Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi için belirlediği propaganda serbestliği ve seçim yasakları dün başladı. 21 Mart itibariyle yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasaklandı. Buna rağmen Samsun'da yerel bir gazetede seçim anketi yayınlandığını belirten, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Avukat Recep Güleroğlu, duruma tepki gösterdi.

AYKIRI BİR YAYIN

YSK'nın belirlediği seçim takvimine aykırılık olduğunu belirten Başkan Güleroğlu, 'Seçim yasaklarına uyulmamıştır. Bununla ilgili arkadaşlarımızla ve yetkili kurullarımızla görüşüp, gerekeni yapma konusunda irada ortaya koyacağız' dedi.

Yayınlanan anket sonuçlarının tamamen gerçeğe ve mantığa aykırı olduğunu belirten Güleroğlu, 'Seçmen iradesini etkilemeye yönelik bir girişimdir. Böyle bir anket olamaz ve böyle bir sonuç çıkması da mümkün değil. Sadece seçmeni etkilemeye yönelik bir tespittir. Açıkça iktidar partisi ve ortağının oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın kazanmasını arzu eden bir anket olduğu çok açık görülüyor. Gerçeği yansıtmadığı gibi belirli ilçelerde seçimi kazanma şansı olan adaylardan hiç bahsedilmediği görülmektedir. Dolayısıyla basının tarafsız, objektif ve doğru haber verme yükümlülüğüne aykırı bir yayındır. Basın etik kurallarıyla uyuşmayan bir eylem olarak değerlendiriyorum.' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