FUTBOL 55'E KATILDI

Yılport Samsunspor Teknik Direktörü İsmet Taşdemir Haberaks TV'de yayınlanan 'futbol55' programının canlı yayın konuğu oldu. Haber Gazetesi Spor Müdürü Selçuk Kaya, Samsunspor Medya Direktörü Murat Sandıkçı ve seyircilerden gelen soruları içtenlikle cevaplayan Taşdemir, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Kastamonu yenilgisiyle yara aldıklarını söyleyen deneyimli teknik adam, şunları kaydetti: "Kastamonu yenilgisiyle üzücü bir hafta oldu. Ancak yenilgiye rağmen gol bulma adına elimizden geleni yaptık. Sancaktepe yenilgisinde bunu görememiştik. Kastamonu maçında çok iyi oynamadık ama iyi niyetliydik. Saha kötüydü, hakem kötüydü bunlardan dolayı canımız yandı ama biz kendimize bakıyoruz. Biz doğrularımıza bakacağız. Son maçta doğruları çok eksik yaptık. Kadroda eksiklerimiz de vardı. Sahaya 11 kişi çıktık ama şöyle düşünün teker tıkır tıkır gidiyor ve bir kasis geldi, eksikler de ona benzer. Ben hep çözüm odaklıyım. Şu anda hiçbir şey bitmedi daha 8 maç var."

HAKEME YÜKLENDİ

"Hakem Ferhan Kestanlıoğlu gol öncesi Ahmet'e olan net faulü vermedi. Geçmişte Samsunspor maçları yönetmiş hatalar yapmış. Olaylı Amed- Sakarya maçında görev yapmış. Bunlara girmek istemiyoruz ama bunlar ilginç gelişmeler. Hakem adına temennim görmemiş olması çünkü görüp vermediğini düşünmek bile istemiyorum. Ancak bunu görmemek de imkansız. Kastamonu maçındaki kadro tercihlerimiz konuşuluyor. Ben hata yaptığımı düşünmüyorum. Maçı bir kez daha izledik. Diyorlar ki 3 forvetle oynadı, İlyas var, Enes var direkt 5 hücumcu. Maça 3 forvetle çıkmadık, Erhan ve Bahattin kanat oynadı. Bu kadar çok hücumcuyla çıkarken, rakibin ceza sahası dışından iki şutu dışında pozisyon vermedik. Demek ki kadro tercihimiz yanlış değil. Bu kadar aktif hücum oyuncumuz varken biz istediğimiz pozisyona giremedik. Sıkıntı buydu. Düşündüğümüz hiçbir şeyi yapamadık. Golü de kötü bir anda yedik ve mağlubiyet geldi. Rakip 10 kişi savunma yaptı, biz de varyasyonlar denememize rağmen sonuç alamadık."

İLYAS VE ERHAN TERCİHİ

"İlyas çok özellikli bir oyuncu, Ben Ankaragücü'nde çalışırken istemiştim alamamıştık. 3 yıldır bildiğim takip ettiğim bir oyuncu. İlyas'la ortak noktalar yakaladık, topsuz alanda katkı sağlamasını istedik o da bunları yapıyor. Kastamonu maçı hariç koşu temposu da arttı. Geleceği olan bir oyuncu. Belki de bu lig ona hitap etmiyor çünkü bu lig vurdulu kırdılı bir lig. Kastamonu maçında 60'da oyundan çıkarttık çünkü saha zemini kötü olduğu için oyundan düştü. Topa hükmedemediğini gördük çıkarttık. Erhan Şentürk'e gelirsek üç sene önce Kocaeli Birlik'te beraber çalıştım. O yıl 12 gol ve 10 asist yapan bir oyuncuydu. Sağ ve sol kenar oynamıştı, o dönem de de forvet oynattığım için eleştirilmiştim. Ankaragücü'nde de kenar ve forvet arkası oynadı, 9 gol, 8 asist yaptı. Geçen yıl Bandırma'da mecburiyetten santrafor oynadı ve 19 gol attı. İnandığımız ve geçmişten bildiğimiz bir oyuncu. Ön alanda da baskı ve pres anlamında bize büyü katkı sağlıyor. Tanımaktan değil inandığımdan dolayı oynatıyorum."

