Samsun'da 31 Mart yerel seçim çalışmalarına son sürat devam eden başkan adayları, projeleriyle ilgili seçmenleri bilgilendiriyor. Projeler arasında da bu seçimlerde en çok sanayi vaatleri yer alıyor. Samsun'da faaliyet gösteren ve sanayicileri temsil eden sivil toplum kuruluşu temsilcileri vaadlerin sevindirici olduğunu ifade ederek, seçim sonrasında vaatlerin takipçisi olduklarını ifade etti.

EYLEME DÖNÜŞMELİ

Samsunluların en çok irdeledikleri konunun çocuklarına bir gelecek hazırlamak olduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, "Herkesin ülkenin kalkınmasının şehirden, şehrin kalkınmasının da üretimden geçtiğini anladığını görüyoruz. Şu anda Samsun'da yaşayanların irdeledikleri konu çocuklarına bir gelecek hazırlamak. Ancak Samsun istihdamda diğer şehirlere göre şansız bir noktada. Diğer şehirlerle Samsun'u kıyaslayamıyoruz bile. Sanayiciler Samsun'da kuruluyor ancak başka yerlerde büyümek zorunda kalıyorlar. Söylemlerin eyleme dönüşmesi önemli bizim için. Bu şehrin en iyi yaptığı şey konuşmak ama icraat yok. Vaatlerin hepsini takip ediyoruz. Seçimden sonra da gelecek olan belediye başkanımızın ensesinde olacağız. Şu anda hepsi üretim ve sanayi diyor, demek ki Samsun'un birinci sırasına geçmiş üretim. Bu bizi çok mutlu ediyor. Ama şunu unutmasınlar, bir şehrin üretim sahalarını arttıracağız diye, şehri de sanayi çöplüğü haline getirmesinler. Bundan önce mobil santrali gördük. Öyle sanayi de istemiyoruz. Medikal sektörünü ciddiye almamız lazım" diye konuştu.

SANAYİSİZ KALKINILMAZ

Sanayinin sermaye işi olduğunu kaydeden Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "Vaatler yetmez, sahaya inmeleri lazım. Mevcuttakilerin hareket geçmesi çok iyi ama vaatler varsa kaynak sormak gerekiyor. Hangi sanayici ile hangi sermaye gelecek? İçeride yatırımcı varsa şimdiye kadar neredeyiz? Eğer dışarıdan yatırımcı gelecekse de sözde değil özde ve somut olmalılar. Katma değeri olan sanayiye yönelmeliyiz. Bir kamyon köpük yerine bir çip satmalıyız. Samsun'da bir boşluk olduğu için siyasetçiler vaat ediyor olabilir ama vaatle de kalmamalı. Geçmişte sanayiyle ilgili bu kadar vaat yoktu. Genelde alt yapı ve şehirleşme konusu konuşulurdu. Yine de sanayi söylenirdi ama şimdi sürekli hale geldi. Çünkü sanayi olmayan şehirler kalkınamaz. Gözde şehirlerde hep sanayi ve üniversite var. Bizim de sanayimizle beraber üniversitemizin de gelişmesi lazım. Sanayi denilince arsa üretilsin ve arsadan para kazanalım gelmesin akıllara. Samsun'da arazi çok ama imalata yönelmeliyiz. Biz bu vaatlerin takipçisiyiz. Doğru yapılanı alkışlayacağız, eksik varsa da söyleceğiz" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER