Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı'nın görev süresinin sona ermesinden önce son isteği olarak sunulan Atakum Şehir Mezarlığı maddesi de görüşüldü. İlgili maddeye CHP ve MHP gruplarının, alanın küçük olduğu ve kısa bir süre sonra dolacağı, ana yol kenarı olması nedeniyle kabul edilmemesi yönündeki muhalefeti etkili oldu. Meclis Başkanvekili Çakır ise eleştirileri haklı bularak, gündem maddesinin reddini oylamaya sundu. Madde oy birliği ile reddedildi.

Zerrin SOMUNCU