ENES NEDEN OYNADI?

"Burada as olan Samsunspor, as olan Samsunspor'un şampiyonluğu. Benim Erhan'a yer açma gibi niyetim olamaz. Ona güvendiğim için oynatıyorum. Herhangi bir oyuncuya niye yer açayım, bu yorumlar çok garip. Bizim kadromuz çok iyi ama sadece çok bizdeyken oynayan bir takım kurgusu var. Top rakibe geçtiğinde tepki veren oyuncu sayımız az. Bu anlamda da Erhan ön taraftaki baskıyı başlatan bir oyuncumuz. Kastamonu maçında Kaptan Erhan'dı. Biz de maç başlayınca fark ettik. Bizim şu anda 1. kaptanımız Savaş ancak 3 haftadır Savaş oynamadığı ve kaptan olarak sahaya Erhan çıktığı için malzemeciler pazubandı ona vermiş. Liste de öyle yazılınca değiştiremedik. Ancak bunlara fazla takılmamak lazım, bunlar konu değil. Erhan Kartal sakat, Erkam'da uzun süredir sakatlığı olduğu için Enes'i sağ bekte tercih ettik. Bence yerinde oynamamasına rağmen Enes iyi oynadı. Bir daha Erhan Kartal olmasa, yine Enes'i oynatırım. Taraftarlarımız şunu bilsin, biz şampiyonluğu hiç kimsenin istemeyeceğinden fazla istiyoruz."

AYTAÇ VE CESUR KARARI

"Aytaç Sulu Almanya'da her sezon 30'un üzerinde maç oynamış buraya gelirken ilk devre 19 maç oynamış bir oyuncu. Aytaç tamamıyla bir sistem takımından geldi ve ayağının tozuyla Amed maçında hemen oynatıldı. Ben oyuncunun hemen gelip oynatılmasını doğru bulmuyorum. Direkt oynayınca Aytaç da bocalamış. Gümüşhane ve Sancaktepe maçlarındaki performansını da beğenmedik çünkü daha adapte olamadığı net bir şekilde belli oluyordu. Oyuncuya biraz daha adapte olsun diye zaman verdik. Bu dilimde de takımın sadece 1 gol yediğini düşünürsek demek ki hata da yapmadık. Kendisi görev aldığında yine elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Bünyamin Cesur Karataş geleceğe yönelik bir transfer, gelecekte de çok faydalı olacaktır. Ama şu anda mevkiinde önemli isimler olduğu için kadroya giremiyor, zamanı geldiğinde Samsunspor'a büyük hizmetler edecektir.

KÖÇİÖRENGÜCÜ TÖKEZLEYECEK

"Bu kadar tecrübeli ve üst ligler görmüş oyuncuların üzerinde baskı oluşmaması lazım ama oluyor. Çünkü sezon başından bu yana hedefimiz üst lig. Bu da oyunculara şartlanma yüklemiş. Rakibe baskı kurmak benim en önemli oyun planım. Bodrum maçından sonra 'Topu aldığımızda panik halinde değil sakin oynamamız lazım' dedim. Bu da yanlış anlaşıldı. Aceleci oynamamak adınaydı bu yorumum. Yoksa tabiki ileride baskı istiyoruz. Artık ligde Kastamonu da potaya girdi hatta Keçiörengücü'nü de yenebilirlerse iyice havaya girerler. Ancak önümüzdeki 4 haftalık dilimde düğüm ya çözülecek, ya da kördüğüm olacak. Bayrampaşa ve Niğde maçını kazasız belasız atlatalım Ankara'ya Keçiörengücü maçına yarı finale, içerde de Sarıyer'e maçıyla finale gideriz. Ben 2. Ligde 3,5 sene çalıştım. 2. Lig'deki tüm oyunculara hakimiz. Keçiörengücü'nün takımı tamamen bu lige özgü. Doğru çalışıyorlar ve bu ligin oyununu oynuyorlar. Artıları bu ancak onlar da tökezleyeceklerdir."

