Samsun Barosu, "Avukat Hakları-Yalnız Değilsin Meslektaşım" konulu çalıştay başlattı. Samsun Adliyesi İsa Fidan Konferans Salonu'nda yapılan çalıştayda, Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi'nin katkılarıyla avukat ve stajyer avukatların temel sorunları ele alındı.

YARGI GÜÇLÜ OLMALI

Çalışmanın açılışında konuşan Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, "Avukatlık yapacak stajyer arkadaşlarıma, avukatın hakkının öğrenilmesinin elzem olduğunu hatırlatmak istiyorum. Savunmanın olmadığı yerde, iddia ve hüküm makamının bir anlamı yok. Bu üçünün bir arada olmadığı yerde yargı erkinin güçlü olması mümkün değil. Yargı erkinin güçlü olmadığı bir yerde, demokratik bir hukuk devletinden bahsedemeyiz. Demokratik devletin temeli, avukatlık mesleği ve bu mesleği ifa eden avukatlar" ifadelerini kullandı. Gürbüz, konuşmasının ardından, staj komisyonu münazara yarışmasında dereceye giren stajyer avukatlara ödül takdim etti.

ÖLDÜRÜLÜYORUZ

Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Deniz Özbilgin ise avukatların büyük zorluklarla mesleğe atılmasının ardından yine zorluklarla karşılaştığını vurgulayarak, "Avukatlar, hak savunucusu bir meslek grubunda. Bizler en çok saldırı altında olan iki meslek grubundan biriyiz. Bu mesleklerden biri vatandaşın sağlığını korumaya yemin etmiş doktorlar, diğeri de adaleti sağlamaya yemin etmiş biz avukatlar. Yemin etmeden göreve başlayamayan meslek gruplarında olmamıza rağmen öldürülüyoruz, bıçaklanıyoruz, darp ediliyoruz. Yasadan kaynaklı imtiyazlarımız kullandırtılmıyor" diye konuştu. Çalıştay, Avukat Mert Ekinci ve Filiz Orhan'ın sunumlarıyla bugün de devam edecek.

Şükrü Berk ASKAR