İRFAN ÇEKTİ, GİTTİ

"Ben ilk geldiğim gün oyuncuları topladım, 'Burada benimle bu savaşa girmeyecek oyuncu varsa transfer döneminin bitmesine 3 gün var isteyen gidebilir. Kaç maç oynadığımız kim olduğunuz önemli değil isteyen gidebilir' dedim. Sonrasında İrfan Başaran'a Sancaktepe maçına hazırlanırken yelek vermedik. Kendisi odama geldi 'Hocam beni düşünmüyorsunuz herhalde, gitmek istiyorum' dedi, bende 'Git' dedim. Yönetimle görüştü. Yönetim onun 2. Lig'e değil üst lige gitmesine onay verdi. Elazığ'a imzaya giderken gidemedi. Geldi yine konuştuk, 'İrfan ben buraya savaşa geldim, şampiyon olmak istiyorum. Durum sıkıntılı. Bu savaşta oynasan da oynamasan da bizimle beraber ol' dedim, 'Tamam' dedi geri aldık. Eyüp maçı öncesi test yaptırdık, sonuçları istediğimiz gibi çıkmayan oyunculardan birisi de İrfan'dı. İrfan'ı 18'e almadık ve özel çalışması için program verdik ama o çalışmak istemedi eşyalarını toplayıp gitti. Bu oyuncuyu nasıl kazanabilirim, nasıl oynatabilirim."

MUHAMMET'E TAKIM BULDUK

"Muhammet'in olmaması tamamen teknik heyetin tasarrufu. Çarşambaspor ile oynadığımız hazırlık maçından sonra şu an için kendisinden faydalanamayacağını anladık ve kendisine tebliğ ettik. Bana 'Hocam keşke transfer bitmeden söyleseydin' dedi. Ama ben geldiğimde de transfer döneminin bitmesine 3 gün vardı, 3 günde nasıl çözebilirdim oyuncuyu. Sonra ona transfer dönemi devam eden Finlandiya'dan bir takım bulduk. Sezon sonuna kadar kiralık transferi konusunda kulübümüz de onay verdi. Muhammet'e de söyledik 'Git oyna, gel' dedik, gitmedi. Burada kadro dışı kalmayı uygun gördü, top oynamaya gitmedi. Bu davranışın da sorgulanması lazım. İdman ve maç performansı iyi olmadığı için bu durumda. Tabiki uzun vadeli sözleşme imzalanmış bir isim. İleride çok faydalı olacaktık ama şu anda kendisinden faydalanmayı düşünmüyoruz. Kendisi takımdan ayrı altyapıda antrenmanlarına hocaları eşliğinde devam ediyor."

GELİŞ HİKAYESİ

"Geçen sezon lig bittikten sonra Emin Kar aradı konuştuk, bir şeyler olabileceğini söyledi. Ama sonrasında bir hareketlilik olmadı. Sonra Ümraniyespor aradı ve anlaştık. Anlaştıktan 3 gün sonra İsmail Uyanık aradı 'Ne yaptın sen, seninle uzun bir yola çıkacaktık. Sözleşmeni iptal et gel' dedi. Başkanım 'Ümraniye'yi ikna et, seve seve gelirim' dedim, olmadı. Benim ilk TFF 1. Ligi deneyimimdi, bana 'Ligde kalsak yeter' dediler ben bıraktığımda 4. sıradaydı takım. Kafalarımız uymadı yönetimle bende ayrılmaya karar verdim. Ben Samsunspor'a gelirken TFF 1. Ligi'nden 2 kulüpten çok ciddi teklifler aldım. Başkan İsmail Uyanık aradı, 'Sana ihtiyacım var' dedi. İsmail Uyanık başkan ve Samsunspor olunca, bizim için akan sular durur öyle de oldu geri geldim. Benim kariyer planlamamda 3 yıl 2. Lig, ardından 1. Lig ve sonrasından da Süper Lig'de çalışmak vardı. 2. Lig'den 1. Lig'e geçtim Ümraniye'yle. Belki kariyer planlamamda Samsunspor'a gelişim beni 4-5 ay geriye attı ama ben hedeflerime Samsunspor'la ulaşacağım, Samsunspor'la üst liglere çıkacağım."

YETERKİ 8'DE 8 YAPALIM

"İsmail başkan geçmişte olduğu gibi kararlı ve istekli. Sadece bu sene mecburiyet var düştüğümüz gibi çıkma mecburiyeti var. Bu herkesin üzerinde stres yaratıyor, baskı oluşturuyor. Yoksa biraz rahat olunsa Samsunspor bu camiasıyla bu şu andaki gücüyle yapamayacağı bir şey yok. Biz 8'de 8 yapalım, şampiyon oluruz. Keçiörengücü çok uzun zamandır iyi gidiyor mutlaka takılacak. Bu hafta içeride Kastamonu, sonrasında düşmeme mücadelesi veren Bayrampaşa, sonrasında bizimle ve Sarıyer'le oynayacak. Mutlaka takılacaklardır. Keçiörengücü'nün en büyük şansı bizi takip etmeleri, biz yoruyoruz rakipleri, Keçiörengücü yeniliyor. Kocaeli Birlik'te çalışırken 26. haftada 7 puan gerideydik 32. haftada lider olduk, direkten dönen bir topla şampiyon olamadık. Biz yeter ki 8'de 8 yapalım, kolay mı zor ama şampiyonluklar da zorluklarla geliyor. Ben gelir gelmez Sancaktepe maçından sonra test yaptık takımın durumuna baktık o test önemliydi. Oyuncunun gücü, kuvveti dayanıklılığı bu teste ortaya çıktı."

GELDİĞİMİZDE TABLO KÖTÜYDÜ

"Maalesef ortaya çıkan tablo çok kötüydü. Öyle sıkıntılı bir süreçti ki, psikolojik olarak göçük ve fizik olarak da karma bir takım vardı. Öncesi için çok konuşmak istemiyorum ama sıkıntılı bir durumla karşılaştık. Takıma hem doğru idman yaptırmamız, hem de dinlenmeyi doğru yapmamız lazımdı. Takım dinlendirilmemişti. İlk çabamız bunun için oldu. Bunun sonuçlarını da aldık. Sadece son maç bizim hesapladığımız ve çalıştığımız her şeyi kırdı. Yeniden bu kırığı onarmaya çalışacağız. Taktiksel antrenmanlara önem veriyoruz ofansif ve defansif anlamda eksikler olduğunu düşünüyoruz ve bunu gidermeye çalıştık. Kısmen de çözdük. Açık yüreklilikle söylüyorum oyuncuların inanmışlığı parçalı. Zaman zaman 'acaba'ya düşülüyor. İşte burada iş bizlere düşüyor. Sadece oyuncu bu havaya giremez. O ateşi bizlerden, teknik ekipten alırsa devamında da arkasındaki büyük bir camianın kendisini desteklediğini görürse iyice inanır. Kalan haftalarda artık oyuncularımızı motive etmemiz gerekiyor."

ELEŞTİRİLERİ İÇİMİZE ATALIM

"Yapılan eleştirilerden, sosyal medyada yazılanlardan dolayı oyuncularımızda ufak da olsa kırılmalar oluyor. 25 kişiden 5'i etkilese halkalarımız eksiliyor. Bizim 8 maçımız var. Bu 8 maçta birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken maçlar. Bu saatten sonra hoca niye bunu oynatmadı, onu niye çıkarttı, sen niye golü atamadın gibi küçük şeylerle uğraşırsak ligi kaçırırız, kupayı kaçırırız. Taraftarlar bize desteğini versin güvenini aşılasın oyuncularımız gereğini yapacaktır. Ben buna inanıyorum. 7 haftadır buradayım, takımın içerisindeki birlik ve beraberlik iyi durumda. Taraftarlar direkt bana da ulaşıp soruyor 'takımda papaz oyuncu var mı, disiplin sorunu var mı' diye. İnanın yok, disiplin anlamında sıkıntımız yok. Her geçen gün daha da büyüyen bir aileyiz. Son maç bizi hayal kırıklığına uğrattı çok üzüldük ama üzüntünün bu boyutu da bizlerin takım olduğunu gösteriyor. Geldiğimiz günden bu yana birçok şey değişti. Takım birlikte olmaktan keyif alıyor, istediğimiz de budur."

ANKARAGÜCÜ ÖRNEĞİ

"Taraftarın desteği sadece maça gelmekle olmaz, işler kötü giderken de destek olmak gerekir. Şampiyon olursak herkes mutlu olacak zaten önemli olan işler kötü giderken birlik olabilmek. Ankaragücü'nde şampiyonluk yaşadık. O sezon rakibimiz Gümüşhane'ye gittik, yenildik puan farkı 4'e çıktı ve rakibin bir maçı da eksikti. Gümüşhane'den Ankara'ya döndüğümüzde havalimanında bizi 10 bin kişi karşıladı. Bizlere inandıklarını gösterdiler. O takım puan farkına rağmen 7 puan farkla şampiyon oldu. Bu orada oldu diye burada da olacak diye bir şey yok ama denemek lazım. Bir olalım birlik olalım, bu takımın hatası da, sevabı da bizim. Bu 8 maç, söylemek istemiyorum ama belki daha sonra oynanacak maçlara bu futbolcularla çıkacağız. Bırakın hatası varsa görün, kenara yazın, içinizde tutun. Zamanı geldiğinde de bunları dile getirirsiniz. Bunu deneyelim. Bu lig Samsunspor'un alışık olduğu yer değil. Ama maalesef ki bu lig çamur gibi bulaştı artık bize de, buradan bir an önce kurtulmamız lazım."

TEK DERDİMİZ KUPA

"Diğer takımlardaki eski oyuncularımla konuştuğumda 'Niye bu kadar defans yapıyorsunuz?' diye sorduğumda, 'Hocam Samsunspor'la oynuyoruz, tabiki 10 kişi defans yapacağı' diyorlar. Bu bizim gerçeğimiz. Bizim buna sezon başından bu yana hazır olmamız lazımdı. Ben bunları 2 sene önce yaşadım, bunlar garip değil rakip Samsunspor'la oynuyor. Ama Samsunspor bu lige yabancı olduğu için garipsiyor. Bizim tek derdimiz bu büyük camiayı layık olduğu yere taşıyabilmek. Bir üst lige çıkabilmeyi istiyoruz. Biz şampiyon olacağız başka bir düşüncemiz yok. Taraftarlarımızdan düşüncelerimize kalan 8 haftada saygı göstermelerini istiyorum. Bu takımın şu anda hocası benim ve böyle uygun görüyorum. Biz işimizde samimiyiz, çok çalışıyoruz. Bu haftadan sonra birlik ve beraberlik içinde olup hep beraber olalım oyunculara destek verelim. Haberaks TV'deki bu programa katılmaktan dolayı çok mutlu oldum. Biz takım olarak daha iyi neler yapabilirizi çalışıyoruz, taraftarımız da takımı daha iyi nasıl motive eder bunun derdinde olsun."